Guerrero mesterhármasával Peru a bronzérmes

Vágólapra másolva!
2011.07.23. 21:17
null
Bronzöröm (fotó: Reuters)
Címkék
Peru válogatottja szerezte meg a 2011-es Copa América bronzérmét, miután 4–1-re lelépte Venezuelát. A mérkőzés főhőse a klasszikus mesterhármast szerző Paulo Guerrero volt.
ÖRÖKMÉRLEG
Perui szemszögből: 26 találkozó, 17 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 47–29-es gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 5 meccs, 3–1–1, 11–5.

Peru és Venezuela vívta azt a találkozót, amelyre mindig két csalódott együttes érkezik: a bronzmérkőzést, avagy a kisdöntőt. Venezuela a torna egyik meglepetéscsapataként balszerencsés körülmények között, tizenegyesekkel kapott ki Paraguaytól az elődöntőben, és csodamód egyetlen játékosát sem tiltották el a lefújás utáni „kedélyes" tömegverekedés miatt. A vereség ellenére államelnöki dicséretben részesültek („Nagyszerűek voltatok, micsoda dicsőség!" – írta a twitteren Hugo Chávez). A másik oldalon akadt egy eltiltott, a talán legkiválóbb perui labdarúgó, az Uruguay elleni találkozón kiállított karmester, Juan Vargas.

Venezuela  búcsút intett a bronznak
Venezuela búcsút intett a bronznak

A venezuelaiak kezdték élénkebben a találkozót, Giancarlo Maldonado talált fölé tizenegynéhány méterről, majd Yohandry Orozco lőtt egy szabadrúgást 20 méterről középre, és a labda veszélyesen lepattant a kapus előtt (Raúl Fernández magabiztosan védett).

Aztán a második negyedórába lépve kétszer is ráijesztett ellenfelére Peru, két hasonló helyzetből: előbb Yoshimar Yotun nyolcméteres fejesébe kapott bele centiméterek híján a kapu torkában Aldo Corzo, majd Carlos Lobatón jobb oldali szabadrúgásával cselekedett ugyanígy Renzo Revoredo. A következő időszak két meg nem adott Orozco-találatról marad nevezetes, egyébiránt hozta a félidő az idei szokásos Copa-színvonalat...

Egészen a 42. percig, amikor Paulo Guerrero cselezgetett szépen a 16-osra betörve a jobb oldalon, az eddig kiválóan játszó Oswaldo Vizcarrondo mellett laposan középre gurított, és az ötös túlsó sarkáról a teljesen magára hagyott William Chiroque az üres kapuba lőtt. 1–0.

Ott az első perui gól
Ott az első perui gól

A második félidő bevezetéseként a magyar származású Fedor Miku cselezett ki három védőt is az ötös bal sarkán, de mellé lőtt, majd Vizcarrondo mentett Chiroque elől. Némi közjáték után Venezuela még nehezebb helyzetbe került, amikor a Lobatón lábára rátartó Tomás Rincónnak azonnal piros lapot mutatott fel a kolumbiai Wilmar Roldán játékvezető.

Nem sokkal később eldőlni látszott a bronzérem sorsa: a 64. percben Chiroque és Paulo Guerrero csinált bohócot a komplett védelemből, végül az utóbbi bombázott hat méterről a léc alá: 2–0.

A peruiak elégedetten dőltek hátra a gól- és emberelőnyben, következett is egy szűk negyedórás unalom, amelynek végén váratlanul szépített Venezuela: a 78. percben Orozco mértani pontosságú labdáját Juan Arango balról, nyolc méterről a rövid sarokba lőtte. 2–1.

Öt perc múlva Arango bombázott kapura 30-ról egy szabadrúgást, a kapusról kipattanó labdát pedig Gabriel Cichero ajtó-ablak helyzetben, öt méterről a jobb alsó sarok mellé rúgta. Hatalmas helyzet volt! Az utolsó öt percben előbb Paulo Guerrero veszélyeztetett (Cichero nagyot mentett), majd Chiroque lőtt fölé 16-ról. Paulo Guerrero aztán nem bízta a véletlenre, az utolsó percekben kétszer is meglépett a védőitől, és nem tudott hibázni: előbb Adán Balbín hatalmas fejese, majd Luis Advíncula passza után mattolta Renny Vegát, kialakítva a 4–1-es végeredményt.

A mérkőzés főhőse a klasszikus mesterhármast és egy gólpasszt jegyző Paulo Guerrero volt, aki így vezeti is a torna góllövőlistáját öt találattal, a háromig jutó Sergio Agüero, Luis Suárez kettős előtt. Utóbbi még utolérheti vagy megelőzheti, hiszen a Copa fináléját holnap Uruguay vívja Paraguayjal.

PERU A BRONZÉRMES A COPÁN!
COPA AMÉRICA
BRONZMÉRKŐZÉS
PERU–VENEZUELA 4–1 (1–0)

La Plata, Único Stadion, 10 ezer néző. Vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai)

Peru: Raúl Fernández Revoredo, Alberto Rodríguez, Corzo, Christian Ramos Yotún, Balbín, Cruzado (Advíncula, 80.), Lobatón (Michael Guevara, 61.) Chiroque, Paulo Guerrero. Szövetségi kapitány: Sergio Markarián
Venezuela: Renny Vega Roberto Rosales, Vizcarrondo, José Rey, Cichero Tomás Rincón, Orozco, Seijas (Lucena, a szünetben), César González (Arango, 68.) Fedor Miku (Rondón, 72.), Maldonado. Szövetségi kapitány: César Farías

Gólszerző: Chiroque (42.), Paulo Guerrero (64., 90., 92.), ill. Arango (78.)

Sárga lap: Cruzado (38.), Balbín (66.), ill. Rey (50.), Cichero (85.), Maldonado (87.)
Piros lap: Tomás Rincón (59.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik