Gólzáporos döntő és mexikói címvédés

Vágólapra másolva!
2011.06.26. 07:08
null
Tim Howard és Clarence Goodson néz a labda után Giovani dos Santos lövését követően (Fotók: Reuters)
Címkék
A torna történetének legtöbb gólt hozó döntőjében Mexikó 4–2-re legyőzte a házigazda Egyesült Államokat, ezzel megvédte címét az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség (CONCACAF) labdarúgó-válogatottjait felvonultató Arany-kupán.

Az Egyesült Államoknak volt miért visszavágnia, hiszen a két évvel ezelőtti Arany-kupa döntőjében 5–0-ra átgázolt rajta Mexikó. A házigazda jobban nem is kezdhette volna a mérkőzést, hiszen a szövetségi kapitány fia, Michael Bradley szöglet utáni csúsztatásával a 8. percben megszerezte a vezetést. A 23. percben már kétgólos volt az amerikaiak előnye, Landon Donovan ugyanis higgadt maradt ziccerben, ezzel egyúttal az Arany-kupa történetének legeredményesebb játékosává vált (13. alkalommal talált be).

A TORNA DÍJAZOTTJAI
Gólkirály: Javier Hernández (Mexikó)– 7 gól
Legjobb játékos: Javier Hernández
Legjobb kapus: Noel Valladares (Honduras)
Fair Play-díj: Mexikó

Az amerikaiak remek rajtját azonban még a szünet előtt semmissé tette Mexikó, amely Pablo Barrera és Andrés Guardado révén nyolc perc alatt egyenlített. Az első félidő krónikájához tartozik, hogy Carlos Salcido, majd Rafael Márquez megsérült, a két rutinos védőt le kellett cserélni.

Barrera a második félidő elején ismét betalált, így már a címvédőnél volt az előny, a meccset pedig Giovani dos Santos parádés alakítással döntötte el a 76. percben. A hajrában az Egyesült Államoknak több lehetősége is volt a szépítésre, de már nem tudta bevenni Alfredo Talavera kapuját.

Mexikó 1965, 1971, 1977, 1993, 1996, 1998, 2003 és 2009 után kilencedszer bizonyult a térség legjobb válogatottjának.

A mexikói játékosok a kupával
A mexikói játékosok a kupával
A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
ARANY-KUPA 2011
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Mexikó 2–4 (2–2)
Pasadena, 93420 néző. Vezette: Joel Aguilar (salvadori)
Egyesült Államok: Howard – Cherundolo (Bornstein, 11.), Bocanegra, Goodson, Lichaj – Dempsey, Jones, M. Bradley, Bedoya (Agudelo, 63.) – Donovan, Adu (Kljestan, 86.). Szövetségi kapitány: Bob Bradley
Mexikó: Talavera – Juárez, R. Márquez (Reynoso, 42.), Moreno, Salcido (Torres Nilo, 28.) – Barrera (Zavala, 74.), Torrado, Castro, Guardado – Giovani dos Santos, J. Hernández. Szövetségi kapitány: José Manuel de la Torre
Gólszerző: M. Bradley (8.), Donovan (23.), ill. Barrera (28., 49.), Guardado (35.), G. Dos Santos (76.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik