VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2019.12.02 23:47 Frissítve: 2019.12.03 09:53

Hiányérzet – Vincze András jegyzete

 

 
Aranylabda-gála: a Nemzeti Sport Van Dijk elsőségére szavazott

Hogy ki volt 2019 legjobbja az európai futballban?

Írnám, hogy Jürgen Klopp, aki minden porcikájában valódi focivagány, s szívem szerint csatoltam volna egy megjegyzést az Aranylabda-szavazásra elküldött voksomhoz: a német szakember mutatta a legtöbbet a valódi labdarúgásból. Jó, rendben, egy edző nem cselez, nem rúg gólt, nem véd, mégis a Liverpoolt nagy dicsőségig (BL-győzelem) vezető szakvezető volt az év legjelentősebb hatású figurája.
S e kloppi gondolattal rá is kanyarodnék arra, hogy a France Football tekintélyes díja és a megtisztelő szavazási lehetőség kapcsán a világfutball deficitjét látom markánsan kirajzolódni. Jelesül azt, hogy e föld kerekén régóta nem találni olyan játékost, aki magabiztosan tudná maga mögé parancsolni akár Lionel Messit, akár Cristiano Ronaldót, sőt immár tizenegy éve a szakírók értékelése is kettejük éves produkciója körül forog. Ez pedig jelzi, játéktudás és -egyéniség kapcsán nincs nagy konkurenciája sem az argentin, sem a portugál zseninek. Atomizálódott a labdarúgás.

Vannak persze extra tehetségek, mégis, mintha csupa egyforma stílusban futó, rúgó, fejelő, vetődő alakot látnánk, s az egyformaságukhoz nyilván jócskán hozzátesz az is, hogy szakmányban rendeznek szintúgy tökéletesen uniformizált meccseket. S hogy végre a magam döntését is magyarázzam: e masszában ki más lehetne 2019 legjobb játékosa, mint Virgil van Dijk, aki – ha már a „kloppi érvek”... – a Liverpoollal BL-t nyert, nem elhanyagolható módon a kontinens játékosai szerint is ő volt az esztendő ásza, lásd még az UEFA Év játékosa-díj, az év Angliában játszó legjobb profi labdarúgója cím, a nemzetközi játékos- szervezet álomtizenegyének legjobb hátvédje, akivel ráadásul új életre kelt a holland válogatott futballja is. S hogy a „vagány” szempont se maradjon ki az ideológiámból, manapság a hátvéd mutat valamit a régi, de a modern idők focijából is, mert igencsak ihletett, sőt – bár fura ilyesmit leírni – olykor balettelőadást idéző ütemérzékkel választja el a labdától a legjobb csatárokat, de a kapu előtt sem ügyetlenkedik, ha gólszerzésről van szó.

Tudom, az ilyen, „év legjobbja” kezdetű mantrázás magyarázkodás is, hiszen mindenki mást szeretne a csúcson látni (Aranylabdával a kézben főleg!), ráadásul a szavazati jogot kapó magyar újságírónak az idén pluszhiányérzete is lehet: szívfájdalmamra nem találtam az idén alapított Jasin-díjra jelöltek között az RB Leipzignél légióskodó Gulácsi Péter nevét, aki pedig igencsak míves esztendőt tudhat maga mögött, hiszen Európa egyik topbajnokságában, a Bundesligában lett a legjobb kapus.

Szóval az Aranylabda kapcsán mi, magyarok leginkább rá lehetünk büszkék – voksolás nélkül is.

2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.

2019.12.05 22:13:36

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sok egyéb hasonló útvesztő teszi a közember számára átláthatatlanná a világ leg­egyszerűbb, ezért legszeretettebb játéka, a labdarúgás világát. Amely éppen ezen jellege révén válik vonzóvá.

2019.12.02 23:44:28

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Szívfájdalmamra nem találtam az idén alapított Jasin-díjra jelöltek között az RB Leipzignél légióskodó Gulácsi Péter nevét...

2019.12.02 17:14:40

Minden más foci HATÁR DÁVID

A legjobb női játékos Rapinoe lett, Matthijs de Ligté a Kopa-díj, Alissoné az első Lev Jasin-trófea.

2019.11.27 09:37:23

Minden más foci GELEI JÓZSEF

„Az afrikai gyerekek nem is álmodhatnak olyan körülményekről, amilyenek Győrben vagy Kispesten vannak.”