Gullit: A legszexisebben játszó csapat? A Barca!

Vágólapra másolva!
2011.10.11. 12:11
null
Ruud Gullit úgy emlékszik, erős magyar csapat ellen játszott (Fotó: Action Images)
A rasztahajat felváltotta a rövid tüskefrizura, egyéb tekintetben viszont nemigen változott Ruud Gullit: 49 évesen ugyanaz a szókimondó, vagány srác maradt, aki a holland Haarlem, a BEK-győztes Milan vagy a Chelsea labdarúgójaként volt. Vagy mondjuk a csecsenföldi Tyerek Groznij edzőjeként, ahonnan éppen vad életstílusa miatt zavarták el a nyáron. A monte-carlói Golden Foot-gála előtt a szálloda folyosóján készítettünk exkluzív interjút az egykori szép reményű reggae-zenésszel.

 

– Ritka indokkal rúgták ki a nyáron a Tyerek Groznij edzői állásából: Ramzan Kadirov, a klub tulajdonosa azzal vádolta, hogy a csapat megerősítésénél jobban érdekelte a diszkók és a bárok világa...
Jó vicc. Járt már Csecsenföldön?

Még nem volt szerencsém.
Ha járt volna, tudná, hogy ez mekkora ostobaság. Ott semmi sincsen. Ahogy mondom, semmi. Szórakozni nem tudsz elmenni, mert nincsen hová. Folyton a szállodában ücsörögtünk, nem is lehetett mást csinálni. Igaz, a grozniji bulizásnak mégis volt némi valóságalapja. Csak éppen nem én jártam el mulatni, hanem a játékosoknak szerveztem egy közös estét, vacsorával meg utána némi kikapcsolódással. Muszáj volt, mert soha semmit nem csináltak együtt, gondoltam, így kicsit összerázom a csapatot.

Az orosz világban jártas hollandként mit szól Dzsudzsák Balázs sokak által szakmai visszalépésnek tartott klubváltásához? Magasabban fekszik Eindhovennél Mahacskala?
Az orosz bajnoksággal nincs baj. Csapatai a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában játszanak, a Zenit három éve Dick Advocaat vezetésével UEFA-kupát nyert. A gondot a hatalmas távolságok jelentik, hogy a csapatoknak gyakran földrésznyi utakat kell megtenniük egy-egy idegenbeli mérkőzés előtt.

Amúgy mennyire tartja Dzsudzsák Balázst?
Nem ismerem elég jól ahhoz, hogy véleményt formáljak, személyesen csupán néhány hete, a PSV stadionjában tartott hivatalos búcsúztatóján találkoztam vele.

A magyar válogatottal viszont háromszor is: nyolcvanhatban a holland válogatott játékosaként például ön adta a Népstadionban a passzt Marco van Basten győztes gólja előtt, egy évvel később Rotterdamban pedig gólt is szerzett az Európa-bajnoki selejtezőn, amelyet kettő nullára megnyertek.
Annyi, de annyi meccset játszottam, a különböző selejtezők közül kevés maradt meg a fejemben. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy akkoriban a magyar válogatott erős ellenfélnek számított, nem volt könnyű legyőzni.

Televíziós szakkommentátorként ön használta először a „szexi futball" kifejezést. Pontosan mit ért alatta?
Például azt a játékstílust, amelyet a Figo-féle portugál válogatott képviselt. Ugye, Luís? (Gullit lepacsizik a Golden Foot-gála különtermébe igyekvő Figóval – a szerző.) Vagyis a szemet gyönyörködtető, vonzó támadófutballt.

Melyik együttes játszik manapság a legszexisebben?
Nem kérdés, a Barcelona.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik