Jeges fürdőben őrjöng a fél (sztár)világ. De miért is?

Vágólapra másolva!
2014.08.21. 15:14
null
A „feltaláló” Pete Frates is vállalta a jeges zuhanyt
Pontosan nem lehet tudni, mikor és kivel kezdődött az Ice Bucket Challenge (IBC) elnevezésű mozgalom, de mára az egyik legismertebb (és legviccesebb) jótékonysági törekvéssé vált, köszönhetően a sportolók és közéleti személyek csatlakozásának, akik vállalták a jeges fürdőt.

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, David Beckham, Michael Jordan, Ashton Kutcher, Tom Cruise, Gwyneth Paltrow, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Shakira, Justin Bieber, Lady Gaga, George W. Bush és még sorolhatnánk a világhírű személyiségeket, akik kamerák elé állva vállalták a jótékony hidegzuhanyt.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ IBC?
Az Ice Bucket Challenge-akcióval az ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis – az idegek elsorvadásával járó súlyos és egyelőre gyógyíthatatlan betegség) szenvedőkre kívánják felhívni a figyelmet úgy, hogy a vállalkozó személy leönti magát egy teli vödör jeges vízzel. A feladathoz tartozik, hogy a végén meg kell nevezni további három személyt, valamint 10 dollárral hozzá kell járulni a betegség elleni küzdelemhez. A megbízatást 24 órán belül teljesíteni kell. Amennyiben valaki a kihívásnak nem tesz eleget, 100 dollárra emelkedik a támogatás összege. Egy másik verzió szerint sikeres és elmaradt végrehajtás esetén is minimum 100 dollárt kell felajánlani.

A karitatív mozgalom népszerűsítésének egyik amerikai „atyja", Pete Frates – aki maga is ALS-ben szenved – szintén bevállalta a hidegzuhanyt. A sors kegyetlen fintora, hogy barátja, a mozgalom társalapítója, Cory Griffin időközben vízbe fulladt.

A jótékonysági akció keretében olyanok is vannak szép számmal, akiket kihívtak, de még nem teljesítették a feladatot. Többek között Vlagyimir Putyin (orosz kormányfő), Bill Clinton (volt amerikai elnök), Sir Alex Ferguson (a Manchester United korábbi menedzsere), Marilyn Manson (amerikai zenész), Cameron Diaz (amerikai színésznő) és Ferenc pápa sem állt még a jégzuhany alá ezidáig a kihívottak közül.

Akadnak olyanok is, akik elrugaszkodnak a szabályoktól, Charlie Sheen például jég helyett dollárral öntötte le magát, míg Robert Pattinsont vödör hiányában slaggal locsolták, miközben jégkockákkal dobálták meg.



Volt, aki a mozgalom jegyében kérte meg barátnője kezét, és volt, aki 5 hónapos kislányát öntötte le vízzel. A várandós Hayden Panettiere amerikai színésznő születendő gyermekét hívta ki. Conchita Wurst pedig ugyan nem vett jégfürdőt, de „donate twice instead of ice" (jeges fürdő helyett adományozz duplán) jelszóval állt a mozgalom mellé.

Mi, magyarok sem maradtunk ki a jótékonykodásból, az NSO Tv kezdeményezésére Kabát Péter állta ki a próbát, és kihívása nyomán hazánkban is virális útra indult az akció a sportvilágban: Torghelle Sándor, Domonyai László, Thomas Doll, Orosz Pál, valamint Dzsudzsák Balázs és Dombi Tibor (kesztyűben, nagykabátban) is bevállalta a vacogást, ami a labdarúgókat illeti.

Az „adósok" között is vannak még bőven ismert nevek: Kovács Ákos (zenész), Majka (rapper, műsorvezető), Dragóner Attila és Kovács Zoltán (korábbi élvonalbeli labdarúgók) is a kihívottak között szerepel.

A jótékony kampány nagy sikernek örvend idén, eddig közel 14 millió dollár gyűlt össze, míg tavaly 1.7 millión „állt a számláló" ebben az időszakban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik