K. Zs. 2019.09.10 14:26 Frissítve: 2019.09.10 15:05

Ligue 1: megszakított meccsek, vihart kavart a szövetségi elnök

Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke arra kérte a francia játékvezetőket, hogy a következő fordulótól ne szakítsák félbe a bajnoki mérkőzéseket a szurkolók homofób megnyilvánulásai miatt. Javaslata nem mindenkinek tetszik.

A PSG-szurkolók transzparense szerint valójában „ultrafóbiáról” van szó (Fotó: AFP)

 

A 2019–2020-as francia labdarúgóidény eddigi fordulóiban több első és második ligás mérkőzést  félbeszakítottak hosszabb-rövidebb időre a játékvezetők homofób töltetű rigmusok kántálása, molinók nézőtéri kifeszítése miatt.

A háttérről tudni érdemes, hogy a tavaly hivatalba lépő francia sportminiszter, Roxana Maracineanu kezdeményezésére a francia profi liga hadjáratot indított a homofób megnyilvánulások ellen, lehetőséget teremtve a játékvezetőknek a játék megállítására.

A ligával és a szövetséggel hagyományosan konfliktusos viszonyban lévő, magukat a szabad véleménynyilvánításban sokadszor is korlátozva érző szurkolói csoportoknak több sem kellett: a homofób megnyilvánulásokat eszközként használva sorozatosan kényszerítették ki a mérkőzések megszakítását. (A történet eme szálának részleteiben a francia focival és popkultúrával foglalkozó Omlett du Fromage segítségével merülhetnek el.)

Ez az, ami a szövetség elnökét közbelépésére késztette:

„Nem szakítanék félbe mérkőzéseket, ellene vagyok ennek a gyakorlatnak, és remélem, a játékvezetők megfogadják a tanácsaimat” – fogalmazott Noël Le Graët kedden a Franceinfónak, azzal érvelve, hogy a hétről hétre ismétlődő játékmegszakítások nem oldják meg a problémát, viszont rontják a mérkőzésnézés élményét, továbbá rombolják a futballról kialakult hagyományos képet, azt a látszatot keltve, hogy a közeg eredendően homofób.

„Nagyon erős kijelentés, hogy a labdarúgás világa homofób. Számomra ez elfogadhatatlan. Fellépünk és a jövőben is fel fogunk lépni a homofób megnyilvánulások ellen, dolgozunk azon, hogy eltűnjenek a stadionokból, de a játékmegszakításra nemet mondok.”

Noël Le Graët, a szövetség elnöke (Fotó: AFP)

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy rasszista nézőtéri megnyilvánulások esetén szerinte is meg kell szakítani a játékot. E kijelentése újabb vihart kavart, a homofóbia ellen harcoló több civil szervezet a szavai visszavonására és lemondásra szólította fel az elnököt.

Megszólalt Olivier Rouyer is, az egyetlen francia labdarúgó, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

„Botrányos, hogy különbséget tesz homofóbia és rasszizmus között. A két ragály egy tőről fakad – mondta a hetvenes-nyolcvanas évek 17-szeres válogatott labdarúgója. – Szörnyű ezt hallani, néha úgy érzem, mintha prehistorikus időkben élnénk. Azzal érvel, hogy a futball nem homofób, de hát nem is állította senki, hogy az. Mindenki egyetért abban, hogy a homofób megnyilvánulások bizonyos szurkolói csoportokra jellemzők. Az elnök szerintem semmit sem ért a problémából.”

Alighanem folytatása következik.

2020.05.27 18:05:02

Minden más foci MAROSI GERGELY

A játékosértékesítés-központú dél-amerikai futball nagyon szűk esztendő(k) elé nézhet a világjárvány következményeként.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.