Kína: szabályozással vetnek véget az ész nélküli költekezésnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.16. 18:30
A Kínai Labdarúgó-szövetség a márciusban induló szezontól kevesebb külföldi játékos szerepeltetését engedélyezi a kluboknak, komolyan befolyásolva a már meglévő és a tervben lévő szerződéseket is.

A szövetség terveiben szerepel, hogy a jövőben a válogatottja világbajnokságot nyerjen (!), az ehhez vezető úton pedig fontos lépést jelent az átigazolások és a légiósok számának szabályozása.

Az eddig érvényben lévő légiósszabály továbbszigorításaként – öt külföldi játszhat, melyből az egyik ázsiai – a következő szezontól már csak három légiós lehet a meccskeretben. Az új szabály miatt a jövőben biztosan kevesebb játékos hagyja el az európai bajnokságokat Kína kedvéért, ugyanakkor a sztárok ára még magasabb lehet.

„Az új szabály még nagyobb versenyt generál a légióshelyek betöltésére, ezért a játékosok ára még magasabb lehet” – mondta Mark Dreyer újságíró a Sky Sportsnak.

A szabályozás problémát jelenthet a már meglévő szerződések esetében, a klubok nagy részénél ugyanis már több külföldi játékos szerepel, mint ahány a következő szezontól megengedett.

„A kluboknak hirtelen túl sok külföldi játékosuk lett – folytatta a Kínában élő Dreyer. – Néhányan, akik csak az előző hetekben, hónapokban írták alá a szerződésüket, hirtelen létszámfelettivé válhatnak, így előfordulhat, hogy több szerződést is törölnek a jövőben, és bizonyára sok peres esettel találkozhatunk.”

Az elmúlt hetekben írt alá Kínába többek között a magyar válogatott Guzmics Richárd, a Chelsea-től távozó Oscar, vagy a legjobban kereső futballistává avanzsáló Carlos Tévez.

A szövetség további szigorítása a fiatal játékosokra is vonatkozik: csapatonként két 23 év alatti játékost kötelező a mérkőzésekre nevezni, közülük egynek a pályán kell lennie. További szigorításokkal próbálják a klubok működését is szabályozni, illetve kiszűrni az illegális szerződéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik