Kettő az egyben, avagy a vb-n és az Eb-n is gólt szerző labdarúgók elitje

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.05.10. 10:29
null
Miroslav Klose a Brazília elleni 7–1-re megnyert világbajnoki elődöntőben szerezte a rekorddöntő gólt (Fotó: AFP)
A Képes Sport megnézte, kik azok a labdarúgók, akik világbajnokságon és Európa-bajnokságon is gólt szereztek. Mutatjuk az élmezőnyt!

 

1. MIROSLAV KLOSE 19 gól

Hamarosan visszatérhet a világ labdarúgásának élvonalába a német csatár, hiszen a hírek szerint Klose lesz Hansi Flick egyik segítője a Bayern München szakmai stábjában. Nem túlzás, tőle talán még Robert Lewandowski is eltanulhat egyet s mást, hiszen 16-szor talált be a vb-ken, amivel a minden idők egyik legjobbjának tartott Ronaldót taszította le az első helyről. Ráadásul éppen a Brazília elleni 2014-es elődöntőben szerezte a rekorddöntő gólt, amelyen a németek 7–1-re kiütötték a házigazdát. Az Európa-bajnokságokon nem ment ennyire neki, ott 13 meccsen csak háromszor volt eredményes, de így is ő a legjobb a két torna összesített góllövőlistáján.

2. GERD MÜLLER 18 gól

Klose teljesítménye azért is kiemelkedő, mert a „Nemzet Bombázóját”, azaz Gerd Müllert is megelőzi vele. A Bayern München egykori világklasszis csatára a valaha élt egyik legjobb góllövő: 365 találatával a Bundesliga rekordere, 1970-ben megkapta az Aranylabdát, az európai Aranycipőt kétszer érdemelte ki, világ- és Európa-bajnok. Ráadásul mindkét világversenyen volt gólkirály is: az 1970-es vb-n tíz góllal, az 1972-es Eb-n néggyel volt a legjobb. Összességében a világbajnokságokon volt eredményesebb, azokon 14-szer ünnepelte őt a közönség, a kontinenstornán viszont csak egyszer rázta meg a gólfát.

3-4. CRISTIANO RONALDO 16 gól

Azért is sajnálhatja Cristiano Ronaldo, hogy elmaradt az idei Európa-bajnokság, mert akár már 2020-ban a lista élére ugorhatott volna: tőle három-négy gól egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek egy ilyen tornán, márpedig összesen 16-szor ünnepelt eddig a vb-ken és Eb-ken. Tudjuk, hogy CR7 mindig mindenben a legjobb akar lenni, és az Európa-bajnokságokon szerzett kilenc góljával vezeti is az örökrangsort Michel Platinivel kéz a kézben. Mivel a világbajnokságokon is beköszönt már hétszer, minden esélye megvan arra, hogy előbb-utóbb átvegye a vezetést ezen a toplistán, hiszen még egy-egy Eb- és vb benne lehet a pályafutásában 2021-ben, illetve 2022-ben.

3-4. JÜRGEN KLINSMANN 16 gól

A legjobb német csatárok általában ki vannak hegyezve a világversenyekre, ennek köszönhető, hogy a dobogó mindhárom fokára felférnek: a harmadik helyen Jürgen Klinsmann található Ronaldóval holtversenyben. Az 1990-ben világbajnok, 1996-ban Európa-bajnok német válogatott kulcsfigurájaként szépen termelte a gólokat, de azt azért hozzá kell tenni, hogy nem a legfontosabb meccseken. 11 világbajnoki góljából nyolc a csoportkörben, három a nyolcaddöntőben született, noha mindhárom vébéjén pályára lépett a későbbi szakaszban is. Az Eb-ken is ötből négyszer a csoportban talált be, egyszer a negyeddöntőben.

5. MICHEL PLATINI 14 gól

Három Aranylabdáján mostanra Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is túltett, de Platini így is ott van a valaha volt legjobb labdarúgók klubjában. A '80-as években legalábbis nehéz lenne nála jobbat találni, bár a vébékről keserű emlékeket őrizhet. No nem azért, mert középpályásként 14 meccsen öt gólt szerzett, hanem mert két elődöntőt is elveszített Franciaországgal a németek ellen. De a kettő között, az 1984-ben rendezett Eb-n tarolt a válogatottal. Az a torna Platini diadalmenete volt, mind az öt meccsen betalált, Belgium és Jugoszlávia ellen ráadásul triplázott, s kilenc góljával mindent besöpört: az Eb-aranyat és a gólkirályi koronát is.

6. DAVID VILLA 13 gól

Spanyolország legjobb góllövője a világbajnokságokon, a legjobbját ráadásul az ország eddigi egyetlen aranyérmével záruló 2010-es vb-n nyújtotta: ötször volt eredményes. A másik két vébéjén is betalált, összesen kilenc gólt szerzett. Az Európa-bajnokságokkal nem volt ilyen szerencsés, hiszen a spanyolok győzelmével záruló 2012-es viadalról sérülés miatt lemaradt. Ugyanakkor a 2008-as Európa-bajnok csapatban ott volt, Oroszország ellen mesterhármassal adta meg az alaphangot, majd a svédek kapuját is bevette. Négy meccsen négy góllal zárt, csak azt sajnálhatta, hogy a németek elleni finálét a kispadról nézte végig, és többször nem is lépett pályára az Eb-n.

7-8. THIERRY HENRY 12 gól

Testvériesen elosztotta 12 gólját két egyenlő részre a világ- és Európa-bajnokságok között. Az 1998-as vb idején még csak húszéves volt, nemzetközi szinten alig ismerték, de gyorsan letette a névjegyét. Az első két csoportmeccsen három gólt szerzett, amivel a francia válogatott házi gólkirálya lett. Azért ez nem hangzik rosszul a hazai pályán megnyert világbajnokság végén! 2006-ban is háromszor talált be, de akkor Olaszország ellen elveszítette a finálét a francia csapat. A másik két vébéje kudarc: nulla gól és kiesés a csoportból. A 2000-es Európa-bajnoki aranyhoz is három találattal járult hozzá, majd az utolsó két tornáján (2004, 2008) kettő, majd egy gólt szerzett.

7-8. RUDI VÖLLER 12 gól

Mario Zagallo, Franz Beckenbauer és Didier Deschamps társaságában annak a négytagú elitklubnak a tagja, amelynek képviselői játékosként és edzőként is megjárták a világbajnokság döntőjét. Az 1990-es német világbajnok csapatban Völler volt Klinsmann csatártársa, 2002-ben viszont már Klosét trenírozta, de akkor veszítettek Brazília ellen. Három vb-n és három Eb-n járt labdarúgóként, és a világméretű mezőnyben volt sikeresebb. Egyrészt ott nyert, másrészt kétszer annyi gólt szerzett, mint az európai tornán (8–4), amelyen 1992-ben iszonyú peches volt: az első meccsen megsérült, a csapat nélküle menetelt a döntőig, aztán Dánia ellen meglepetésre veszített.

9-11. ZINÉDINE ZIDANE 10 gól

A franciák köszönhetnek neki egy megnyert és egy elveszített világbajnoki döntőt. 1998-ban ő volt a hős, a Brazília ellen megnyert fináléban duplázott. 2006-ban viszont nem bírt uralkodni magán, mellbe fejelte Marco Materazzit, kiállították, majd Olaszország tizenegyespárbajban győzött. Zidane ezen a két vb-n szerzett gólt, összesen ötöt, a kettő közti 2002-es tornán sérülés miatt kihagyta az első két meccset, majd a harmadikon már ő sem tudta megmenteni a franciákat a gyors kieséstől. Az Európa-bajnokságokon is ötször volt eredményes, a 2000-es, trófeával záruló tornán a negyeddöntőben és az elődöntőben is fontos gólokat szerzett.

9-11. ANTOINE GRIEZMANN 10 gól

A legutóbbi két világversenyen egyaránt remekül futballozott Antoine Griezmann. 2016-ban a hazai rendezésű Eb-n hat gólt szerzett, a vb-címvédő németek elleni elődöntőt az ő duplájával nyerte meg Franciaország, de aztán a Portugália elleni fináléban meglepetésre kikapott. Két évvel később a világbajnokságon már nem lehetett megállítani a franciákat: Griezmann négy góljával és három gólpasszával ezúttal is a torna egyik legjobb játékosa volt, az együttes magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. Griezmann a Horvátország elleni döntőben betalált és gólpasszt is adott, aminek köszönhetően a meccs emberének választották.

9-11. KARL-HEINZ RUMMENIGGE 10 gól

A Bayern München vezérigazgatójának ellentétesek a világ- és Európa-bajnokságai. Egyénileg jobban teljesített a vb-ken, összesen kilenc gólt szerzett, kétszer is döntőig menetelt a német válogatottal, de mind a kétszer veszített, ráadásul 1982-ben Olaszország, majd 1986-ban Argentína ellen is ő volt az ezüstfiúk csapatkapitánya. Ezzel szemben az Eb-ken csak egyetlen gól fűződött a nevéhez, 1980-ban azt is a legelső csoportmeccsen szerezte Csehszlovákia ellen, mégis azon a tornán került aranyérem a nyakába, miután Németország legyőzte Belgiumot a fináléban – tegyük hozzá, hogy a 88. percben szerzett győztes gólt Rummenigge készítette elő Horst Hrubeschnek.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson a digitalstand.hu/kepessport oldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik