Honvéd–Celtic? Fradi–Partizani megint?! Kik lehetnek a mieink kupaellenfelei?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.28. 13:25
Mit szólnának ehhez: Honvéd–Celtic, Videoton–Zaria Balti, Ferencváros–Partizani Tirana, Vasas–Slovan Bratislava? Vagy inkább legyen ez: Honvéd–FH Hafnarfjardar, Videoton–St Joseph's FC, Ferencváros–Tre Penne, Vasas–Valletta FC? A déli órákig álmodozhatunk gibraltári, máltai, San Marinó-i és izlandi ellenfelekről, ugyanis ma tartják az új szezon első sorsolását az európai labdarúgókupákban: Nyonban elkészítik a selejtező első és második fordulójának párosítását a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa-ligában.

Honvéd, Vidi, Fradi, Vasas – ellenfélre várva (Fotók: Szabó Miklós, Török Attila, Veres Viktor)
Honvéd, Vidi, Fradi, Vasas – ellenfélre várva (Fotók: Szabó Miklós, Török Attila, Veres Viktor)
Honvéd, Vidi, Fradi, Vasas – ellenfélre várva (Fotók: Szabó Miklós, Török Attila, Veres Viktor)
Honvéd, Vidi, Fradi, Vasas – ellenfélre várva (Fotók: Szabó Miklós, Török Attila, Veres Viktor)
Honvéd, Vidi, Fradi, Vasas – ellenfélre várva (Fotók: Szabó Miklós, Török Attila, Veres Viktor)

 

FONTOS TUDNIVALÓ A MAI SORSOLÁS ELŐTT

A csapatokat a hétfői procedúra megkezdése előtt, földrajzi szempontokat is figyelembe véve, úgynevezett sorsolási csoportokba sorolják, azaz az alábbi táblázatokban felsorolt lehetséges ellenfelek köre a sorsolás megkezdésére szűkül.

Mint ismert, a Honvéd (Bajnokok Ligája) a második selejtezőkörben kapcsolódik be a küzdelmekbe, míg a Videoton, a Vasas és a Ferencváros (Európa-liga) az elsőben – úgyhogy utóbbi három csapat két-két ellenfelet is kap hétfőn – a másodikat természetesen arra az esetre, ha az első körből továbbjut.

A Vidi és a Fradi kiemelt az első fordulóban, a Vasas nem, mint ahogyan a Honvéd sem a BL-selejtező második fordulójában.

A selejtező a hagyományoknak megfelelően négyfordulós mindkét sorozatban.

Az NSO élő, szöveges tudósításban követi majd a sorsolás eseményeit!

A HONVÉD ELSŐ ELLENFELE LEHET
SZOMSZÉDSÁG: Rijeka (horvát), Salzburg (osztrák), Partizan Beograd (szerb), Maribor (szlovén)
KELET-EURÓPA: Qarabag (azeri), Ludogorec (bolgár), BATE (fehérorosz), FK Asztana (kazah), Legia Warszawa (lengyel), Sheriff (moldovai)
NYUGAT-EURÓPA: FC Köbenhavn (dán), Celtic (skót)
DÉL-EURÓPA+IZRAEL: APOEL Nicosia (ciprusi), Hapoel Beer-Seva (izraeli)
ÉSZAK-EURÓPA: FH Hafnarfjardar (izlandi), Rosenborg (norvég), Malmö (svéd)

Az első selejtezőkör csapatai:
Linfield (északír), The New Saints (walesi), FCI Tallinn (észt), Europa FC (gibraltári), Alaskert (örmény), FC Santa Coloma (andorrai), Víkingur Göta (feröeri), La Fiorita (San Marinó-i), Hibernians (máltai), Trepca'89 (koszovói)

A BAJNOKOK LIGÁJA-IDÉNY ÖSSZES INDULÓJÁNAK NÉVSORÁT ITT TEKINTHETI MEG!

A VIDEOTON ÉS A FERENCVÁROS ELSŐ ELLENFELE LEHET
SZOMSZÉDSÁG: Nova Gorica (szlovén), Mladoszt Lucsani (szerb), MFK Ruzomberok (szlovák)
KELET-EURÓPA: Siroki Brijeg (bosnyák), Csihura Szacshere, Torpedo Kutaiszi, Dinamo Batumi (grúzok), Irtis Pavlodar (kazah), Zaria Balti (moldovai), Gandzasar, Pjunik (örmények)
NYUGAT-EURÓPA: Coleraine, Ballymena United (északírek), Shamrock Rovers, Cork City, Derry City (írek), Fola Esch, Differdange, Progres Niederkorn (luxemburgiak), Bala Town, Connah's Quay, Bangor City (walesiek)
DÉL-EURÓPA: Partizani Tirana, SK Tirana (albán), UE Santa Coloma, Sant Juliá (andorraiak), Lincoln Red Imps, St Joseph’s FC (gibraltáriak), FC Prishtina (koszovói), Skendija Tetovo, Peliszter Bitola (macedónok), Balzan FC, Floriana (máltaiak), Szutjeszka Niksics, Zeta Golubovci (montenegrói), Tre Penne, Folgore (San Marinó-iak)
ÉSZAK-EURÓPA: Flora Tallinn (észt), B36 Tórshavn, NSI Runavik, KI Klaksvik (feröeriek), SJK, VPS (finnek), Valur Reykjavik (izlandi), FK Jelgava, FK Liepaja (lettek), Atlantas Klaipeda, Suduva, FK Trakai (litvánok)
A VASAS ELSŐ ELLENFELE LEHET
SZOMSZÉDSÁG: NK Osijek (horvát), Altach (osztrák), Vojvodina, Crvena zvezda (szerbek), Slovan Bratislava, Trencín (szlovákok), Olimpija Ljubljana, Domzale (szlovénok)
KELET-EURÓPA: Inter Baki, Zira FK (azeriek), Botev Plovdiv, CSZKA Szófia, Levszki Szófia (bolgárok), FK Sarajevo, Zeljeznicar (bosnyákok), Dinamo Minszk, Sahtyor Szoligorszk (fehéroroszok), Kajrat, Ordabaszi (kazahok), Jagiellonia, Lech Poznan (lengyelek), Dacia Chisinau, Milsami Orhei (moldovaiak), Sirak (örmény)
NYUGAT-EURÓPA: Lyngby, Midtjylland (dánok), Crusaders (északír), FC Vaduz (liechtensteini), St. Johnstone, Rangers FC (skótok)
DÉL-EURÓPA+IZRAEL: Skënderbeu (albán), AEL Limassol, AEK Larnaca (ciprusiak), Maccabi Tel-Aviv, Beitar Jeruzsálem (izraeliek), Rabotnicski Szkopje (macedón), Valletta FC (máltai), Mladoszt Podgorica (montenegrói)
ÉSZAK-EURÓPA: Kalju Nomme, Levadia Tallinn (észtek), HJK (finn), KR Reykjavík, Stjarnan (izlandiak), FK Ventspils (lett), Odd Grenland, Haugesund (norvégok), AIK, IFK Norrköping (svédek)

A második selejtezőkörben bekapcsolódó csapatok: Galatasaray (török), Astra Giurgiu (román), Hajduk Split (horvát), Apollon Limassol (ciprusi), Mladá Boleslav (cseh), Luzern (svájci), Bröndby (dán), Qabala (azeri), Aberdeen (skót), Utrecht (holland), Sturm Graz (osztrák), Panioniosz (görög), Bnei Jehuda Tel-Aviv (izraeli), Dinamo Breszt (fehérorosz), Östersund (svéd), Brann (norvég)


KIEMELÉS, NEM KIEMELÉS

A Videoton és a Ferencváros mérlege elegendő az első fordulóbeli kiemeléshez (továbbjutás esetén a Vidi a második körben is a papíron erősebb csapatok között lesz), a három európai kupaidényt kihagyó Honvédé és a még régebben hiányzó Vasasé nem.

(Miközben a kupaindulók számát az adott ország klubcsapatainak összesített teljesítménye alapján határozzák meg, a sorsolást megelőző kiemelés elkészítésekor döntően az adott klub elmúlt öt szezonban nyújtott teljesítménye számít (és itt eggyel előrébb jár az óramutató, azaz a 2012–2013-as kiírással indul a számítás).

A 2017–2018-AS EURÓPAI KUPAIDÉNY MAGYAR INDULÓI
UEFA-helyezés, koefficiens
2012–2013
2013–2014
2014–2015
2015–2016
2016–2017
175. Videoton
8.650
4.600
0.425
0.425
1.825
1.375
304. FTC
3.900
0.600
0.1750.925
0.825
1.375
344. Honvéd 2.9001.100
0.675
0.425
0.325
0.375
386. Vasas*1.9000.600
0.175
0.425
0.325
0.375
*Mivel a Vasas az elmúlt öt idényben (2012–2017) nem szerepelt az európai kupaporondon, a versenykiírásnak megfelelően az angyalföldieket Magyarország pillanatnyi koefficiensének a 20 százalékával rangsorolták. A klubok UEFA-koefficiensének számítási módjához cikkünk végén találnak útmutatót.

 

A BL NYÁRI KULCSDÁTUMAI
Június 19: a selejtező 1. és 2. fordulójának sorsolása
Június 27–28.:
selejtező, 1. forduló, odavágók
Július 4–5.: selejtező, 1. forduló, visszavágók
Július 11–12.: selejtező, 2. forduló, odavágók
Július 14.: a selejtező 3. fordulójának sorsolása
Július 18–19.: selejtező, 2. forduló, visszavágók
Július 25–26.: selejtező, 3. forduló, odavágók
Augusztus 1–2.: selejtező, 3. forduló, visszavágók
Augusztus 4.: a playoffkör sorsolása
Augusztus 15–16.: playoffkör, odavágók
Augusztus 22–23.: playoffkör, visszavágók
Augusztus 24.: a csoportkör sorsolása
A döntőt 2018. május 26-án Kijevben, az Olimpiai Stadionban rendezik meg.

BP. HONVÉD

Bekapcsolódás: a magyar bajnok a selejtező második körében kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligájában, az első mérkőzésének időpontja július 11. vagy 12.

Kiemelés: a kispestiek a számításba vett legutóbbi öt szezonból csak kettőben tehették próbára magukat az európai porondon, és a Cselik emlékezetes kiütése (9–0) ellenére sem tudtak erős koefficienst összehozni maguknak. Még az első körös csapatok között is akadnak jobb mutatójúak, így értelemszerűen a Honvéd nem lesz kiemelt a sorsoláskor.

Lehetséges ellenfelek: a Honvéd kezdhet akár az izlandi bajnok ellen is – a kiemeltek listáján az FH Hafnarfjardar teljesítménymutatója a leggyengébb –, játszhat a szovjet utódállamok anyagiakban nem szűkölködő valamelyik kirakatcsapatával (mondjuk a BATE-val), de belefuthat a szomszédos országok neves klubjaiba (Salzburg, Partizan), a Nagy Dominik-féle Legiába, a Korhut Mihályt foglalkoztató HapoelBeer-Sevába vagy akár egyenesen a korábbi BEK-győztes Celticbe is.

♦ A Honvéd nemzetközi szereplését nehezítheti, hogy a BL-selejtező első két körében a hazai meccseit zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani egy 2013-as büntetés miatt. Az UEFA Ellenőrző és Fegyelmi Bizottsága még a 2013. augusztus 22-i ülésén marasztalta el a Honvédot a Vojvodina elleni Európa-liga-mérkőzéseken tanúsított szurkolói viselkedés miatt. A kispestiek egymeccses büntetést kaptak, illetve életbe lépett egy másik, 2008-as, ugyancsak egymeccses felfüggesztett büntetés is, ezért kényszerül most két nemzetközi meccsre – feltéve ha a selejtező 1. fordulóján túljut – zárt kapuk mögé a magyar bajnok.

A korábbi UEFA-büntetésről itt olvashatja el a Honvéd hivatalos tájékoztatását!

 

VIDEOTON FC

Bekapcsolódás: a magyar bajnokság ezüstérmese a selejtező első körében kezdi meg El-szereplését, az első mérkőzésének időpontja június 29.

Kiemelés: az elmúlt öt európai kupaidény átlaga alapján a fehérváriak aligha tartoznak a kívánt ellenfelek közé. A Vidi nemcsak kiemelt lesz, de az erősek táborában – a Maccabi Tel-Aviv, a tavaly ellenfélként megismert Midtjylland, a Dinamo Minszk, a Lech Poznan, a finn HJK, a svéd AIK és a szerb Vojvodina után – a nyolcadik legmagasabb koefficienssel kerül majd a sorsolási urnába.

Lehetséges ellenfelek: az előbbiekből következik, hogy többnyire kis futballországok vérbeli kiscsapatai akadhatnak a Vidi útjába, de azért ott leselkedik az útpadkán a 2006-os szlovák bajnok Ruzomberok, a 2015-ben nagy meglepetésre finn bajnoki címet szerző SJK, valamint a tavaly nyáron a fehérváriakat a visszavágón alaposan megizzasztó moldovai Zaria Balti is. (A listát lásd lejjebb.)

AZ EL NYÁRI KULCSDÁTUMAI
Június 19: a selejtező 1. és 2. fordulójának sorsolása
Június 29.:
selejtező, 1. forduló, odavágók
Július 6.: selejtező, 1. forduló, visszavágók
Július 13.: selejtező, 2. forduló, odavágók
Július 14.: a selejtező 3. fordulójának sorsolása
Július 20.: selejtező, 2. forduló, visszavágók
Július 27.: selejtező, 3. forduló, odavágók
Augusztus 3.: selejtező, 3. forduló, visszavágók
Augusztus 4.: a playoffkör sorsolása
Augusztus 17.: playoffkör, odavágók
Augusztus 24.: playoffkör, visszavágók
Augusztus 25.: a csoportkör sorsolása
A döntőt 2018. május 16-án Lyonban (Décines-Charpieu, Parc Olympique Lyonnais) rendezik meg.

VASAS

Bekapcsolódás: a magyar bajnokság bronzérmese a selejtező első körében kezdi meg szereplését az Európa-ligában, az első mérkőzésének időpontja június 29.

Kiemelés: a Vasas legutóbb a 2000–2001-es szezonban indult klasszikus európai kupasorozatban (később, 2005-ben az UEFA-Intertotó-kupában volt még egy jelenése), így természetesen ezúttal nem lesz kiemelt.

Lehetséges ellenfelek: a legmagasabban jegyzett riválisok sorát a Maccabi Tel-Aviv vezeti, térségünkből jöhet a Slovan Bratislava, a Vojvodina, a Crvena zvezda, az Olimpija Ljubljana, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Osijek, a Korcsmár Zsoltot Angyalföldről elhappoló MIdtjylland, távolabbról az Elek Ákost foglalkoztató kazahsztáni Kajrat vagy éppen a skót futball mélységes bugyraiból újra előbukkanó Rangers. (A listát lásd lejjebb.)

FERENCVÁROS

Bekapcsolódás: a magyar bajnokság negyedik helyezettje – amely hivatalosan a Magyar Kupa nyerteseként jutott Európa-liga-kvótához – a selejtező első körében kezdi meg szereplését, az első mérkőzésének időpontja június 29.

Kiemelés: bár a szurkolók többet vártak a Fradi elmúlt évekbeli európai kupaszerepléseitől, az összegereblyézett pontocskák azért elegendők ahhoz, hogy abból a zöld-fehérek számára még éppen kiemelést érő koefficiens kerekedjék.

Lehetséges ellenfelek: ugyanabból a körből kaphat ellenfelet a Fradi, mint a Vidi – és igen, a tavaly már megkóstolt és rágósnak bizonyuló Partizani Tirana is jöhet…

Az Európa-liga-selejtező első fordulójának sorsolása előtt az UEFA – számítógépes eljárással – azonos számú kiemelt és nem kiemelt csapatból álló, nagyjából egyenlő erősségű csoportokat alakít ki: a 100 klub 10 csoportba kerül. Egy nemzet csapatai nem kerülhetnek egy csoportba, következésképpen ellenfelek sem lehetnek. A csoportokon belül a rendszer a kiemelteket és a nem kiemelteket külön, véletlenszerűen sorrendbe állítja, mindegyiket sorszámmal látja el, majd ezek segítségével elkészítik a párosítást.

MAGYARORSZÁG AZ EURÓPAI RANGSORBAN

MÍNUSZ KETTŐ
A tavalyi kvótaosztáskor Magyarországot az UEFA-országrangsor 31. helyéről (11.625 pont) szólították, az ideinél a 33. pozícióban (9.875) vártuk a sorsunkat. Mint ismert, a klubkupákhoz használt UEFA-országrangsort az országok klubcsapatainak elmúlt öt szezonban nyújtott összesített kupateljesítménye alapján készítik el (az idei kvótaosztás alapja a 2016-os rangsor). Kéthelynyi visszaesésünk oka: kihullott a számításból a DVSC El-csoportkörbe jutásával fémjelzett 2010–2011-es idény, és bekerült helyére a nem túl emlékezetes 2015–2016-os.

Magyarország két helyet veszített pozíciójából a klubok európai kupaszereplése alapján számított UEFA-rangsorban, azonban a sajnálatos visszacsúszás nem apasztja kupaindulóink számát.

Az 1+3 résztvevő amúgy a rangsor 49–51. helyén ácsorgó Feröer, Málta, Wales hármasnak is jár; ennél kevesebb klubbal csak Gibraltár, Andorra, San Marino, Koszovó és az országrangsorban minket eggyel megelőző (!), önálló bajnoksággal nem rendelkező Liechtenstein vág neki a kupaszezonnak.

HOGYAN HATÁROZZÁK MEG EGY KLUB UEFA-KOEFFICIENSÉT?

1. A KLUB ELMÚLT ÖT EURÓPAI KUPASZEZONBAN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYE ALAPJÁN. EZ HÁROM TÉTELBŐL ÁLL ÖSSZE

– a csoportkörben és az azt követő fordulókban megszerzett pontokból (győzelem: 2, döntetlen: 1);

– bónuszpontokból
Bajnokok Ligája: csoportkörbeli részvétel (4); a nyolcaddöntőbe jutás (5); egyenes kieséses szakaszbeli továbbjutás (1-1, max. 3)
Európa-liga: egyenes kieséses szakaszbeli továbbjutás a negyeddöntőbe kerüléstől (1-1, max. 3);

– a selejtező köreiből való kieséskor kapott kvalifikációs pontokból
• Bajnokok Ligája: sorrendben 0.5, 1 (a 3. körbeli és a playoffbeli búcsúért nem jár pont, mert a klubok az El-ben folytathatják)
• Európa-liga: sorrendben 0.25, 0.5, 1, 1.5. A csoportkört elérő csapatok – ha az ott nyújtott teljesítményükből amúgy az nem jön össze – garantáltan kapnak 2 pontot.

2. A KLUBOT DELEGÁLÓ ORSZÁG ÖSSZES CSAPATÁNAK ELMÚLT ÖT EURÓPAI KUPASZEZONBAN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYE ALAPJÁN
Minden klub az ország koefficiensének 20 százalékát kapja meg – ezt hozzáadják az 1. pont szerint kapott pontösszeghez.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik