Légiósok: Vida K. betalált, a DAC kiütötte a Slovant

CSILLAG PÉTER (összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó), SZABÓKY ZSOLT (videó)CSILLAG PÉTER (összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó), SZABÓKY ZSOLT (videó)
Vágólapra másolva!
2019.09.01. 19:51
Telt ház előtt aratott fölényes, 5–2-es győzelmet a felvidéki magyarok kirakatcsapata, a DAC a szlovák identitását hangsúlyozó Slovan Bratislava ellen. A mérkőzésnek a közelgő, szeptember 9-i magyar–szlovák Európa-bajnoki selejtező előtt különös érzelmi tétje volt.

Miközben mezítláb tipegve, mikrofonnal a kezében énekelte csengő hangján egy kilencéves kislány és egy tizenegy éves kisfiú, hogy „…mint a fáradt vándor, ki némán enni kér, otthont, házat, hazát, nyugalmat már többé nem remél”, a dunaszerdahelyi stadion vendégszektorában keményen zúgott a Slovan-tábor rigmusa: „Magyar k…vák! Magyar k…vák!”

Ilyen és ehhez hasonló jelenetekre persze fel volt készülve mind a 11 679 ember, aki a vasárnapi DAC–Slovan bajnokit a szlovákiai magyar kirakatcsapat zsúfolásig megtelt lelátóin figyelte. Érkeztek a huszonkétezer lakosú csallóközi városba Felvidék minden tájáról, a korszerű stadionban összesereglő sárga-kék mezes drukkerek között feltűnően sok családot, asszonyt, gyermeket lehetett látni, na nem a pozsonyi szektorban, ahová mintegy hatszáz Slovan-keményfiú masírozott ki kiemelt rendőri biztosítás mellett a helyi vasútállomásról. Miként a pálya melletti söntést harminc éve üzemeltető Csicsó, vagyis Sándor István kiemelte, a DAC–Slovan mérkőzés hátterében húzódó magyar–szlovák nemzetiségi ellentét különös tétet ad a párharcnak, az ezen a napon alkalmi jelleggel 300 magyar forintért is mért csapolt sör pedig érzékeltette, a sporteseményre Magyarországról is szép számmal keltek útra.

KALMÁR ZSOLT, A DAC TÉRDSÉRÜLÉSBŐL GYÓGYULÓ CSAPATKAPITÁNYA

„Mindenki érzi a rangadó súlyát, napokkal a meccs előtt is óriási volt az érdeklődés, engem is sokan megkerestek, hogy jegyet szeretnének a DAC–Slovan rangadóra. Hiába, alapesetben egy évben csak kétszer lehet átélni hasonló élményt.”

Közelmúltbeli háttérbeszélgetésünk során Méry János, a felvidek.ma oldal és a Csallóköz hetilap újságírója rávilágított, a dunaszerdahelyi meccsre járás az elmúlt években óriási divat lett a magyarországi szurkolók körében, jelentős részben az önmagában kultuszt teremtő, marketingszempontból is vonzerőt jelentő közös Nélküled-éneklés miatt. Felvidéki kollégánk becslése szerint körülbelül tízszer annyian járnak a határ túlsó oldaláról a DAC-stadionba, amióta a hazai meccsek előtt rituális jelleggel elhangzik az Ismerős Arcok zenekar slágere, amelynek kulcssorát nem nehéz értelmezni: „Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk”. Pedig nem volt mindig ennyire egyértelmű az üzenet: Poór Tibor Retro című, a dunaszerdahelyi futball nyolcvanas évekbeli történetét feldolgozó könyvéből tudjuk, akkoriban még a Radetzky-indulót játszotta kezdés előtt a helyi fúvósbanda, máskor a Mezzoforte zenekar Garden party című diszkóslágerére hangolt a közönség.

„A tavaszi DAC–Slovan meccsen is felhangzottak a vendégtáborban a szokásos rigmusok, a »magyar k…vák« és az »üsd, üsd, üsd fejbe a magyart« – adott betekintést az előzményekbe Méry János.Egy somorjai hölgy feljelentést tett a bíróságon nemzetgyalázás miatt, engem is beidéztek tanúnak a tárgyalásra. Az ügy még folyamatban van, kíváncsi vagyok, mi lesz a vége. A lefújás után újságíróként megkérdeztem Martin Sevelát, a Slovan akkori vezetőedzőjét, hogy lefordította-e magyar játékosainak, mit skandáltak a klub szurkolói. A felvetést is rossz néven vette, felháborodva közölte, hogy ő nem tud magyarul, és különben is, minden meccsen ez megy, a másik tábor is ugyanezt csinálja.”

A térsérüléséből lábadozó Kalmár Zsolt is csatlakozott a társakhoz a lefújás után
A térsérüléséből lábadozó Kalmár Zsolt is csatlakozott a társakhoz a lefújás után

Ezt ugyan nem mernénk állítani, ám tény, vasárnap volt hangjuk az időnként erőteljes „Ria-ria-Hungária” rigmust zúgó dunaszerdahelyieknek is. A 18. percben például ütemes „Slovan-cirkusz” kiáltásokkal feleltek arra, hogy Andraz Sporar, a Slovan csatára tizenegyesből megszerezte a címvédő pozsonyiaknak a vezetést. Az erőviszonyokat jelzi, hogy helyi szóbeszéd szerint a 25 éves szlovén futballista egymaga többet keres, mint a DAC-keret együttvéve. Az anyagi fölény kezdetben szakmaival párosult, a Holman Dávidot a csütörtöki Európa-liga-selejtező után, Guzmics Richárdot pedig már csak megszokásból is pihentető Slovan veszélyesebben futballozott. Fordulópontot a 36. perc hozott, amikor a Slovan holland légiósa, Joeri de Kamps piros lapot, a DAC pedig tizenegyest kapott. Eric Davis pimaszul középre pörgetett büntetővel egyenlített, a félidő előtt pedig a ragyogó ütemben középre robbanó Vida Kristopher közeli lövésével a vezetést is megszerezte.

A másik Vida, Máté szerzett a labdát az 52. percben, mielőtt a bal szélen futó hazai támadás végén Eric Ramírez fejesből 3–1-re növelte az előnyt. Ám hol volt még a vége! A Slovan felkapaszkodott 2–3-ig (gólszerző Myenty Abena), ám a későbbiekben Holman beállításával sem tudta feltartani az emberelőnyben játszó DAC-ot, amely Andrej Fábry, valamint Ramírez újabb góljával kialakította az 5–2-es végeredményt.

A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz
A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz

És aki tisztában van a magyar válogatott versenynaptárával, valószínűleg értette a dunaszerdahelyi tábor piros-zöld lepedőre írt fehér betűs üzenetét: „A magyar nemzetért! 09. 09.”

FORTUNA LIGA
7. FORDULÓ

DAC–Slovan Bratislava 5–2
Az élcsoport: 1. Zilina 19 pont, 2. Slovan 16, 3. DAC 13

VIDA MÁTÉ: NEM GONDOLTUK VOLNA, HOGY ÖT–KETTŐ LESZ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik