Irány Brazília! Máris rajt a selejtezőkön!

Vágólapra másolva!
2011.06.16. 06:39
Címkék
Június 15-én a karibi térségben megkezdődött a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata a Montserrat–Belize (2–5) találkozóval. Ez alkalomból tekintsük át, a megtépázott tekintélyű FIFA égisze alatt milyen nagyszerű kalandba vágott bele ismét a világ labdarúgása ezekben az órákban!

...és a célkeresztben feltűnt a 2014-es világbajnokság (Fotó: Action Images)
...és a célkeresztben feltűnt a 2014-es világbajnokság (Fotó: Action Images)
...és a célkeresztben feltűnt a 2014-es világbajnokság (Fotó: Action Images)

Alig kevesebb mint három esztendő választ el bennünket a brazíliai vb-döntőtől (a rajt 2014. június 13-án lesz), de a rengeteg nevezés miatt már most megkezdődik a válogatottak rostálása – furcsa módon néhány csapat már nem lesz versenyben akkor sem, amikor a selejtező hivatalos nyitányának tekintett sorsolást július 30-án Rio de Janeiróban megtartják.

Tekintsük át röviden, mikor vágnak neki, és milyen rendszerben futtatják le a selejtezőket az egyes konföderációk! Sorrendünk ezúttal rendhagyó, a „munkakezdés" időpontját tekintjük irányadónak.

CONCACAF-ZÓNA (3 vagy 4 döntős hely) – SELEJTEZŐ 4+1 LÉPCSŐBEN

A MENETREND
1. lépcső: 5 páros mérkőzés
2. lépcső: 6 négyes csoport
3. lépcső: 3 négyes csoport
4. lépcső: 1 hatos csoport
+ lépcső: interkontinentális selejtező.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) márciusban kiadott világranglistájának tíz leggyengébb CONCACAF-válogatottja kényszerül részt venni Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség most megkezdődött előselejtezőjében.

Az öt párharc továbbjutója – már a riói sorsolásnak megfelelően – bekerül a második fázisba, amelyben újabb 19 csapat bekapcsolódásával hat négyes csoportban zajlanak a küzdelmek az idén ősszel.

A harmadik fázisban (várhatóan 2012. június–október) már tiszteletüket teszik a kiemeltek is (Costa Rica, Egyesült Államok, Honduras, Jamaica, Kuba, Mexikó). A három négyes csoportból ketten-ketten jutnak be a hatos döntőbe (várhatóan 2013. február–október), amelynek első három helyezettje jut ki a vb-re, a negyedik interkontinentális pótselejtezőt vív.

CONCACAF-ZÓNA, 1. SELEJTEZŐKÖR
1. mérkőzés
2. mérkőzés
Össz.
Montserrat–Belize2–5
júl. 17.
?
Turks és Caicos-szigetek–Bahama-szigetek0–40–60–10
Amerikai Virgin-szigetek–Brit Virgin-szigetek2–02–14–1
Anguilla–Dominikai Köztársaság0–20–40–6
Aruba–St. Lucia4–2júl. 12.
?

 

ÁZSIA (4 vagy 5 döntős hely) – SELEJTEZŐ 4+1+1 LÉPCSŐBEN

A MENETREND
1. lépcső: 8 páros mérkőzés
2. lépcső: 15 páros mérkőzés
3. lépcső: 5 négyes csoport
4. lépcső: 2 ötös csoport
+ lépcső: pótselejtező
+ lépcső: interkontinentális selejtező

A legnépesebb kontinensnek nem kevesebb mint 23 benevezett válogatottja nem éri el a riói sorsolást, júniusban és júliusban ugyanis kétfordulós, oda-visszavágós kieséses fordulót rendeznek előselejtezésképp.

Ennek befejeztével 15 ország marad versenyben, ők, valamint az öt kiemelt (Ausztrália, Bahrein, Dél-Korea, Észak-Korea, Japán) vesznek részt a brazíliai sorsoláson.

A húsz csapat öt négyes csoportban vív körmérkőzést 2011 szeptemberétől 2012 februárjáig, a két-két továbbjutó kerül be a kontinentális döntőbe.

A jövőre kezdődő finálé két ötös csoportban zajlik majd: a két-két legjobb kijut a brazíliai vb-re, a harmadik helyezettek egymással vívnak pótselejtezőt az interkontinentális pótselejtezőn való részvétel lehetőségéért.

ÁZSIAI ZÓNA, ELŐSELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
Malajzia–Tajvan
Banglades–Pakisztán
Kambodzsa–Laosz
Srí Lanka–Fülöp-szigetek
Afganisztán–Palesztina
Vietnam–Makaó
Nepál–Kelet-Timor
Mongólia–Mianmar
Az első mérkőzéseket június 29-én, a visszavágókat július 3-án rendezik meg.
2. FORDULÓ
Thaiföld–Afganisztán vagy Palesztina
Libanon–Banglades vagy Pakisztán
Kína–Kambodzsa vagy Laosz
Türkmenisztán–Indonézia
Kuvait–Srí Lanka vagy Fülöp-szigetek
Omán–Mongólia vagy Mianmar
Szaúd-Arábia–Hongkong
Irán–Maldív-szigetek
Szíria–Tádzsikisztán
Katar–Vietnam vagy Makaó
Irak–Jemen
Szingapúr–Malajzia vagy Tajvan
Üzbegisztán–Kirgizisztán
Arab Emírségek–India
Jordánia–Nepál vagy Kelet-Timor
Az első mérkőzéseket július 23-án, a visszavágókat július 28-án rendezik meg.

 

ÓCEÁNIA (0 vagy 1 döntős hely) – SELEJTEZŐ 2+1 LÉPCSŐBEN

A MENETREND
1. lépcső: Csendes-óceániai Játékok
2. lépcső: Óceániai Nemzetek Kupája
+ lépcső: interkontinentális selejtező

Az idén nyár végi Csendes-óceániai Játékok labdarúgótornája jelenti a térség vb-selejtezőinek első lépcsőjét.

Augusztus végén, szeptember elején az új-kaledóniai Noumeában Amerikai Szamoától Vanuatuig 11 FIFA-tagállam válogatottja igyekszik a dobogón végezni, hogy tovább táplálja a reményt a sporttörténelmi jelentőségű vb-részvétel iránt.

A három érmes kiegészül a kiemelt Új-Zélanddal, és a második körben (amely egyben a soros Óceániai Nemzetek Kupája is lesz) oda-visszavágós rendszerben körmérkőzést vívnak 2012 júniusa és októbere között. Óceánia bajnokára szokás szerint egy interkontinentális pótselejtező is vár a Brazília felé vezető úton.

AFRIKA (5 döntős hely) – SELEJTEZŐ 3 LÉPCSŐBEN

A MENETREND
1. lépcső: 12 páros mérkőzés
2. lépcső: 10 négyes csoport
3. lépcső: 5 páros mérkőzés

A kontinens világranglistán legalacsonyabban rangsorolt 24 válogatottja oda-visszavágós rendszerben kezdi meg 2011 novemberében a selejtezést, amelynek sorsolását Rióban tartják – tehát itt nincs előrehozott rajt.

A 12 továbbjutóra, valamint a 28 legerősebb csapatra csoportmérkőzések várnak 10 négycsapatos csoportban (2012. június–2013. szeptember).

Ezt követően – ez újítás a legutóbbi kiíráshoz képest – a csoportgyőztesek 2013 őszén öt párban, oda-visszavágós alapon döntenek az öt vb-kvótáról.

DÉL-AMERIKAI ZÓNA (4 vagy 5 döntős hely + Brazília) – SELEJTEZŐ 1+1 LÉPCSŐBEN

A MENETREND
1. lépcső: körmérkőzés
+ lépcső: interkontinentális selejtező

Brazília rendezőként ott lesz a világbajnokságon, így az egycsoportos körmérkőzésben ezúttal csak kilenc ország vesz részt.

A menetrend a szokásos: az első négy helyezett vb-résztvevő, az ötödik selejtezőt játszik egy másik kontinens képviselőjével.

A küzdelem várhatóan még az idén megkezdődik, de a menetrend még nincs kész – a kontinens a júliusi Copa Américára összpontosít.

EURÓPA (13 döntős hely) – SELEJTEZŐ 2 LÉPCSŐBEN

A MENETREND
1. lépcső: 9 ötös-hatos csoport
2. lépcső: 4 párban pótselejtező

Az öreg kontinens egyelőre a jövő évi Európa-bajnokság lázában ég, a vb-selejtezők jövő augusztus előtt nem kezdődnek el, egy kis izgulnivaló azonban hamarosan lesz.

A hagyományos rendszerű – kilenc csoport, az elsők továbbjutnak, a nyolc legjobb második pótselejtezőt vív – selejtező csoportbeosztását július 30-án Rio de Janeiróban elkészítik, így eldől az is, Magyarországnak ki jut ellenfélül. A sorsolási kalapokat a júliusi FIFA-világranglista alapján állítják össze – szinte biztos, hogy a mieink a harmadik kalapba kerülnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik