B. L. 2020.05.20 21:44 Frissítve: 2020.05.20 21:43

Haaland – a csatár, akire minden együttesnek szüksége van

A Marca a napokban újra elővette napjaink egyik legígéretesebb támadóját, Erling Haalandot, és elemzésében mutatta be, hogy miért a Dortmund 19 éves csatára az, akire minden csapatnak szüksége van.

Erling Haaland adatsora önmagáért beszél – 34 tétmeccs, 41 gól, 10 gólpassz (Fotó: AFP)

 

Erling Haaland neve talán a legfelkapottabb volt az elmúlt nyolc hónapban, de nem véletlenül. Egy éve még nagyjából arról lehetett ismerni, hogy édesapja volt PL-középpályás, ő pedig a Red Bull Salzburghoz igazolt.

Az U20-as világbajnoki mesterkilencese(!) és az azóta tartó elképesztő góltermése januárban dortmundi szerződést ért számára, és a fekete-sárgáknál sem lassított. Ebben az idényben 34 tétmeccsen 41 találat és 10 gólpassz a mérlege 2290 játékperc alatt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 56 percenként szerez egy gólt. És nehogy azt higgyük, hogy ez csak az osztrák bajnokságban ment neki, a BL-ben is tartja a szintet (8 meccsen 10 gól), valamint a német Bundesligában is remekel (9/10).

A német bajnokság a múlt héten indult újra a koronavírus miatti két hónapos szünetet követően, és Haaland újfent villogott: egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a Schalke 4–0-s kiütéséből.

Ezt követően a Marca az MBP Schoollal közösen kielemezte a csatár játékát, kiemelve erősségeit, és azt, hogy mi teszi őt ennyire hatékonnyá.

JÁTÉKÁNAK KULCSELEMEI

– betörés a büntetőterületen belülre

Egy jó csatár ismérve, ha képes magát szabadra játszani a büntetőterületen belül. Haaland ezt remekül teszi azzal, hogy az őt követő védőt egy hirtelen irányváltással faképnél hagyja a büntetőterületre betörve.

A magának kialakított térben remekül fejezi be az elé tálalt labdákat, legyenek azok passzok vagy beadások, és ezért olyan csapatnak is nagy hasznára lehet, amely kimondottan lesipuskás típusú, tizenhatoson belülről veszélyes befejező csatárt keres.

Megindul a védőjével... (Forrás: marca.com)

 

...majd róla hirtelen leválva gólhelyzetbe kerül (Forrás: marca.com)– támadómozgás

Haaland szeret a védők „szájában” lenni, és kihasználni a mögöttük lévő üres területet. Annak érdekében, hogy ez a mozgás sikeres legyen, figyelnie kell rá, hogy a csapattársa megfelelő helyzetben van-e az indításhoz, hogy elegendő-e a tér a védők és a kapus között és a megfelelő kirobbanásra.

Ez azon csapatok ellen lehet hasznos fegyver, amelyek magasra feltolt védővonallal szeretnek játszani.

A magasra tolt védővonal határán várja az indulási lehetőséget... (Forrás: marca.com)

 

...a megfelelő ütemben kiugrik, faképnél hagyva a védőket... (Forrás: marca.com)

 

...hogy a kapus ellen egy az egyben fejezhesse be a támadást (Forrás: marca.com)– további támadómozgások

Haaland nemcsak kiváló gólvágó, előkészítőnek is remek (lásd a fentebb említett tíz gólpasszát). Képes magára húzni a védőket, mielőtt egy jobb helyzetben lévő csapattársát ziccerbe hozza.

Ez olyan csapatok számára hatásos, amelyek olyan játékosokat keresnek, akik képesek összekötni egymással a gárda támadóit.

Magára vonja a védőket... (Forrás: marca.com)

 

...majd az üresebben érkező társ felé fordul... (Forrás: marca.com)

 

...hogy ziccert alakítson ki (Forrás: marca.com)– letámadás

A csatárok feladata a védekezés legfelső vonala, Haaland pedig tudja mikor és hol lehet/kell nyomást gyakorolni a labdás játékosra.

Ez olyan csapatok számára kedvező, amelyek szeretik már az ellenfél térfelén nyomás alá helyezni a riválist, hogy hibára késztesse azt.

A védekezésből is kiveszi a részét... (Forrás: marca.com)

 

...igyekszik a megfelelő helyen és időben letámadni... (Forrás: marca.com)

 

...hogy labdát szerezzen (Forrás: marca.com)AZ ELEMZÉS ÖSSZEFOGLALÁSA

– elhúzza a védőt egy irányba, majd az utolsó pillanatban irányt váltva lövőhelyzetbe kerül

– befut az ellenfél védelme mögé, hogy egy az egy elleni helyzetet teremthessen a kapus ellen

– magára húzza a hátvédeket, mielőtt az üresen érkező társakat kiszolgálja

– tudja, hol és mikor kell nyomást helyezni a labdás ellenfélre

2020.05.27 18:05:02

Minden más foci MAROSI GERGELY

A játékosértékesítés-központú dél-amerikai futball nagyon szűk esztendő(k) elé nézhet a világjárvány következményeként.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.

2020.05.24 20:51:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt, hogy van remény, eddig is tudtuk, ám ami engem illet, meggyőződésem, hogy most kell igazán észnél lennie mindenkinek. A sportban különösen, a futballban főként.