Labdarúgás: középpontban a szervezet hitelessége a FIFA-kongresszuson

Vágólapra másolva!
2012.04.26. 15:19
Címkék
Több kérdésben terjeszt elő alapszabály-módosító javaslatot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a május 24-én és 25-én esedékes budapesti kongresszusán, de nem mindegyikről szavaznak majd a küldöttek. Napirenden szerepel a korhatár bevezetése is: 72 évesnél idősebb személy nem tölthetne be vezetőposztot.

A voksolással záruló indítványok között szerepel az etikai bizottság átszervezése, illetve a végrehajtó bizottság kibővítése.

A vb március végén foglalt állást amellett, hogy az etikai bizottság ezentúl két kamarából álljon, egyiknek a vizsgálódás, az eljárások lefolytatása, a másiknak pedig az ítélethozatal legyen a feladata. Emellett szavaznak a küldöttek a magyar fővárosban arról is, hogy a vb létszáma 24-ről 25-re emelkedik, és a 25. fő nő lesz, aki a női labdarúgást képviseli.

A FIFA csütörtökön kiadott, a kongresszusra vonatkozó napirendi pontjai szerint terítékre kerül a magyar fővárosban a vezetők életkorára és mandátumára vonatkozó szabályozás is, ezekben a pontokban azonban várhatóan egyelőre nem kerül sor szavazásra.

A jövőben az elképzelések szerint nem indulhat az elnökválasztáson, illetve más vezetőségi posztért olyan jelölt, aki betöltötte a 72. életévét. Arról is egyeztetnek majd a küldöttek, hogy a mindenkori elnök ezentúl legfeljebb kétszer négyéves időszakban vezetheti a szervezetet, a végrehajtó bizottságban pedig háromszor négy évet lehet eltölteni. Joseph Blatter FIFA-elnök 75 éves volt, amikor tavaly újraválasztották.

Terítékre kerül egy úgynevezett jelölő bizottság létrehozása is, amelynek az lenne a feladata, hogy az egyes posztokra jelentkezőket, illetve az újraválasztásért folyamodókat előzetesen átvilágítsa. Ennek az újításnak a hátterében, akárcsak az etikai bizottság megerősítése, valamint a mandátum- és korhatárkorlátozások mögött az áll, hogy a FIFA szeretné elejét venni etikai botrányoknak, amelyek az utóbbi időben többször is megrázták a szervezetet.

Magyarország 82 év után rendezheti meg ismét a FIFA éves kongresszusát. Korábban kétszer, 1909-ben, majd 1930-ban, néhány héttel az első világbajnokságot megelőzően adott otthont Budapest a rendezvénynek.

A magyar fővárosban 2006 márciusában az európai szövetség, az UEFA kongresszusára került sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik