Ibra megmentette a svéd értelmi sérültek vb-jét, a magyarokét senki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.12. 11:27
null
Ibra, és a vb-re általa kijuttatott svéd válogatott tagjai (Forrás: aftonbladet.se)
Zlatan Ibrahimovic, a Paris Saint-Germain csatára példamutató jótékonyságra szánta el magát: a svéd futballklasszis pénzügyi támogatásával lehetővé tette Svédország anyagi gondokkal küzdő értelmi sérült labdarúgó-válogatottjának világbajnoki részvételét Brazíliában. Mindeközben a hasonló nehézségekkel küzdő magyar csapat itthon maradt.

 

Svédország értelmi sérült labdarúgó-válogatottja kiharcolta az augusztusi brazíliai világbajnokságon való szereplés jogát, de anyagilag nem tudta fedezni a kiutazás és a részvétel költségeit. A nemzeti csapat váratlan segítséget kapott: Zlatan Ibrahimovic 50 ezer dollárral támogatta meg őket.

A másodedző, Stefan Jonsson lépett kapcsolatba a PSG svéd csatárával. Aukciós célokra egy aláírt Ibra-mezt kért, helyette 350 ezer svéd koronát, azaz 12 millió forintot kapott – írja az Aftonbladet.

(Forrás: aftonbladet.se)
(Forrás: aftonbladet.se)

Ibrahimovic a megkeresést követően azt kérdezte, „Mi a bánatot akarsz csinálni egy mezzel? Mennyibe kerül a kiutazás?”

„Közöltük vele a szükséges összeget és már utalta is a pénzt a bankszámlára"” – mesélte a másodedző.

Zlatan egyetlen percig sem gondolkodott a segítségen.

„A futball mindenkié, függetlenül nemtől és egészségi állapottól. Mi lemaradtunk a vébéről, ami hatalmas csalódás volt. Amikor hallottam erről az ismeretlen csapatról, azt mondtam magamnak, mindent el akarok követni, hogy átélhessék, milyen is egy világbajnokságon képviselni a hazájukat. Nem volt min gondolkodnom” – idézi a svéd lap Ibrahimovicot.

Az értelmi sérült svéd válogatott hétfő éjjel utazott ki Sao Paulóba, az első mérkőzését pedig pénteken játssza Japán ellen, majd vasárnap a 2010-es győztes Szaúd-Arábia következik.

Sajnálatos módon a 2014-es világbajnokságról financiális akadályok miatt a – nem az MLSZ égisze alá tartozó – magyar csapat lemaradt, mivel a szövetség nem kapott elegendő támogatást a részvételhez – pedig a világranglistán elfoglalt 3. helyezése alapján biztosította a helyét Brazíliában. Itthon nem akadt egy Zlatan, hogy segítsen.

A négy évvel ezelőtti dél-afrikai vb-n a sportágban kis- és nagypályán is sikeres magyar válogatott a negyedik helyet szerezte meg Németországot megelőzve.

A lemaradás a jövőre nézve is aggasztó lehet – tájékoztatta a Nemzeti Sport Online-t Gódor László, a Fogyatékkal Élõk Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége vezetője. Az értelmi sérültek labdarúgótornáira nincs külön selejtező sorozat, a főtáblás létszám meghatározása után az aktuális világranglista-helyezések alapján hívják meg a csapatokat. Mivel Magyarország a 2014-es tornán nem lesz ott, újabb ranglistapontokat sem szerez, így hátrébb szorul, ami a következő viadalokon való indulást veszélyeztetheti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik