Futball: a BEK-győztes edző Orbán Viktor tanácsadója lett – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2019.03.07. 18:51
null
Jenei Imre (Fotó: Nemzeti Sport)
Romániára mért újabb csapásnak nevezi a Gazeta Sporturilor bukaresti sportnapilap, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök sportügyi tanácsosa lett Jenei Imre. A BEK-győztes edző később, a Bihari Naplónak nyilatkozva újságírói túlzásnak nevezte, hogy a magyar kormányfő tanácsadója lenne, arról viszont valóban szó van, hogy a magyar fél egy utánpótlás-nevelő központot finanszírozna a Partiumban.

A Gazeta Sporturilor cikkének szerzői a legismertebb romániai magyar embernek nevezik a 82 éves, Nagyváradon élő labdarúgóedzőt, Jenei Imrét, aki 1986-ban a Steaua Bucuresti-tel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, majd két ízben a román, 1992–1993-ban pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

A cikk legelején azt is felemlegetik, hogy a magyar kormány masszív befektetései a székelyföldi klubokba máris meghozták első sikerüket, hiszen a Sepsi OSK bejutott a Liga felsőházi rájátszásába, a legjobb hat csapat közé.

Jenei Imre életkora miatt a tanácsadás telefonbeszélgetések révén zajlik, a Gazeta Sporturilor szerint Orbán Viktor általában hetente beszél a partiumi edzőlegendával. A legfőbb téma pedig egy magyar támogatásból megvalósuló labdarúgó-akadémia a 25 százalékban magyarok lakta Bihar megyében – a csíkszeredai mintájára.

A bukaresti lapnak adott interjújában Jenei elmondja, hogy régóta ismeri a magyar kormányfőt, akit futballszerető emberként nem tudott visszautasítani. A tanácsadás pedig elsősorban a nagyváradi és Bihar megyei, futballal kapcsolatos információkat jelent, de Jenei úgy gondolja, Orbán Viktor felkeresi majd Váradot, hogy az akadémia helyét kiválassza, és a részletekről egyeztessen.

A Gazeta Sporturilor cikkének második felében, Jenei pályafutásának részletes ismertetése mellett megemlítik, hogy Viorica Dancila román miniszterelnök is nemrég nevezett ki egy sportügyi tanácsost Gabriela Daniela Cota személyében, akinek azonban mindössze annyi köze van a sporthoz, hogy a férje a zilahi férfi röplabdaklub elnöke.

FRISSÍTÉS

A Bihari Napló felvetésére Jenei újságírói túlzásnak nevezte azt, hogy ő a magyar miniszterelnök tanácsadója lenne, ugyanakkor:

„A miniszterelnök úr megkeresése még tavaly decemberben volt, el is utaztunk Budapestre, hogy személyesen találkozzunk és tárgyaljunk az üggyel kapcsolatban, ám a találkozó – tőlünk független okok miatt – végül elmaradt, azóta pedig nem történtek konkrétumok az ügyben” – reagált Jenei Imre az Bihari Napló megkeresésére, mindazonáltal közölte, hogy a magyar fél egy utánpótlás-nevelő központot finanszírozna Nagyvárad vonzáskörzetében, mert „ugye itt, Váradon él és dolgozik számos jó tréner, illetve maga a futballbázis is adva van”.

Nem Jenei Imre az egyetlen külhoni magyar futballszakember, akinek véleményét Orbán Viktor kikéri: Árok Ferenc – akit Ausztráliában lovaggá ütötték a futballért tett szolgálataiért – néhány éve, a Pancho Aréna megnyitóján tett látogatása után többek között ezt mondta az újvidéki Magyar Szónak: „Azzal búcsúztam a magyar miniszterelnöktől, hogy ő ezt mondta: »Tanácsadóm leszel, legkevesebb két hónaponként látjuk egymást.« A topolyai TSC Labdarúgó Akadémia őszi átadásakor is írtunk Árok Ferenc szerepéről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik