HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.03.12 13:33 Frissítve: 2018.03.12 14:18

Görögország: felfüggesztették az élvonalbeli futballbajnokságot

Letartóztatási parancsot adtak ki Ivan Szavvidisz, a PAOK Szaloniki futballklub tulajdonosa ellen, aki vasárnap pisztollyal ment be a pályára az AEK Athén elleni bajnokin. A sportminiszter helyettese felfüggesztette a bajnokságot, a belügyminiszter provokációról beszélt.

Ivan Szavvidisz a testőreitől kísérve berontott a pályára (Fotó: AFP)

 

 

 Felfüggesztés felfüggesztés hátán
Görögországban nem ismeretlen, hogy az erőszakos cselekmények miatt olykor felfüggesztik a bajnokságot. 2016 novemberében azért folyamodtak ehhez, mert ismeretlen tettesek felgyújtották Jorgosz Bikasz, a görög játékvezetői bizottság vezetőjének nyaralóját. A 2014–15-ös idényben háromszor is ehhez a megoldáshoz folyamodtak: szeptemberben egy szurkoló halálát okozta a harmadosztályú Ethnikosz Pireusz–Irodotosz mérkőzés előtti összecsapás, novemberben a játékvezetői bizottság alelnökét bántalmazták súlyosan, 2015 februárjában pedig a Panathinaikosz–Olympiakosz mérkőzés előtt a hazai szurkolók a pályára rohantak, rakétáztak, az ellenfél játékosait az öltözőbe kergették.

A vállalkozó azt kifogásolta nem sokkal a lefújás előtt, hogy Jorgosz Kominosz játékvezető 0–0-s állásnál nem adta meg a PAOK gólját les miatt. A tévéfelvételek szerint Szavvidisz testőreitől kísérve berontott a pályára, és megindult a bíró felé, akinek azt mondta: „Véged van!” Az övén lévő fegyverét azonban nem húzta elő.

A bíró és a csapatok az öltözőbe vonultak, majd Kominosz két órával később bejelentette, hogy a gól mégis érvényes.

Jorgosz Vassziliadisz sportminiszter-helyettes hétfőn bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a bajnokságot: „Addig nem folytatódnak a küzdelmek, amíg nem tisztázzuk a helyzetet úgy, ahogy mindenkinek megfelel” – mondta Vassziliadisz, aki hozzátette, a kormány állandó kapcsolatban áll az UEFA-val.

A görög rendőrség hétfőn letartóztatási parancsot adott ki Ivan Szavvidisz és négy testőre ellen,

„Amit láttunk, az a görög futball becsülete elleni támadás. Ha valaki pisztollyal belép a pályára, az elfogadhatatlan provokáció” – vélte Panosz Szkurletisz belügyminiszter.

A PAOK stadionjában előzőleg február 25-én tört ki botrány, amikor egy hazai szurkoló a kezdés előtt egy papírtekerccsel fejbe dobta Óscar Garcíát, az Olympiakosz edzőjét. A tettest másnap őrizetbe vették, a meccset nem játszották le, és 3–0-s megállapított eredménnyel az Olympiakosz kapta meg a három pontot.

2019.01.17 22:29:34

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ennek következményeit mindenkinek vállalnia kell.

2019.01.13 17:07:33

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. A 31 éves Fabregas mellett egy 36 esztendős bekk és egy harmincas szűrő is érkezett.

2019.01.14 09:37:11

Minden más foci BABJÁK BENCE

Lőw Zsolt szerint a PSG csillaga hosszú időre kisajátíthatja az Aranylabdát.