Franco megmondta – Voleszák Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.04.07. 23:18

Furcsa humorérzékkel áldott meg a sors. Sokkal inkább tudok egy találó megjegyzésen, mintsem egy arcba vágódó habos tortán nevetni. Ennélfogva mindig elmosolyodom, amikor meghallom az egykori maffiózó Franco Provolonétól (játssza: Sylvester Stallone) az Oscar című film zseniális mondatát: „Persze hogy tudtam – csak nem sejtettem!”

Franco olyan, mint sokszor mi mindannyian: utólag okos. Helyesebben: csak utólag. Majdnem tíz esztendeje történt, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) akkori végrehajtó bizottságának szavazásra jogosult tagjai – megkérdőjelezhető módon – Oroszországnak (2018) és Katarnak (2022) ítélték oda a labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

Az angol közszolgálati BBC Panorama című műsora már a szavazás előtt korrupciót sejtett. A végrehajtó bizottság három tagját, valamint a FIFA alelnökét is azzal vádolta meg, hogy pénzt fogadott el a voksért cserébe. Most pedig az amerikai ügyészség állt elő azzal, hogy a FIFA több egykori tisztségviselőjét is megvesztegették annak érdekében, hogy oroszországi és katari vb-t láthassunk – például – angliai, valamint egyesült államokbeli helyett.

Az FBI évek óta tartó, a futballkorrupciót felderítő vizsgálatának legújabb eredményét hetvenoldalas dokumentumban adták közre. Miközben az erről szóló hírt olvasom, a filmbeli Franco Provolone mondata ismétlődik újra és újra a fejemben. A gyanúsítottak között található Ricardo Teixeira vagy Jack Warner, nevük már korábban egybeforrt a labdarúgást (is) megmérgező urambátyámrendszerrel: tudtunk a stiklijeikről, „bravúros” üzleti húzásaikról, csatárokat megszégyenítő helyezkedéseikről. Az Egyesült Államok ennél is továbbmegy, s azt állítja, csúszópénzért cserébe szavaztak egy-egy rendezés mellett.

Végre papír is van erről. A lényegen ugyanakkor ez már nem változtat. Az orosz vb-t lejátszották (nyert: Franciaország), a katarit pedig, miután rájöttek, hogy jé, ott nyáron borzasztó meleg van, inkább 2022 telére (november és december) tolták el. Mert az üzleti érdekek felülírták az észérveket.

Ezért már csak kínomban nevetek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik