Lenyűgöző stadionokkal kampányol Katar a 2022-es vb-ért

Vágólapra másolva!
2010.09.17. 15:07
null
Az al-Vakrah Stadion látványterve (Fotók: Reuters)
Sorra mutatkoznak be a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra pályázó országok: a FIFA különbizottsága a héten a katari előkészületeket vizsgálta meg. Az arabok lenyűgöző stadiontervekkel (és még lenyűgözőbb költségvetéssel) álltak elő, de a nemzetközi szövetség figyelmeztette őket: az ország kicsinysége problémát okozhat.

 

al-Szamal Stadion
al-Szamal Stadion

Bemutatta stadionterveit a katari világbajnoki pályázatot irányító bizottság a FIFA küldöttjeinek: ha csak a modelleken múlik, az arab ország igen jó esélyekkel indul a 2022-es torna megrendezéséért. Volt aréna, amelyet egy középkori arab erőd, volt, amelyet egy tengeri sün formája ihletett – a megvalósításra „szerény" négymilliárd amerikai dollárt szánnak. Az infrastrukturális fejlesztésekre további 42.9 milliárd dollárt fordítanának.

A szervezők ígérik, hogy a hatalmas hőség nem jelent majd akadályt: minden stadion klímarendszert kap, amely nem engedi 27 fok fölé emelkedni a hőmérsékletet.

A katariak gondoltak a szervezők állandó gondjára: egy kivételével minden stadion visszabontható csökkentett kapacitásúra, hisz a vb után a katari bajnokikra azért jóval kevesebben járnának ki. A leszerelt székekkel (a befogadóképesség mintegy 170 ezres mérséklését tervezik) kisebb ázsiai és afrikai országok stadion-infrastruktúráját segítenék. A 44 950 fős befogadóképességű Doha Port Stadiont pedig egy az egyben lebontanák a vb után.

KATARI STADIONBEMUTATÓ

al-Garafa Stadion
al-Garafa Stadion

A FIFA bizottsága Katarban fejezi be a kilenc, a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokságra pályázó országot vizsgáló körútját. A végrehajtó bizottság december másodikán dönt a házigazdákról.

A nemzetközi szövetség képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy a mindössze 1.6 milliós Katar nehézségekkel küzdhet meg a rendezés során – további hátráltató tényezőnek számít a nyári perzselő hőség (45-50 fok), illetve a viszonylagos tapasztalatlanság. A legnagyobb katari labdarúgó-esemény eddig az 1995-ös U20-as világbajnokság és az 1988-as Ázsia-kupa – a kontinensbajnokságot 2011-ben is megrendezi a kis ország.

„Katar pályázatában nagy potenciál rejlik, de rendkívüli logisztikai kihívásokkal kell megküzdenie. Az 1930-as világbajnokság óta nem volt ilyen kis országban a torna, nem volt ilyen minimális a távolság a helyszínek között. Ez akkor, 80 évvel ezelőtt működhetett, ám azóta hatalmasra nőtt a világbajnokság" – mondta a FIFA-bizottság vezetője, a chilei Harold Mayne-Nicholls.

 A PÁLYÁZÓK

A 2018-as és a 2022-es vb-re is pályáznak: Anglia, Belgium és Hollandia, Egyesült Államok, Oroszország, Portugália és Spanyolország


Csak a 2022-es vb-re pályáznak:
Ausztrália, Dél-Korea, Japán, Katar

Az Egyetemi Stadion látványterve
Az Egyetemi Stadion látványterve
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik