HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.09.16 21:05

Hollandia: van remény, tétmeccsen debütál a videobíró

Szeptember 21-én, az Ajax–Willem II Holland Kupa-találkozón debütál klubcsapatok tétmérkőzésén a videobíró rendszer (Video Assistant Referee, VAR), amely a játékvezető munkáját segíti és az elkerülhetetlen emberi tévedéseket hivatott kiszűrni.

 

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) márciusban adott zöld utat a videotechnológia használatának, pár héttel ezelőtt pedig az Olaszország–Franciaország válogatott felkészülési mérkőzésen is kipróbálták az elfogadott rendszert, a FIFA elégedetten nyilatkozott a tesztüzemről. Az innovációban mindig élen járó hollandok most klubszinten is mély vízbe dobnák a szakma és a szurkolók által is évek óta várt videobírót.

A jövő heti kupamérkőzésen a pályán Pol van Boekel lesz a játékvezető, a videós asszisztensnek Danny Makklie-t jelölték ki. A két bíró rádiós összeköttetésben lesz a találkozó közben, a kommunikáció folyamatos lesz közöttük.

A mérkőzés kérdéses szituációiban (pl.: tizenegyes, kiállítás, lesgól) a videobíró asszisztens segítséget nyújt a pályán tartózkodó játékvezetőnek, miután látta az események lassítását. Így minimálisra csökkenthető a tévedések száma, valamint a végső döntéshez szükséges idő sem hosszabbodik meg sokkal, hiszen a visszajátszások másodperceken belül megtekinthetőek.

A videotechnologia bevezetéséhez és teszteléséhez első körben a hollandok, a németek, a portugálok, a brazilok, az ausztrálok és az amerikaiak csatlakoztak, elsőként ezekben az országokban jelenhet meg.

2019.02.18 19:41:44

Minden más foci nemzetisport.hu

Magyar és külföldi példák Zlatan Ibrahimovictól Gera Zoltánig.

2019.02.15 19:16:54

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Nem a 2018-as aranylabdásra osztják a szuperhős szerepét a hirdetők, Angliában szappanoperában játszó csúnyácska színésznőhöz hasonlítják.