K. Zs. 2019.09.10 14:26 Frissítve: 2019.09.10 15:05

Ligue 1: megszakított meccsek, vihart kavart a szövetségi elnök

Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke arra kérte a francia játékvezetőket, hogy a következő fordulótól ne szakítsák félbe a bajnoki mérkőzéseket a szurkolók homofób megnyilvánulásai miatt. Javaslata nem mindenkinek tetszik.

A PSG-szurkolók transzparense szerint valójában „ultrafóbiáról” van szó (Fotó: AFP)

 

A 2019–2020-as francia labdarúgóidény eddigi fordulóiban több első és második ligás mérkőzést  félbeszakítottak hosszabb-rövidebb időre a játékvezetők homofób töltetű rigmusok kántálása, molinók nézőtéri kifeszítése miatt.

A háttérről tudni érdemes, hogy a tavaly hivatalba lépő francia sportminiszter, Roxana Maracineanu kezdeményezésére a francia profi liga hadjáratot indított a homofób megnyilvánulások ellen, lehetőséget teremtve a játékvezetőknek a játék megállítására.

A ligával és a szövetséggel hagyományosan konfliktusos viszonyban lévő, magukat a szabad véleménynyilvánításban sokadszor is korlátozva érző szurkolói csoportoknak több sem kellett: a homofób megnyilvánulásokat eszközként használva sorozatosan kényszerítették ki a mérkőzések megszakítását. (A történet eme szálának részleteiben a francia focival és popkultúrával foglalkozó Omlett du Fromage segítségével merülhetnek el.)

Ez az, ami a szövetség elnökét közbelépésére késztette:

„Nem szakítanék félbe mérkőzéseket, ellene vagyok ennek a gyakorlatnak, és remélem, a játékvezetők megfogadják a tanácsaimat” – fogalmazott Noël Le Graët kedden a Franceinfónak, azzal érvelve, hogy a hétről hétre ismétlődő játékmegszakítások nem oldják meg a problémát, viszont rontják a mérkőzésnézés élményét, továbbá rombolják a futballról kialakult hagyományos képet, azt a látszatot keltve, hogy a közeg eredendően homofób.

„Nagyon erős kijelentés, hogy a labdarúgás világa homofób. Számomra ez elfogadhatatlan. Fellépünk és a jövőben is fel fogunk lépni a homofób megnyilvánulások ellen, dolgozunk azon, hogy eltűnjenek a stadionokból, de a játékmegszakításra nemet mondok.”

Noël Le Graët, a szövetség elnöke (Fotó: AFP)

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy rasszista nézőtéri megnyilvánulások esetén szerinte is meg kell szakítani a játékot. E kijelentése újabb vihart kavart, a homofóbia ellen harcoló több civil szervezet a szavai visszavonására és lemondásra szólította fel az elnököt.

Megszólalt Olivier Rouyer is, az egyetlen francia labdarúgó, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

„Botrányos, hogy különbséget tesz homofóbia és rasszizmus között. A két ragály egy tőről fakad – mondta a hetvenes-nyolcvanas évek 17-szeres válogatott labdarúgója. – Szörnyű ezt hallani, néha úgy érzem, mintha prehistorikus időkben élnénk. Azzal érvel, hogy a futball nem homofób, de hát nem is állította senki, hogy az. Mindenki egyetért abban, hogy a homofób megnyilvánulások bizonyos szurkolói csoportokra jellemzők. Az elnök szerintem semmit sem ért a problémából.”

Alighanem folytatása következik.

2019.09.13 21:13:28

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Mit csinál az UEFA media officere, s ki az a honfitársunk, aki már tíz éve dolgozik ebben a szerepkörben?

2019.09.14 22:29:27

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Kötényezésben voltunk olyan jók, mint a brazilok, míg cipőorral, azaz spiccel senki a világon nem lőtt akkora gólokat, mint azok, akik – mondjuk – a Sörgyár-pályán tanulták a futball ábécéjét.

2019.09.13 09:38:32

Minden más foci THURY GÁBOR

„Futballoztam, csajoztam, éltem az életemet. Jól ment. Még a macskám is homárt evett.”

2019.09.11 20:50:44

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A kérdés jó tempóban, úgy tetszik, néha igenis föltehető, ám ha a réveteg siránkozás, a sehova sem vezető düh vagy a felelősséget elhárító terméketlen nosztalgia – amolyan „önfertőzés”, ahogy Balczó András mondja – alkalma lesz az egész, akkor szigorúan kerülendő!

2019.09.11 12:06:10

Minden más foci FARKAS MÁTÉ

Politikai okokra vezethető vissza a legnagyobb streamingbotrány: az NBA, az NFL és az F1 is a károsultak között.