Keleti Fekete Könyv: bunda, fenyegetés pisztollyal, csúszó fizetések

Vágólapra másolva!
2012.02.07. 16:20
null
Fekete Könyv: a FIFPro elfogadhatatlannak tartja a helyzetet, és sztrájkot is kilátásba helyezett
Címkék
A hivatásos labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete (FIFPro) kedden publikálta Fekete Könyvét, amelyben a kelet- és délkelet-európai, játékosok által tapasztalt visszaélésekkel foglalkozik. A FIFPro több mint háromezer futballistát kérdezett meg pénzügyi és egyéb visszaélésekről, erőszakról, rasszizmusról és a régiót érintő egyéb gondokról. Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára elfogadhatatlannak tartja a helyzetet, és nemzetközi sztrájkot is kilátásba helyezett.

A Fekete Könyv megállapításai szerint Magyarországon a fizetési gondok jelentik a legfőbb gondot a profi futballisták számára. A megkérdezett labdarúgók huszonkét százaléka számolt be csúszó fizetésekről, tizenkét százalékuk arról, hogy egy éve, majd' három százalékuk pedig több mint egy éve nem kapott pénzt. Az alapfizetéseket (még ha csúszásokkal is) ugyan többnyire folyósítják, de a prémiumokkal kapcsolatos késésekről a játékosok hatvannégy százaléka számolt be, a labdarúgók közel harmada pedig a vizsgált időszakban rendes szerződés nélkül volt klubjánál...

TILTÓLISTÁN

„A helyi állapotokat ismerve bátorság kellett a kérdőívek kitöltéséhez. Sok játékos félt a retorzióktól, a helyi játékos-szakszervezetek ellenséges fogadtatásra találtak a kluboknál, amelyek több labdarúgónak megtiltották a részvételt a felmérésben.” (FIFPro)

Szintén súlyos problémát jelent a szervezet szerint az egyedül edzés, amelyet a klubok rendszeresen fegyelmezési céllal „vetnek be″ az új szerződést aláírni nem kívánó játékosokkal szemben. A FIFPro panaszolja, hogy több klub megtiltotta a játékosoknak a kérdőív kitöltését, és a futballisták (főleg a légiósok) jó részét nem érdekelte a felmérés – végül az érdekvédelmi szervezet a csapatkapitányok segítségét kérte.

A magyarországi játékosok négy százaléka számolt be arról, hogy erőszak érte a szurkolók, az edzői stáb, vagy mások részéről. A fogadási csalás és bundázás témáját alighanem kerülgették a játékosok, ugyanis mindössze heten jelezték a szakszervezetnek, hogy megkeresték őket, és tizenhárman mondták azt, hogy van tudomásuk bundameccsekről – igaz, egy játékos példákat is tudott említeni...

FUTBALLVALÓSÁG

Szerződésekkel kapcsolatos visszaélés: A montenegrói Buducsnoszt Podgorica egyoldalúan szerződést módosított játékosaival.


Pénzügyi problémák: A horvát Adis Stambolika kilenc hónapig nem kapott fizetést, étkezési hozzájárulást, illetve a klub nem fizette albérletét sem. A játékosnak sem albérletre, sem közlekedésre nem maradt pénze, így végül az öltözőben aludt...


Erőszak: Az orosz Szpartak Gognyijevet egy bajnokin a játékoskijáróban támadták meg és verték össze gumibotokkal grozniji „rendőrök".

 

A Kubany volt légiósát, Nikola Nikezicset fegyverrel kényszerítették arra, hogy beleegyezzen szerződése felbontásába.

 

Az AEK–Atromitosz görög kupadöntő után hatalmas botrány tört ki, több Atromitosz-játékost pisztollyal fenyegettek meg a pályára betörő AEK-fanatikusok.

 

Danko Lazovicsot a meccsre felügyelő különleges egység tagjai elektrosokkolóval „utasították rendre", mikor a támadó ki akarta dobni mezét a Zenit drukkereinek.

 

„A szituáció Görögországban már kezelhetetlen, és nem is fog megváltozni. Az életünket is veszélyeztetik a lelátókról, ebben az évben már kétszer ért minket támadás, egyszer a saját drukkereink rontottak ránk. A biztonsági ellenőrzésnek semmi haszna. Mindent bedobálnak a pályára, üvegeket, mobiltelefonokat. És furcsa módon ehhez már hozzászoktunk..." (Alexandrosz Corvasz, Panathinaikosz, Görögország)

 

 

Fenyegetés: „Hat hónapig nem kaptam fizetést, így a nemzeti futballszövetséghez fordultam, hogy bontsák fel a szerződésemet. Amikor ezt beadtam, a klub pénzügyese magához hívatott. Közölte, hogy meggyilkolnak, hogy ha nem vonom vissza a kérelmet. Ez az ember, Nikola Dzomba, mindenre képes, és ezt Szerbiában mindenki tudja. Arkan egységében volt tiszt, amely ártatlan civileket ölt.” (Rodoljub Marjanovics, Szerbia)

 

„A klubom más játékosokat akart vásárolni, és azt mondták nekem, bontsak szerződést. Mivel 230 ezer dollárral tartoztak, nem mentem bele. Erre nem engedtek edzeni, sem a felnőtt, sem az ifjúsági csapattal. Nem engedtek el más klubhoz próbajátékra sem. Az egyik edző behívatott az irodájába, és követelte, hogy írjam alá: beleegyezek a szerződésbontásba. Azt mondta, hogy ha nem teszem, elképzelhető, hogy nem tudom elhagyni Krasznodart, illetve azt, hogy rokkantként térek vissza Montenegróba. Néhány perccel később két kigyúrt férfi jött be, az edző kiment. Az egyik férfi elém rakta a szignálandó papírokat, és amikor visszautasítottam az aláírást, kaptam egyet a májamra. A másik levette a zakóját, amelyben két pisztoly volt. Amikor továbbra is nemet mondtam, ismét ütöttek, majd fojtogatni kezdtek, és azzal fenyegettek, hogy megnyomorítanak. Húsz perc után már az életemért rettegtem, és beleegyeztem, hogy aláírjam a papírokat. Amikor kimentem, az egyik férfi azt mondta: sok orosz él Montenegróban, és ne tegyek semmi ostobaságot, ha nem akarom, hogy megtaláljanak engem vagy a családtagjaimat.” (Nikola Nikezics, Montenegró)

 

A FIFPro készítette jelentés előszavában külön kiemelést kap a debreceni játékosok esete – mint ismeretes, Mészáros Norbertet és Vukasin Polekszicset felfüggesztette az UEFA, azzal megvádolva őket, hogy nem jelentettek egy fogadási csalásra vonatkozó megkeresést. A FIFPro megjegyzi: ez az ügy a példa arra, hogy milyen sebezhetőek is a labdarúgók, hiszen még bűnösségük bebizonyosodása előtt elítélhetik őket. Ugyanakkor az érdekvédelmi szervezet úgy véli, a kutatások alapján bebizonyosodott, hogy a kelet-európai futballistákra „nagy nyomás nehezedik” szervezett bűnözői csoportok részéről.

A felmérés szerint a magyar labdarúgás még a kevésbé problémások közé tartozik Kelet- és Délkelet-Európában, hogy mást ne mondjunk, a montenegrói futballisták kevesebb mint tizede kapja meg időben a fizetését. Azért az elhallgatás is jelentős lehet a játékosok körében, mert a szerbek és az oroszok például nem számolnak be szurkolói erőszakról... A felmérés tanúsága szerint a fogadási maffia „utazik” a nehéz anyagi helyzetű klubok játékosaira: a megkeresett labdarúgók 55 százaléka egyben arról is beszámolt, hogy fizetése késik. A dokumentum egy példát is hoz: a horvát Mario Cizmek egyéni vállalkozóként játszott, klubja, a Croatia Sesvete pedig több mint egy éven keresztül nem fizette ki. Cizmek ekkor kapott megkeresést a fogadási maffia részéről – és kifizetetlen számlái miatt igent is mondott.

„A motivációnkat és a lelkesedésünket már rég elveszítettük, de a számláinkat fizetni kellett. A fogadási maffia egyik tagja egy helyi szövetség jól ismert instruktora volt. Mindig velünk lógott, és lassan a bizalmunkba férkőzött. Átigazolási segítséget ígért nekünk, szinte megváltónak tűnt. A Zadar elleni meccsel kezdődött. Nem akartam elhinni, hogy tényleg kimegyek a pályára, és azért játszok, hogy elveszítsem a meccset. Sportolóként sosem voltam ilyen mélyen, de már nem volt visszaút. Úgy éreztem, mindenki engem figyel. Először csak egy meccsről volt szó, de aztán jött a többi: bunda volt a Slaven Belupo, a Varteks, az NK Zagreb és a Cibalija elleni találkozó is. A maffia képviselője egyre többet követelt. Ürességet éreztem... Most már egy év eltelt a letartóztatásom óta. Nincs munkám, nincsenek barátaim, és elvesztettem azt, amit a legjobban szerettem: a futballt. Mindent elvesztettem. Átkozott törvényen kívülivé váltam, óriási hibát követtem el, és már megbántam. A családom megélhetéséért tettem. Nem próbálom mentegetni a tettemet, és nagyon bánom, hogy csapdába estem, a szabadulás pedig nagyon fájdalmas. (...) Másfelől a szervezők megúszták, megvesztegetéssel megvásárolták a szabadságukat, és megint a pályák körül szimatolnak” – idézi a játékost a FIFPro-dokumentum.

A szerb Boban Dmitrovics is bepillantást engedett a fogadási maffia tevékenységébe.

„A szponzorunk, Kosztics úr, és a sportigazgató Ilics úr egy étteremben próbáltak meggyőzni, hogy menjek bele a bundázásba, mivel hatalmas nyomás alatt vannak. Azt feleltem, hogy én aztán az égvilágon semmiféle nyomás alatt nem vagyok, ők pedig mondják el az egész csapatnak, hogy bundameccs jön – már ha össze tudják szedni a bátorságukat. Több meccs eredményéről a két klub előre megállapodott, és a meccs előtt a játékosok utasításokat kaptak. Ha nem engedelmeskedtek, a karrierjük veszélybe került. A bírók tudtak az egészről, és belenyúltak a meccsekbe, ha azok nem a terveknek megfelelően alakultak. Néhány éve megnyertünk egy meccset, amelyet el kellett volna veszítenünk, és a másik csapat játékosai erőszakkal akarták rendezni a számlát, erről videofelvétel is készült” – mondta a Borac Csacsak egykori játékosa. A veterán labdarúgó szerint mind a klasszikus bunda, mind a fogadási csalás gyakori Szerbiában.

„Szerbia szegény ország, és nagyon könnyű pénzszerzési lehetőség a bunda. A szövetség nem akarja kivizsgálni az ügyeket, mert valószínűleg maga is benne van – tudomásom van olyan esetekről, amikor írásban, előre értesítették a lefixált meccsekről a szövetséget” – mondta az interjú során.

SZÁMOKBAN ELMONDVA
A játékosok 41.4 százaléka… …nem kapta meg idejében a fizetését
5 százalék… …több mint fél éve nem kapott fizetést
11.7 százalékot… …ért szurkolói vagy egyéb erőszak
9.6 százalék… …számolt be rasszista inzultusról
31.5 százalék… …azon görög futballisták aránya, akiket ért már támadás
43.5 százaléka… …az orosz játékosoknak tudott bundamérkőzésekről
34.3 százalékát… …a kazah labdarúgóknak már megkörnyékezték fogadási csalók. Görögországban az arány 30.3 százalék
6 százalék… …azon montenegrói játékosok aránya, akik időben megkapják fizetésüket
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik