Hiába a villámgyors gól, kikapott odahaza a Sepsi

Vágólapra másolva!
2020.06.16. 19:00
null
Remekül kezdett a piros mezes sepsiszentgyörgyi csapat (Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
A Román Liga 1 Osztályozó csoportjában a Sepsi a Voluntarit fogadta, és annak ellenére is kikapott, hogy már az első percben megszerezte a vezetést. A játékvezető elvett egy szabályos gólt a hazaiaktól, a ráadásban a léc is a vendégek segítségére sietett.

ROMÁN LIGA 1
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS
4. FORDULÓ
Sepsi–Voluntari 1–2 (1–0)

Sepsiszentgyörgy, Városi Stadion, zárt kapuk mögött. V: Mladinovici
Sepsi: Niczuly – Dimitrov, Buhenna, Tincu, Stefan – Achahbar (Deaconu, 54.), Vasvári, Fülöp I. – Carnat (T. Díaz, 81.), Safranko (Fülöp L., 81.), Stefanescu (Csiszér, 69.). Vezetőedző: Leo Grozavu
Voluntari: Cojocaru – Belu Iordache, Pascanu, Achim (Balaur, 59.), Kocic – Capatina (Bortoneanu, 80.) , De Lucas, I. Gheorghe (Armas, 89.) – Sanoh (Tudorie, a szünetben), Szimonovszki (Tira, 80.), Matan. Vezetőedző: Mihai Teja
Gólszerző: Carnat (1.), ill. Iordache (68.), Capatina (70.)

Az állás: 7. Viitorul 27 pont, 8. Sepsi 20, 9. Voluntari 18

Hiába szerezte meg a Liga 1 szezonjának leggyorsabb gólját az FC Voluntari ellen, a Sepsi OSK vereséget szenvedett az alsóházi rájátszás kedd esti mérkőzésén.

A pörgős és látványos első negyedórában egyik csapat sem tudta megállítani a másik támadásait, ám a kapusok közti különbségnek köszönhetően a Sepsi már a 25. másodpercben előnybe került. Valentin Cojocaru ugyanis Marius Stefanescuhoz passzolta a labdát, a lövését még védte a kapus, de a kipattanó labdát Nicolae Carnat a léc alá vágta. A 8. percben pedig, Fülöp István lövése után csak a gólvonal mögül kotorta ki a labdát a Voluntari hálóőre, de Horia Mladinovici játékvezető továbbengedte a játékot.

A túloldalon viszont Niczuly Roland védeni tudta az ötös sarkáról próbálkozó Mihai Capatina és Ion Gheorghe lövését, aztán a nagy rohanást középpályás állófoci váltotta fel. A hazai oldalon ugyan Stefanescu még próbálkozott néhányszor, de igazi helyzete a Voluntari-nak volt: a 32. percben a tizenhatosba jobbról betörő Moussa Sanoh lövés helyett passzolni akart, de a labda elakadt a visszafutó Gabriel Vasvariban.

A szünet után a nagyon lelassuló Sepsi nem tudott veszélyes támadásokat vezetni, a Voluntari viszont egyre könnyebben eljutott a székelyföldiek kapuja elé. A sorozatosan próbálkozó Capatina két lövését is hárította Niczuly, aztán öt perc alatt háromszor is a kapujába került a labda. Először egy zavaros szöglet után kavarodás után, ahol Alexandru Pascanu lesről kotorta be a labdát – Mladinovici előbb megadta, majd érvénytelenítette a gólt. Az ötös sarkának közelében teljesen magára hagyott Claudiu Belu Iordache kapáslövése viszont már az egyenlítést jelentette, két perccel később pedig a szezon még a Sepsinél kezdő Marko Szimovovszki vitt végig egy kontrát, amelyet Capatina váltott gólra 13 méterről.

A Sepsi cseréi nem tudták felpörgetni a csapatot, a székelyföldieknek csak egyetlen esélyük volt az egyenlítésre, de a 94. percben Fülöp István a keresztlécre fejelte a labdát. A szentgyörgyi csapat a rájátszásban még mindig nyeretlen, a hétvégén viszont nem lép pályára, mert a Dinamo elleni mérkőzést a bukaresti klub szertárosának pozitív koronavírustesztje miatt elhalasztották. 1–2

PERCRŐL PERCRE

94. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. PERC LÉC, NEM IGAZ! Fülöp István gyönyörű mozdulattal a lécre fejeli 14 méterről Dimitrov jobbról jövő felívelését.

90. perc Vasvári jobbal 18-ról nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé, a jobb oldali Díaz-beadás után Fülöp I. közeli lövése elakadt egy bevetődő védőben a bal alsó előtt.

Három perc a ráadás.

89. perc Gheorge le, Igor Armas be a vendégeknél, újabb védő a pályán.

88. perc Díaz jobb oldali beadását Fülöp L. egy védőre fejeli, akiről kapura csorog a labda, de ez a kapusé.

86. perc CSAK SZÖGLET, Díaz elől ment az utolsó pillanatban az ötös bal sarkán Gheoerghe, aztán Fülöp I. passzát Vasvári 12ről az ötösön álló tömegbe lövi, egyszerre hárman is 11-est kiáltanak, kezezésért, de tovább.

81. perc Kettős csere a hazaiaknál is, Tomas Díaz és Fülöp Lóránd be, Safranko és Carnat jött le.

80. perc Capatina le, Claudiu Bortoneanu be, Szimonovszkit meg Catalin Tira váltja.

78. perc Radoszlav Dimitrov lő 17-ről, jobbról a léc fölé, majd dulakodik egy jót, sárga lap.

75. perc Sárga lapot kap Claudiu Belu Gheorghe, Fülöpöt rúgta le.

70. PERC EGY KETTŐ EGY KETTŐ! Szimonovszki vágtat végig a szentgyörgyi térfélen a jobb oldalon, középre passzol MIHAI CAPATINÁNAK, aki egy csel után, középről, 16 méterről a bal alsó sarokba lövi a labdát. 1–2!

69. perc Hazai csere, Stefanescu le, Csiszér Balázs be.

68. PERC EZ MÁR BENT VAN! Kocic balról beadott labdája átmegy a hazai tizenhatoson, a túloldalon érkező BELU IORDACHE jobbal az ötös sarkáról a kilövi a hosszú alsó sarkot. 1–1

67. perc Némi kupaktanács és edzői tiltakozás után mégsem gól a gól.

65. PERC ELKÉPESZTŐ GÓLLAL EGYENLŐ! Matan jobb oldali szögletét a tétova védők közül Szimonovszki pókfocival teszi a mellette fekvő Pascanu elé, aki pókfocis mozdulattal tolja a hálóba a labdát. DE VISSZA MINDEN, LES VOLT!

65. perc De nagy védés! Capatina lő kissé balról, 12-ről kapura, a léc alól kipiszkálja a labdát szép robinzonáddal Niczuly.

62. perc Ennek ellenére most lekönyökli Vasvárit Matan.

A játékvezető nyugtatgatja Leo Grozavut, a Sepsi edzője a vendégek túl kemény játéka miatt reklamál.

59. perc Achim le, Ionut Balaur be a vendégeknél.

57. perc HELYZET! Matan bal oldali beadását Capatina jobbal hat méterről a kapusba lövi, majd Szimonovszki lő szinte ugyanonnan a léc alá, de lesen kapta őt ívelése.

54. percAchahbar helyett Ronaldo Deaconu a hazaiaknál. Karmester a pályán, vérbeli, egykori román U-válogatott. Most 23 éves.

48. perc Langyos mezőnyjátékkal, a Voluntari nem tud veszélyes támadásokat vezetni, a Sepsi pedig magabiztosan védi egygólos előnyét.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Tudorie
váltja a jobbszellő Sanohot a vendégeknél.

Ennél jobb képet nem mutattak a félidőben a meg nem adott gólról
Ennél jobb képet nem mutattak a félidőben a meg nem adott gólról

Tudorie a padon, Fülöp a pályán, a többiek már más klubnál vannak a legjobb öt góllövő közül – írja helyszíni tudósítónk.

Az újrakezdés utáni első szentyörgyi gólt szerző Fülöp István is úgy gondolja, hogy a Voluntari stílusa miatt nyíltabb mérkőzés vár a Sepsire. „Remélem, most már könnyebben felvesszük a ritmust, és többet tudunk passzolni, mert akkor több Helyzetünk is lesz. Itthon a saját futballunkat kell játszanunk, bár szurkolók nélkül olyan a meccs hangulata, mintha edzésen lennénk” – mondta a szentgyörgyi középpályás a meccs előtt.

E párharc legjobb góllövői
Alexandru Tudorie 4
Fülöp István 3
Adrian Balan 2
Laurentiu Marinescu 2
Ibrahima Tandia 2


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Stefanescu a jobbon, Carnat a balon kap rossz, túl hosszú passzt a középpályáról.

Egy perc lesz a ráadás.

43. perc
Szimonovszki távolija kapuscsemege.

41. perc
Stefanescu elindul a jobbon, De Lucas azonnal ellöki. Az előbb a spanyol szépen indított, de mellel tisztázott a saját éke, Szimonovszki.

40. perc Kezd eldurvulni a mérkőzés, pontosabban sárga lapok nem röpködnek, nincs rá szükség, de egyre több a szurka-piszka. És egyre kevesebb a jó támadás.

„Kihirdették a keretet? Nem is tudtam róla. Úgy gondolom, voltak említésre méltó megoldásaim, a játékom alapján joggal reménykedhettem a behívásban. Ha nem kellek, hát nem kellek. Talán legközelebb, csak nehogy túl késő legyen, mert rövid időn belül megkapom a magyar állampolgárságot. A magyarok nagyon figyelnek engem, és ha behívnak a magyar válogatottba, nem fogom visszautasítani. Úgy tartottam, jó, ha magyar állampolgár is leszek, sosem tudni, mit hoz a jövő. Figyelmeztettek, ne legyen meglepetés, ha az állampolgársággal együtt a behívót is megkapom”mondta egyszer Vasvári a válogatott-kérdésről.

32. PERC ZICCER!
Vasvári hibája után Capatina passzol a jobbon felfutó Saneh elé, aki jobbal, 10-ről estében a remekül kilépő kapusba lő! Egykoron felmerült, hogy Vasvári magyar válogatott lehet.

28. perc Cosmin Florin Achim kap sárga lapot belemenésért, Stefanescu a földön.

53 százalékban a hazaiaké eddig a labda, 6 kapura lövés 2-vel szemben. A stadionban jó a hangulat, gépzene megy.

23. perc
Stefanescu nem lövi el 16-ról Fülöp lapos passzát, odalép neki a szlovén légiós, Kocic, majd Safranko jobb oldali beadába lép bele Achim. A beadás veszélytelen.

19. perc
Fülöp, majd Stefanescu lő a 16-os elől jobbal a kapushoz.

A helyzetek után most mezőnyjáték.

12. perc
Dimitrov is lő az ötös jobb sarka elől, jobbal, Safranko passza után, de véd a jobb alsó előtt a vetődő kapus. Cojocaru jóvá tett valamit a gól előtti hibáiból.

8. perc Hopp, Gheorghe felbőrözi a balon Buhennát, jobbal lő kissé balról, 10-ről, de hatalmasat véd a bal felső előtt Niczuly kapus!

HATALMAS BÍRÓI HIBA!

8. perc PEDIG EZ BENT VOLT! Stefanescu jobb oldali beadását nem találja el a kapu torkában bevetődő Safranko, Fülöp jobbal kapura lő hat méterről, az ötös bal sarkának előteréből, a kapus kikotorja a labdát a gólvonal mögül... TOVÁBB!

6. perc Stefanescu jobbról középre tör, és ballal 23-ról feladja a labdát a kapusnak. Cojocaru elsőre kiejti, de aztán javít!

4. perc Capatina megindul a balon, de az ötös bal sarka elől jobbal a remekül kilépő kapus bal lábába lő. A spanyol De Lucas parádés labdát adott neki.



A Liga 1 leggyorsabb gólja ebben a szezonban, a 25. másodpercben született.

1. PERC GÓLLAL! Stefanescu megzavarja a vendégkapust, aki Safranko elé passzol, ő kapura lő ballal 15-ről, a kapus kiejti a könnyű labdát NICOLAE CARNAT elé, aki jobbra cselez, és az ötös jobb sarkáról a rövid felsőbe lő. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek tiszta kékben, pár hazai drukker a station tetejéről integet, egy joviális öregúr egy nagy klubzászlót is lenget.

Leo Grozavu, a Sepsi OSK vezetődzője szerint a rájátszás eddigi három döntetlenje után elérkezett az ideje az lső győzelemnek. Sok mindenben kell javulnunk a Hermannstadt elleni összecsapáshoz képest, mert az nem volt jó mérkőzés. Leginkább a higgadtság hiányzott a játékunkból, túl feszültek voltunk, féltünk a vereségtől. Türelmetlenül belementünk az ellenfél kaotikus játékába, ez többé nem fordulhat elő.”

Az alapszakaszt az utolsó helyen áró Voluntari a rájátszásban még nem veszített, és az Academica Clineni ellen szombaton aratott 3–0-s sikerével felkapaszkodott a 11. helyre. A két csapat ebben az idényben eddig két gól nélküli döntetlent játszott egymással, a Bukarest melletti kisváros csapatát a székelyföldiek amúgy is csupán egyszer tudták legyőzni az élvonalban megvívott nyolc találkozón.

Három nappal a román élvonal újraindulása után ismét pályára lép a Sepsi OSK, kedd este a FC Voluntari csapatát fogadja az alsóházi rájátszás egyedik fordulójában. A pörgés oka, ogy a koronavírus okozta leálláskor felsőházban nyolc, az alsóban 12 orduló volt hátra, így a Profi Liga az utóbbiban hétközi fordulókat is beiktat, hogy augusztus elsejére véget érjen a bajnokság. A Román Kupában is versenyben lévő (elődöntős) szentyörgyiekre így szinte végig heti két mérkőzés vár.

Egy helyen változott a Sepsi-kezdő, Carnat lesz ma a balszellő.

Az összecsapás nézők részvétele nélkül játszható le. Ebből adódóan, a mérkőzés hivatalos résztvevőin kívül senki más nem tartózkodhat majd a stadionban. Csak azok lehetnek ott, akiknek a neve szerepel a jegyzőkönyvben: a mérkőzésre akkreditált újságírók, a sportlétesítményt kiszolgáló személyzet, a rendfenntartó erők és a klubok képviselői – írja a hazaiak honlapja.

Egy kis örökmérleg! 8 találkozó, egy sepsis és 3 voluntaris sikerrel, 7, ill. 14 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
Marko Simonovski
2019-ben ment a Sepsitől a Voluntarihoz, ingyen.

A bukaresti klub közleménye szerint az illető nem állt közvetlen kapcsolatban a játékosokkal és a szakmai stábbal, de a Profi Labdarúgóliga a Közegészségügyi Igazgatóság vizsgálatának végéig nem engedte mérkőzést játszani a csapatot.

Az első forduló csonka lett, mivel az újrakezdés előtt megjelent a koronavírus a román futballban: a Dinamo szertárosának tesztje pozitív lett.

A Liga 1 a hétvégén több mint három hónapos szünet után folytatódott, a Sepsi szombaton a Miriuta László edzette Hermannstadtot fogadta az alsóházi rájátszás harmadik körében. A meccs döntetlenre végződött, Miriutát kirúgták.

„Nézők nélkül, csak a pénzért játszunk” – mondta többször is az elmúlt hetekben Hadnagy Attila, de közben arra is figyelmeztetett, hogy félvállról sem lehet venni a meccseket, mert csupán öt pont választja el a szentgyörgyieket a kiesőzónától.

Még az elöljárót is meglepte, hogy a két patinás bukaresti klub, az FCSB és a Dinamo már most, a négy között szembekerült, de sebaj, mert a Sepsi így a reméltnél nagyobb esélyt kapott arra, hogy történelme során először jelentős trófeáért küzdhessen. Bár a következő másfél hónapban még 12 bajnoki mérkőzés is vár a Liga 1 alsóházi rájátszásában az együttesre, Szentgyörgyön tudják, azok tétje a legtöbb csapatnak a televíziós jogdíjak besöprése.

„Nehéz meccsek lesznek, de reméljük, hogy döntőbe jutunk” – kommentálta a Román Kupa-elődöntő sorsolását Hadnagy Attila, a Sepsi sportigazgatója, miután kiderült, hogy a Poli Iasi lesz a székelyföldi csapat ellenfele a fináléba kerülésért. A párharc első felvonását június 24-én rendezik Sepsiszentgyörgyön, majd a visszavágót július 8-án.

Kedvező helyzetből várhatják a koronavírus-járvány utáni folytatást a szomszédos országok magyar gyökerű és magyarországi támogatásban is részesülő klubjai: a délvidéki Topolya már ki is lépett az európai kupaporondra, s van sansza rá a muravidéki, a felvidéki és a székelyföldi együttesnek.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–VOLUNTARI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Végre győzne már a Sepsi (Fotó: Sepsi OSK/Facebook, archív)
Végre győzne már a Sepsi (Fotó: Sepsi OSK/Facebook, archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik