Katar csodastadionokkal száll harcba a nagyok ellen

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.12.02. 10:41
null
Gyertek és játsszatok – invitálják az ausztrálok a futballvilágot (Fotók: Action Images)
Eredetileg (leszámítva a 2018-ra koncentráló, így a 2022-es rendezéstől visszalépő európaiakat) hét pályázat érkezett a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, de Indonézia és Mexikó visszalépett – így biztos, hogy nem lesz meg a vb-történet első háromszoros rendezője. A szavazáson két óriás és két, már (igaz, együtt) vb-t rendezett ázsiai nagyhatalom ellen száll harcba rengeteg pénzzel és csodastadionokkal egy kis arab ország. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán, Dél-Korea és Katar közül kerül ki a győztes. A 2018-as vb-pályázatokról itt olvashatnak.

 

AUSZTRÁLIA

MI SZÓL MELLETTE? A hatalmas ország lakossága egyrészt sportőrült, és erre, valamint a legendásan jó hangulatra (emlékezzünk vissza a 2000-es olimpiára) rendesen alapoz is az auszi kampánygépezet. A vb Ausztráliának ítélése fejlesztené az óceániai zónát is az ázsiain kívül – főleg az OFC szorul rá erre. Az ország kiváló házigazdája volt a múltban a nagy sporteseményeknek, a lebonyolítás zökkenőmentes szokott lenni, a szurkolói lelkesedés pedig páratlan. Ausztrália a világbajnokságok legnagyobb nézői csoportja számára – az ázsiaiaknak – kedvező időzónában fekszik, így a nézettség hatalmas lehet. A FIFA szakcsoportja technikailag megalapozottnak, rendkívül magas támogatottságúnak nevezte a pályázatot, megemlítve, Ausztrália és Óceánia először kaphatná meg a vb-rendezés jogát. Az infrastrukturális, biztonsági, orvosi és kommunikációs háttér adva van és kiváló. A FIFA jelentése – bár az amerikai pályázatot találta a legerősebbnek – kifejezetten jó minősítést adott az ausztráloknak és nagyon kevés hibát talált a pályázatban.

KATAR A FAVORIT
A fogadóirodák szerint a 2022-es vb nagy valószínűséggel Katarban lesz, a további esélyesek sorrendben az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea.  A küldöttségek szerda délután mutatták be 30 perces prezentációikat Ausztrália, Koreai Köztársaság,  Katar, Egyesült Államok, Japán sorrendben.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Mindenekelőtt két nyári olimpia (1956, 2000), de a labdarúgó-vb-hez hasonló kihívást jelentő két rögbi-világbajnokság (1987, 2003) megrendezése is fontos. Nem nagyon hallani panaszt az eddig itt megrendezett világbajnokságokról és az Australian Openről sem (legalábbis szervezésileg)... Az olimpiai labdarúgótornán kívül a legnagyobb itt megrendezett futballesemény két U20-as világbajnokság. 2015-ben Ausztrália rendezheti meg az Ázsia-kupát.

MI SZÓL ELLENE? Az ország földrajzilag izolált helyzete miatt rengeteget kell utaznia minden látogatónak. A kezdési időpontok kedvezőtlenek az európai közönségnek, de ezt ellensúlyozhatja a sokkal nagyobb ázsiai nézőtömeg. Az ország még nem rendezett soha igazán nagy labdarúgó-eseményt. Nagyobb problémát jelenthet a stadionhelyzet: a FIFA-követelményeknek megfelelő stadionok egyike sem kizárólag futballaréna, ezeket mindenekelőtt a krikettezők, az ausztrálfutball képviselői, illetve a rögbisek használják. A rivális sportok vezetői ráadásul nem biztos, hogy jó néven vennék, amikor nyolc hétre „kidobják" őket a stadionjaikból, és ennek már többen hangot is adtak.

AZ AUSZTRÁL KAMPÁNYFILM

VÁROSOK, STADIONOK

Melbourne, Cricket Ground (befogadóképessége 100 000 fő), Sydney, Stadium Australia (83 500), Perth, Perth Stadium – új (?), Brisbane, Lang Park (52 500), Adelaide, Adelaide Oval (33 597, új befogadóképessége 48 000), Sydney, Sydney Football Stadium (45 500), Newcastle, International Sports Centre (26 164), Townsville, Willows Sports Complex (26 500, új befogadóképessége 40 000), Canberra, Canberra Stadium – új (40 000), Gold Coast, Carrara Stadium (25 000, új befogadóképessége 40 000), Sydney, Blacktown Stadium – új (41 000), Geelong, Kardinia Park (35 000, új befogadóképessége 44 000)

A vizsgálóbizottság East Rutherfordban tesz terepszemlét
A vizsgálóbizottság East Rutherfordban tesz terepszemlét
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK

MI SZÓL MELLETTE? Az ország hatalmas mérete és az óriási piac, a futball egyre növekvő népszerűsége, no meg az, hogy – a labdarúgás szempontjából kedvezőtlenebb helyzetben – sikeresen megrendezték az 1994-es világbajnokságot, minden idők legnagyobb nézőszámával és rekordbevétellel. A szállásokkal, a szervezéssel és az utazással minden bizonnyal nem lesz gond, a stadionok hatalmasak és gyönyörűek, a legkisebb befogadóképessége is 66 500.

Az amerikai szurkolótábor egyre nagyobb, az MLS egyre népszerűbb, a bevándorlók közösségei nyilván az „anyaország" meccsei iránt is hatalmas érdeklődést mutatnának (ez igaz az ausztrál pályázat esetében is). A pénz pedig nem akadály – a hatalmas befektetés és „kasza" egyaránt garantált. A FIFA vizsgálóbizottságának jelentése szerint ez technológiailag és infrastrukturálisan a legjobb pályázat, a stadionhelyzet és a szállások külön dicséretet kaptak.

SZAVAZÁS – ÜGYMENET ÉS KORRUPCIÓ

A FIFA végrehajtó bizottságának szavazásra jogosult tagjai a prezentációk után elvonulnak szavazni, a végeredményt pedig Joseph Blatter, a szövetség elnöke jelenti be, várhatóan 16 óra körül.
A voksolásra jogosultak létszáma eredetileg 24 volt, azonban a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert a Sunday Times által megrendezett „lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.
A procedúra során minden szavazási körben kiesik a legkevesebb voksot kapó, az utolsó körben 12 szavazat győzelmet biztosít. Döntetlen esetén elnöki szavazat dönt.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Minden riválisnál nagyobb a tapasztalat, nyári és téli olimpiák sora (4-4) mellett volt már az országban férfi és női labdarúgó-vb is, no meg körülbelül mindenféle világbajnokság, ami elképzelhető... A CONCACAF-zóna kontinenstornájának, az Arany-kupának állandó rendezője az Egyesült Államok.

MI SZÓL ELLENE? Nem biztos, hogy a nagy üzlettel szemben ez érv, de az 1996-os atlantai olimpián (is) felvetődött a túlzott üzletiesség és az esemény lélektelensége. A pályázatot rosszul érintették a korrupciós ügyek.

Ausztráliához hasonlóan itt is „társbérletbe" kell költözni a stadionokat tekintve (egy futballstadion sincs a helyszínek között), ez nem jelent gondot az amerikafutball esetében (nyáron szünet van), a baseballstadionoknál viszont igen. Nem teljes az állami támogatottsága a pályázatnak.

AZ AMERIKAI STADIONOK

AZ AMERIKAI KAMPÁNYRÖVIDFILM

VÁROSOK, STADIONOK
Pasadena, Rose Bowl (94 542), Los Angeles, Memorial Coliseum (93 607), Dallas, Cotton Bowl (92 100), Landover/Washington D. C., FedExField (91 704), Arlington, Cowboys Stadium (91 600), East Rutherford, New Meadowlands (82 566), Miami, Sun Life Stadium (80 240), Houston, Reliant Stadium (76 000), Kansas City, Arrowhead Stadium (75 364), Denver, INVESCO Field (75 165), Tampa, Raymond James Stadium (75 000), Foxborough/Boston, Gillette Stadium (73 393), Seattle, Husky Stadium (72 500), Glendale/Phoenix, University of Phoenix Stadium (71 362), Atlanta, Georgia Dome (71 228), Baltimore, M&T Bank Stadium (71 008), Philadelphia, Lincoln Financial Field (69 111), Nashville, LP Field (69 143), Seattle, Qwest Field (68 056), San Diego, Qualcomm Stadium (67 700), Indianapolis, Lucas Oil Stadium (66 500)

DÉL-KOREA

MI SZÓL MELLETTE? Zökkenőmentes lebonyolítás a 2002-es világbajnokságon Japánnal közösen, kiváló felkészültség (Sepp Blatter novemberben azt mondta, az ország simán lehetne házigazda), fejlődő futball, remek infrastruktúra, kommunikációs hálózat és szálláshelyzet. Kiváló a tömegközlekedés, a vonatokkal három órán belül minden helyszín elérhető. A pályázat során felvetődött, hogy Észak-Koreában is rendeznének meccseket, ez segítheti az enyhülést (a közelmúlt történései viszont biztosan nem...). A stadionhelyzet kiváló, az ázsiai szurkolóseregnek kedvezők a kezdési időpontok.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Az 1988-as szöuli olimpia és a 2002-es labdarúgó-világbajnokság társházigazdai szerepe kiemelkedik. Labdarúgó-kontinensviadalt egyszer rendezett az ország.

MI SZÓL ELLENE? Nemrég rendezett világbajnokságot, ráadásul Japán most társ helyett rivális. Hiányosság, hogy még nincs a döntő megrendezésére alkalmas, legalább 80 ezres befogadóképességű stadion, a 2002-es vb-re épített arénát kell(ene) bővíteni 83 ezresre. A Koreai NDK-val ismét feszült a viszony, ez biztonsági kockázat – nem is kicsi. Kevés a háromcsillagosnál magasabb minősítésű szálloda, a FIFA bizottsága kritizálta az edzőpálya-helyzetet.

A DÉL-KOREAI KAMPÁNYKLIP

VÁROSOK, STADIONOK
Szöul, World Cup Stadium (66 807, bővítés után 83 000), Szöul, Olimpiai Stadion (69 950), Puszan, Ázsiai Játékok Stadion (53 779, bővítés után 60 000), Incson, Munhak Stadion (50 500), Incson, Incsoni Ázsiai Játékok Stadion – új (70 000), Tegu, Tegu Stadion (66 422, bővítés után 81 422), Tedzson, Tedzson Stadion (40 535), Kvangdzsu, Kvangdzsu Stadion (40 245, bővítés után 45 245), Ulszan, Big Crown Stadium (44 102), Szuvon, Big Bird Stadium (43 959), Gojang, Gojang Stadion (41 311), Csondzsu, Csondzsu Stadion (43 389), Csonan, Csonan Stadion (30 000, bővítés után 45 000), Dzsedzsu, Dzsedzsu Stadion (35 657, bővítés után 43 657) 

JAPÁN

MI SZÓL MELLETTE? Ugyanaz, mint Dél-Koreánál: a 2002-es vb-rendezés jó pedigrét biztosít. A stadionok modernek, az infrastruktúra és a technikai felszereltség kiváló, ráadásul a japánok egy sor rendkívül látványos technológiai újítást ígérnek. A meccseket 200 HD-kamera követné, a játékosokról azonnal elérhető lenne minden fontos információ a nézőknek. A meccsek ázsiai főműsoridőben lennének.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Egy-egy nyári olimpia és vb-társrendezés, két téli olimpia, egy labdarúgó Ázsia-kupa, egy U20-as foci-vb, számtalan sportág világbajnokságának megrendezése.

MI SZÓL ELLENE? Ugyanaz, mint Dél-Koreánál: túl közel van a 2002-es rendezés, ez mindennél erősebb ellenérv. Itt is bővíteni kellene egy stadiont a döntőhöz megkívánt méretűre. A lakosság pesszimista, a többség úgy érzi, nem ítélnek meg még egy világbajnokságot ilyen rövid időn belül az országnak. Kormánygarancia csak szóban van.

A JAPÁNT BEMUTATÓ FILM, BENNE A TERVEZETT TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOKKAL

VÁROSOK, STADIONOK
Jokohama, International Stadium (72 327), Szaitama, Szaitama Stadion (63 700), Fukuroi, ECOPA Stadion (50 889), Oszaka, Nagai Stadion (50 000), Oszaka, Umeda Kita-yard – új (80 000), Tojota, Toyota Stadion (45 000), Oita, Oita Stadion (40 000), Niigata, Niigata Stadion (42 300), Kasima, Kasima Stadion (40 728), Kobe, Kobe Universiade Stadion (45 000), Szapporó, Sapporo Dome (41 484), Tokió, Nemzeti Olimpiai Stadion (50 339), Tokió, Adzsinomoto Stadion (49 970)

 

A katari pályázatot sokféle módon népszerűsítik
A katari pályázatot sokféle módon népszerűsítik

KATAR

MI SZÓL MELLETTE? Ha az amerikai pályázatnál azt írtuk, a pénz nem akadály, akkor itt ez fokozottan igaz. A pályázatnak visszafogottan fogalmazva is „pénzszaga van", csodálatos stadiontervek, utcai légkondicionálás (!), mindenből a legjobbat ígérik a pályázók. Az arab világ először kaphat világbajnokságot, a teljes arab tömb (a Közel-Kelet és Észak-Afrika) a pályázat mögött áll. Kicsi az ország, elhanyagolhatók a távolságok. A stadionokat a vb után kisebb befogadóképességűre csökkentenék, a leszerelt székek és egyéb felszerelések a fejlődő országoknak jutnának. A kezdési időpontok kedvezők az európai tv-nézők számára – ráadásul az öreg kontinens is a „szomszédban" van, ahonnan rengeteg szurkoló lenne várható.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. U20-as labdarúgó-világbajnokság, 2011-ben pedig az ország rendezi meg az Ázsia-kupát – az ország 1988-ban már volt egyszer a kontinensviadal házigazdája. További szervezési rutint biztosít a Formula–1-es Katari Nagydíj megrendezése, igaz, ez nem előny önmagában a többiekkel szemben (autóversenyek rendezésében minden pályázó elég erős...).

MI SZÓL ELLENE? Mindenekelőtt a perzselő meleg, hiába klimatizálják (napenergia segítségével!) az összes stadiont. Az ország még sohasem jutott ki világbajnokságra, nincs ismert labdarúgója – a focikultúra itt a legfejletlenebb az összes pályázó közül. Kicsi, túl kicsi az ország – az 1930-as vb óta nem lenne ilyen kis államban a vb –, ami közlekedési és tömegirányítási problémákat okozhat. Az országban nincs fociláz, alacsony a nézőszám. Az alkoholfogyasztásra vonatkozó muszlim előírások nehézséget okoznak, bár a pályázat vezetője, Hasszan Abdulla al-Tavadi jelezte, külön szurkolói zónákat jelölnek ki a külföldi drukkereknek. A FIFA kockázatelemzése szerint a legtöbb probléma itt merül fel a rendezéssel kapcsolatban, nagyon sok létesítményt kell építeni és sok az új technológiai megoldás, amely természetesen további kockázatokat rejt. A jelentés kétségbe vonja, hogy az ország képes-e megoldani a vb-vel kapcsolatos összes szervezési nehézséget.

KATAR BEMUTATKOZIK

VÁROSOK, STADIONOK
Loszail, Loszail Nemzeti Stadion – új (86 000), Doha, Kalifa Nemzetközi Stadion (50 000, bővítés után 70 000), Doha, Sports City – új (47 500), al-Hor, al-Havr Stadion (20 000, bővítés után 45 330), al-Samal, al-Samal Stadion – új (45 330), al-Vakrah, al-Vakrah Stadion (20 000, bővítés után 45 120), Umm Szalal, Umm Szalal Stadion – új (45 000), Doha, Doha Port Stadium – új (45 000), Doha, Education City Stadium – új (45 000), Doha, al-Garafa Stadion (25 000, bővítés után 45 000), al-Rajjan, al-Rajjan Stadion (25 000, bővítés után 45 000), Doha, Katari Egyetemi Stadion – új (43 500)

SZAVAZÁS

Ön kinek adná a 2022-es vb-rendezés jogát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik