Hazánk nyerte el a FIFA-kongresszus rendezési jogát

Vágólapra másolva!
2011.03.03. 20:06
null
A FIFA vezetői 2012-ben Budapesten tanácskoznak (Fotó: Action Images – archív)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága mai ülésén úgy döntött, hogy Budapest rendezheti meg a FIFA éves kongresszusát 2012-ben.

Mint beszámoltunk róla, a Magyar Labdarúgó-szövetség a kormány támogatásával még januárban nyújtotta be a pályázatát a 2012-es, illetve a 2013-as kongresszus megrendezésére, és most eldőlt, hogy hazánk a jövő évi esemény házigazdája lesz.

Az MLSZ korábbi tájékoztatása szerint a magyar kormány 30 millió forinttal támogatja a kongresszus megrendezését.

Az mlsz.hu beszámolója szerint 208 ország mintegy 1200 küldöttje tanácskozik majd Budapesten, a nemzetközi szövetség mellett természetesen az összes tagország is a legmagasabb szinten képviselteti magát az eseményen.

Az egyhetes programsorozat a FIFA különböző bizottsági üléseivel indul, majd a végrehajtó bizottság ülésével folytatódik, és 2012. május 24-én és 25-én a kongresszussal zárul a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában.

A kongresszust megelőző héten rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét Münchenben, két héttel később pedig a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság nyitómérkőzésére kerül sor.

A 2013-as FIFA-kongresszus megrendezésének jogát – a FIFA hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint – Mauritius nyerte el.

Budapest eddig kétszer volt a házigazdája FIFA-kongresszusnak, 1909-ben a hatodiknak és 1930-ban a tizenkilencediknek. A magyar főváros 2006 márciusában az UEFA kongresszusának adott otthont.

Érdekesség, hogy az 1909-es kongresszus tiszteletére három nap alatt három válogatott mérkőzést – Magyarország–Anglia 2:4, Magyarország–Ausztria 1:1, Magyarország–Anglia 2:8 – rendeztek a Millenárison, ez alighanem egyedülálló a nemzetközi labdarúgásban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik