nemzetisport.hu 2014.11.16 18:55 Frissítve: 2015.03.19 02:12

Freestyle foci: hiába a látványos trükkök, a nagy rivális legyőzte Szász Kittit a vb-döntőben

A címvédő Szász Kittinek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel a Red Bull Street Style 2014-es brazíliai világdöntőjében. A nem hivatalos világbajnokságnak is tekinthető versenyen a magyar lány magabiztosan menetelt a fináléig, ott azonban alulmaradt a nagy rivális francia Melody Donchet-val szemben.

 

44 ország versenyzői gyűltek össze Salvadorban (Fotók: Red Bull)

Egy labda, két freestyle focista és három perc – nagyjából így foglalhatóak össze a verseny legfontosabb paraméterei. A résztvevők fél percenként adják át egymásnak a labdát, így összesen másfél perc jut egy freestylernek, hogy meggyőzze a zsűrit, őt hozza ki győztesnek a párbajból. Idén 44 ország versenyzője vett részt a nem hivatalos világbajnokságnak is tekinthető Red Bull Street Style világdöntőjén. A verseny a brazíliai foci-vb egyik helyszíneként is szolgáló Salvador de Bahíában volt.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő történelmi óvárosában kialakított színpadon szombaton a selejtezőket tartották. A fiúknál sajnos nem sikerült a továbbjutás Karászi Rolandnak, csak egy győzelmet aratott a csoportjában. A lányok esetében egy online kvalifikációs verseny alapján alakult ki a salvadori indulók névsora, melyben egy egyperces vágatlan videót kellett magukról elküldeniük a nevezőknek. Szász Kittinek erre címvédőként (tavaly Tokióban, míg két éve Leccében is diadalmaskodott) nem volt szüksége. A felkészülés hajráját az MLSZ telki edzőkomplexumában töltő Kitti nem talált legyőzőre a szombati napon, így hibátlan teljesítménnyel jutott be a legjobb négy közé.

Kitti lenyűgözte a nézőket

A magyar lány elmondta, ez az eddigi legnehezebb versenye, ugyanis riválisai sokat fejlődtek. Kitti azt is elárulta, a kondija jobb lett az elmúlt időszakban, valamint erősödött is, ami segít az akrobatikus trükköknél, ráadásul már felkészítő edző is felügyelte a munkáját. Kitti idén már nem először járt Brazíliában, hiszen először áprilisban egy reklámfilm forgatás miatt látogatott el Sao Paulóba, majd a nyári vb-n az Argentína–Svájc nyolcaddöntőre érkezőknek tarthatott bemutatót.

Vasárnapra csúnyábbik arcát mutatta az időjárás, az eső miatt az edzéseknél használt zárt helyre kellett vinni a versenyt, ez csúszást okozott a programban. Látványos dobbemutató mellett mutatták be a résztvevőket, elsőként a lányok versenyére került sor. Kitti az elődöntőben a lengyel Agnieszka Mnich ellen küzdött, és bár mindketten rontottak, egyértelműen a magyar lányé volt az erősebb program, ötből öt zsűritag is így látta. A fináléban jött a nagy rivális francia Melody Donchet (az elődöntőben 4–1-re múlta felül a venezuelai-olasz Laura Biondót), aki láthatóan nagyon felszívta magát. Egyikük sem hibázott nagyot, nehéz dolga volt a zsűrinek, de ezúttal egyhangúlag a több akrobatikus elemet bemutató Melodyt hozták ki győztesnek. A francia lány nem bírt a könnyeivel, Kitti pedig sportszerűen gratulált neki a sikerhez.

A döntő: Kitti vs. Melody

Az elődöntő: Kitti vs. Agnieszka

Így készült Kitti a versenyre

 

Kitti az állva lábbal végrehajtott trükkök nagy mestere
A magyar lány a látványra is adott
Egy lelkes brazil szurkoló

Nem maradhattak el a fotózások sem a városban
Roland nem jutott be a legjobb 16 közé
A verseny felvezető klipje

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.