Gépfegyverrel lőttek a togói játékosokra

Vágólapra másolva!
2010.01.08. 18:29
null
Megdöbbentő támadás érte a togói válogatottat (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Eurosport, a BBC Africa és a Radio Monte Carlo értesülései szerint félkatonai csoportok tagjai tüzet nyitottak a togói labdarúgó-válogatott csapatbuszára. Az első jelentések szerint a busz vezetője meghalt, és több játékos megsérült az incidensben.
MEGTARTJÁK A TORNÁT

Souleymane Habuba, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a támadás ellenére megtartják a tornát.

A sportvezető elmondta, nem érti, hogy a togóiak miért busszal közelítették meg a helyszínt, ellentétben a másik 15 csapattal, amely a repülőgépet részesítette előnyben.

A támadás után a togói játékosok jelezték, nem akarnak pályára lépni az Angolában rendezendő tornán.

Támadás érte a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájára tartó togói válogatott csapatbuszát a kongói-angolai határon. A csapatra angolai gerillák nyitottak tüzet gépfegyverekkel, a lövöldözésben két játékos, a válogatott segédedzője, a csapatorvos, egy, a válogatottal tartó újságíró megsérült, valamint a buszvezető meghalt. Ez utóbbit az angolaiak cáfolták. A két sebesült játékos Kodjovi Obilalé (Pontivy), illetve Serge Akakpo (Vaslui). Előbbi a veséjén, utóbbi a hátán sérült meg.


TOGÓ VISSZALÉP, ÉS BOJKOTTRA BUZDÍT
 A togói válogatott középpályása, Alaixys Romao elmondása szerint hamarosan hazarepülnek Loméba, és a csoportellenfeleket is arra biztatják, hogy ne vegyenek részt az angolai viadalon.

„A gépünkre várunk, amellyel visszarepülünk Loméba” – mondta Alaixys Romao.

„Jelenleg a csoport többi együttesével tárgyalunk – Burkina Faso, Elefántcsontpart és Ghána –, hogy ők is bojkottálják a viadalt” – tette hozzá a 25 éves középpályás.

„Megtámadtak minket, annak ellenére, hogy két rendőrautó kísérte a buszt. Én rendben vagyok, de több játékos elég csúnyán megsérült. Jelenleg a kórházban vagyunk, úgy lőttek ránk, mint kóbor kutyákra. Húsz percig kellett a székek alatt hasalnunk, hogy ne sérüljünk meg a golyóktól" – nyilatkozta a Radio Monte Carlónak a Nantes csatára, Thomas Dossevi, aki közölte: nem biztos, hogy a válogatott az incidens után vállalja a szereplést.


„A csapattársaink állapota aggaszt minket, nem lennénk képesek a játékra koncentrálni" – tette hozzá.

A Manchester City labdarúgócsapata jelezte: a klub tisztségviselői elérték Emmanuel Adebayort, aki megerősítette: nem sérült meg a támadásban.

Az angolai szervezőbizottság elnöke, Virgilio Santos biztosította a résztvevőket és utazó szurkolókat: az országban biztonságban lesznek. Az angolai-kongói határon fekvő Cabinda az évtizedekig tartó angolai polgárháború után is háborús tűzfészek maradt, a térségben több, a terület függetlenségéért küzdő félkatonai csoport működik.

A togói válogatott január 11-én játszaná Ghána ellen az első meccsét az ANK-n.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik