Labdarúgás: új átigazolási rekord született a futballpiacon

Vágólapra másolva!
2015.01.28. 14:31
null
Luis Suárez a Liverpooltól a Barcelonához szerződött, az uruguayi volt 2014 legdrágább igazolása (Fotó: Action Images)
Az elmúlt évben 4.1 milliárd dollárt (1131.6 milliárd forint) mozgatott meg a profi labdarúgók klubváltása világszerte, ami új rekordnak számít.

 

A legnagyobb mértékben az angol egyesületek költekeztek, a legkeresettebb játékosok pedig továbbra is a brazilok voltak – a nemzetközi sportági szövetség (FIFA) által szerdán közzétett jelentés szerint.

Az összes költés 2.1 százalékkal nőtt a 2013-as 3.98 milliárd dollárhoz képest. Tavaly 13 090 profi futballista váltott klubot – közölte a FIFA TMS, a szövetség leányvállalata, amely az összes szerződés adatait rögzíti. A teljes pénzmozgás csak a klubok közötti ügyletekből állt össze, az ügynökök jutalékai ebben nincsenek benne.

„Az európai piac továbbra is vezető szerepet játszik a költekezések nyolcvanhét százalékával” – szolgált további részletekkel Mark Goddard, a FIFA TMS főigazgatója.

Ami az átigazolások számát illeti, ebben a tekintetben is Európa áll az élen, a játékosmozgások 78 százaléka zajlott európai klubok között. A második helyen Dél-Amerika, majd Ázsia következik.

A legtöbbet – 1.17 milliárd dollárt – az angol klubok költötték 2014-ben, ami több mint a negyede a világ egészére vonatkozó átigazolási összegnek. Az angolok több mint kétszer annyit fordítottak játékosok vásárlására, mint a második helyen álló spanyolok. Ugyanakkor spanyol egyesületek adták el a legtöbb futballistát, akikért összesen 667 millió dollárt kaptak. Az angolok bevétele 523, a portugáloké 435 millió dollár volt. Tavaly először került az első tíz közé Kína 100 milliós összeggel.

A játékosok nemzeti megoszlására vonatkozóan a tanulmány azt közölte, hogy továbbra is a brazilok a legkelendőbbek, még úgy is, hogy egy év alatt csökkent irántuk az érdeklődés. Közülük tavaly 1493-an váltottak klubot, s értük 468 millió dollárt fizettek ki. A létszámot illetően a második helyre az argentinok (801), a harmadikra az Egyesült Királyság (596) futballistái kerültek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik