Horror után Tőzsér Dánieléké a bajnoki cím

Vágólapra másolva!
2011.05.17. 22:43
null
A csapatkapitányi karszalagot viselő Tőzsér Dániel hamar „elázott” (Fotó: Reuters)
Címkék
A belga bajnoki címről döntő Genk–Standard Liege mérkőzésen a vendégek a 78. percig győzelemre álltak, így virtuálisan ők voltak az aranyérmesek, de ekkor jött Kennedy Nwanganga, aki Tőzsér Dániel beadása után fejjel egyenlített, kialakítva ezzel az 1–1-es végeredményt. A bajnoki címet így a Genk szerezte meg, története során harmadszor.
NINCS GENKI BAJNOKCSAPAT MAGYAR NÉLKÜL

Már-már természetesnek vehető, hogy a Genk bajnokcsapatában vannak magyar játékosok (Tőzsér Dániel és Köteles László mellett a Venlónak kölcsönadott Tóth Balázs is a Racing játékosa). A kék-fehér klub korábban kétszer bizonyult a legjobbnak a belga élvonalban. Brockhauser István az 1998–1999-es és a 2001–2002-es aranyérmes gárdának is tagja volt, utóbbi csapatban pedig ott volt Horváth Ferenc is.

Az alapszakaszt a Standard csak a hatodik helyen fejezte be, 15 ponttal kevesebbet gyűjtve, mint a második helyen záró Genk, ám a lebonyolításnak és hihetetlen menetelésének köszönhetően egy fordulóval a vége előtt így is esélye volt az aranyéremre.

A liege-iek a felsőházi rájátszásban első kilenc meccsükből nyolcat megnyertek, a csoda teljessé tételéhez azonban kemény feladatot kellett volna megoldaniuk: az utolsó fordulóban muszáj volt győzniük az élen álló Genk otthonában.

A gyakorlatilag bajnoki döntőnek nevezhető találkozó első félidejében egy sajnálatos eset okozta a legnagyobb izgalmat, a 25. percben ugyanis a felszabadítani szándékozó Chris Mavinga teljes erőből fejbe rúgta Mehdi Carcelát, aki mozdulatlanul terült el a földön, egyből látszott, nagy a baj. A közben magához térő marokkói játékost kórházba szállították, a hírek szerint arccsonttörést szenvedett.

A BRUTÁLIS RÚGÁS

A sokkoló jelenet nem törte meg a vendégeket, akik közvetlenül a szünet előtt szabadrúgás után Eliaquim Mangala révén megszerezték a vezetést.

A második játékrészben sokáig nem változott az eredmény, egyre sápadtabbá váltak a hazai szurkolók. A 78. percben aztán felrobbant a stadion, kisszögletet követően Tőzsér Dániel ballal középre kanyarította a labdát, amit Kennedy Nwanganga a kapu jobb oldalába fejelt. A két perce pályán lévő 20 éves nigériai támadónak ez volt a szezonbeli harmadik gólja, a korábbi kettőből egyet ugyancsak a Standard ellen szerzett.

A hajrában nagyon nyomott a Standard, de a Köteles Lászlót az egész idényben a kispadra szorító Thibaut Courtois állta a sarat, így a háromperces ráadás után elkezdődhetett a genki fieszta. A kék-fehérek 1999 és 2002 után harmadszor lettek bajnokok.

„Alaposan megfogta a csapatot a bekapott gól. A szünetben csak annyit mondtam, hogy egy gól elég lehet számunkra, a játékosok pedig vették az adást. Kennedy döntött, de a végén Courtois védései mentettek meg minket" – nyilatkozta a Genk vezetőedzője, Franky Vercauteren, aki a lefújás után nem nagyon tudta elhinni, mit is vittek véghez.

A bronzérmesként záró Anderlecht hazai pályán 4–3-ra kikapott a Lokerentől, Juhász Roland a brüsszelieknél végig a pályán volt.

GENK–STANDARD LIEGE 1–1 (Tőzsér gólpassza 3:23-tól)
JUPILER PRO LEAGUE
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS, 10. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Racing Genk–Standard Liege1–1
Anderlecht–Lokeren3–4
FC Bruges–AA Gent3–0
A VÉGEREDMÉNY
1. Genk1061
316–12 451
2. Standard1082

18– 61251
3. Anderlecht10
32514–16–244
4. FC Bruges10
44213– 6 743
5. Gent10

46
9–22–1333
6. Lokeren10
136 9–17 –831

A csapatok alapszakaszban szerzett pontjait megfelezték, a páratlan pontszámmal végzők esetében felfelé kerekítettek, az alapszakaszban 49 pontot gyűjtő Standard így 25 ponttal kezdte a rájátszást. Hiába végeztek azonban a liege-iek a Genkkel elvileg azonos pontszámmal a playoff végén, a felfelé kerekítésnél „ingyen" kapott fél pontot nem számították be eredményükbe, így lényegében félpontos előnnyel lett aranyérmes a Genk.

A Genk és a Standard a BL-selejtező harmadik körében, az Anderlecht az El-selejtező harmadik körében kezdi meg európai kupaszereplését, míg az FC Bruges a Westerlóval játszik páros mérkőzést az Európa-liga-selejtezőben való indulásért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik