Ez már a hetedik: Párizsban robogott tovább a brazil henger

Vágólapra másolva!
2015.03.26. 20:50
null
Varane fejesével kerültek előnybe a franciák (Fotó: Reuters)
Felkészülési mérkőzésen a francia labdarúgó-válogatott kétgólos vereséget szenvedett Brazíliától Párizsban. Raphaël Varane góljával a házigazdák szereztek vezetést az első félidő közepén, de még a szünet előtt egyenlítő brazilok a második félidő közepén két góllal nyerő helyzetbe hozták magukat. A franciák a 2014-es vb óta először kaptak ki, a brazilok viszont továbbra is hibátlanok Dunga újabb kapitányi szerepvállalása során – ez volt zsinórban a hetedik sikerük.

A mérkőzés elején Karim Benzema hagyott kihasználatlanul egy lehetőséget, majd a jobb labdabirtoklási mutatóval bíró braziloktól Neymar tesztelte Steve Mandanda kapus napi formáját. Egy perccel később Raphaël Varane szöglet utáni fejesével már a házigazdák jutottak előnyhöz – a Real védője a 21. percben megállíthatatlanul érkezett az ellenfél kapuja elé (1–0). A folytatásban némi brazil mezőnyfölényt láthattunk, de a védelmét stabil középpályássorral megerősített házigazdák nem adtak teret és ritkán hibáztak. A 29. percben Roberto Firmino lövésénél viszont Mandanda bravúrjára is szükség volt.

A BRAZIL GYŐZELMI SOROZAT A VB ÓTA
Brazília–Kolumbia 1–0
Brazília–Ecuador 1–0
Brazília–Argentína 2–0
Japán–Brazília 0–4
Törökország–Brazília 0–4
Ausztria–Brazília 1–2
Franciaország–Brazília 1–3

A 40. percben azonban már a francia kapus is tehetetlennek bizonyult. Késtek a francia blokkok, nem úgy a brazilok által kiosztott kötények, így Oscar egyenlített (1–1). A színvonalát és iramát tekintve is erősen közepes találkozón az első félidőben látottak alapján igazságos volt a döntetlen.

A válogatottban az utóbbi időszakban különösen gólerős Neymar passzivitása azonban szembetűnő volt, a franciák könnyen levédekezték a klubjában is formán kívül futballozó, lendületét és párharcait elveszítő brazilt.

A második felvonás elején a franciák domináltak, a brazil kapus, Jefferson mutathatta meg képességeit. Aztán támadásba lendültek a brazilok, és az 57. percben már a blokk és Mandanda sem segített a franciákon: Neymar éles szögből, közelről lőtte ki a rövid felsőt (1–2).

Felpörgette a játékot a hátrányba kerülő házigazda, de amíg az egyenlítési lehetőségeit kihagyta, addig a vendégek újra betaláltak. A 69. percben Luiz Gustavo szöglet utáni fejesből növelte a vendégek előnyét (1–3). A folytatásban a brazilok a játék lassítására és a labda megtartására koncentráltak leginkább, szövetségi kapitányuk meg az időhúzásra. Dunga a 84. percben küldte be az első cseréjét, amit még négy követett... A franciák is frissítettek, de veszélyes akciót akkor már nem tudtak vezetni, a cserejátékos Nabil Fekir lövése volt az egyetlen említésre méltó cselekedetük.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
FRANCIAORSZÁG–BRAZÍLIA 1–3
(1–1)
Párizs, Stade de France.
V: Nicola Rizzoli (olasz)
FRANCIAORSZÁG: Mandanda – B. Sagna, Varane, Sakho, Evra – Sissoko (Kondogbia, 74.), Schneiderlin, Matuidi (Giroud, 84.) – Valbuena (Payet, 82.), Benzema, Griezmann (Fekir, 74.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
BRAZÍLIA: Jefferson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis – Elias (Marcelo, 92.), Luiz Gustavo (Fernandinho, 90.) – Oscar (Souza, 86.), Firmino (Luiz Adriano, 88.), Willian (Douglas Costa, 84.) – Neymar. Szövetségi kapitány: Dunga
Gólszerző: Varane (21.), ill. Oscar (40.), Neymar (57.), Luiz Gustavo (69.)

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Bahrein–Kolumbia 0–6 (Bacca 14., Falcao 32., 36., A. Ramos 59., Mojica 79., Rentería 82.)
Irán–Chile 2–0 (Nekunam 21., Amiri 50.)
Elefántcsontpart–Angola 2–0 (Viera 24., S. Kalou 89. – tizenegyesből)
Katar–Algéria 1–0
(Ali Asszadalla 32.)
Egyiptom–Egyenlítői-Guinea 2–0
(Morszi 86., Mahmud Hasszan 95.)
Thaiföld–Szingapúr 2–0

Omán–Malajzia 6–0
Jordánia–Szíria 0–1
Maldív-szigetek–Tádzsikisztán 0–2

PERCRŐL PERCRE
2. félidő

94. perc Vége a mérkőzésnek.
90. perc
Sorra érkeztek a brazil cserék, nyilván nem időhúzó szándékkal, hanem azért, mert a kapitány kíváncsi rájuk.
87. perc
Fekir tekert 17 méterről, laposan egy méterrel a jobb alsó mellé.
85. perc
Igyekeznének a franciák, de nem hagyják magukat a brazilok. Helyzet nélkül játszottak percekig mezőnyfölényben a házigazdák.
77. perc
Neymar váltott ritmust, a védők nem tudták tartani vele a lépést. A brazil klasszis 20 méterről lőtt, a kapu fölé.
76. perc
A franciák cserékkel próbáltak frissíteni, a brazilok tartották a labdát, az a biztos.
71. perc
Willian tört előre a balösszekötő helyén, majd közeli lövését Mandanda lábbal hárította.
69. perc Kettővel mennek a brazilok!
Luiz Gustavo érkezett jó ütemben a szögletből beívelt labdára, védő nem zavarta, így nyolc méterről, középről a kapu jobb oldalába csúsztatott (1–3).

1–3, Luiz Gustavo

68. perc Oscar lövésével zárult a brazil akció, Mandanda szögletre hárított.
68. perc
Meddő francia mezőnyfölény. Adogatnak, passzolgatnak a házigazdák a brazil tizenhatosnál, de nem jutottak lövéshez.
63. perc
Támadásban maradt a házigazda, Griezmann távoli bombáját Jefferson látványos vetődéssel tolta szögletre a jobb felső elől.
59. perc
Két egyenlítési lehetőséget hagyott ki egy percen belül a házigazda. Előbb Sissoko lövése perdült fel a kivetődő Jeffersonon, majd Benzema ziccerben kapásból durrantott a kapu fölé közelről.

57. perc Vezetnek a brazilok! Willian vett át remekül egy labdát, és nem engedte meg Evrának, hogy leütközze. A brazil középpályás Neymart ugratta ki a balösszekötő helyén, a Barca támadója jobb külsővel átvette a labdát, majd éles szögből, nyolc méterről ballal nagy erővel lőtte ki a rövid, jobb felsőt (1–2).

1–2, Neymar

56. perc Willian szögletét Firmino fejelte le a kapu elé, a kapu közelében helyezkedő Thiago Silva centikkal maradt le a labdáról.
55. perc
Danilo lapos beadását tisztázta némi késedelemmel a francia védelem, név szerint a visszazáró Matuidi.
53. perc
Mandanda ezúttal egy brazil kiugratásra mozdult ki jó ütemben a tizenhatosig, ahová Neymar érkezett Varane-nal párban.
50. perc
Luiz Gustavo jobb alsóba tartó lövését védte vetődve Mandanda.
49. perc
Támadásban maradtak a franciák, a cselezgető Benzemát Danilo állította meg becsúszó szereléssel.
49. perc
Jefferson ezúttal egy bal oldali beadást húzott le, különösebb izgalmak nélkül.
48. perc
Jefferson rutin munkával húzta le a francia szabadrúgás után kapuja felé szálló labdát.

46. perc Elkezdődött a második játékrész.

1. félidő

45. perc Vége az első félidőnek.
45. perc Luiz Gustavo lövése Sagnát talta telibe.
40. perc Egyenlítettek a brazilok!
A bal oldalról indult a vendégek akciója, amely elsőre nem hordozott sok veszélyt. Aztán kétszer is centikkel maradtak le a házigazdák, közben begyűjtöttek két kötényt, Firmino pedig jó ütemű és finom passzára Oscar robbant be, aki 13 méterről a kifutó Mandanda lába között pöckölte a hazai kapuba a labdát (11).

1–1, Oscar

36. perc A brazilok súlytalanul adogatnak, Neymart immár sokadszor állította meg a francia védelem, különösebb erőlködés nélkül. Egyszerűen elsodorják a Barca támadóját, aki még csak szabadrúgást sem tud kiharcolni.
31. perc
A francia kapunak háttal álló Neymart állította meg keményen Sagna a felezőnél. A brazil fájdalmas arccal terült el a földön, de aztán meggyógyult.
29. perc
Firmino távoli, levágódó lövését tolta szögletre gyors vetődéssel Mandanda.
28. perc
Valbuena szögletét ezúttal Sakho fejelte meg, de a labda nem kapura ment, hanem felpörgött a levegőbe, így az Jefferson zsákmánya lett.
26. perc
Az előre húzódó Elias lőtt középről, 22 méterről, magasan a francia kapu fölé.
24. perc
Neymar és Oscar adogatott egymással a francia tizenhatos előtt, de az akciójuk elhalt a visszazáró francia védelmen.

21. perc Varane góljával vezetnek a franciák! Valbuena bal oldali szögletére Miranda őrizetében érkezett a Real bekkje, és hét méterről, középről, ellenfelére a levegőben fél métert verve, Evrát is letarolva, védhetetlenül fejelt a brazil kapu bal oldalába (1–0).

1–0, Varane

20. perc A francia térfél közepén szerzett labdát a visszatámadó brazil együttes, Neymar egy az egyben vihette rá a labdát Varane-ra, majd 14 méterről, takarásból lőtt, a lapos labdára azonban Mandanda bravúrral odaért. Igaz, a labda kipattant, de hiába érkeztek a brazil társak, nem jutottak lövéshez.
16. perc
Filipe Luis buktatta Valbuenát a felezőnél, a franciának beszorult a bokája a brazil alá. Fájdalmas arccal maradt a földön a sértett, de tudta folytatni a játékot.
15. perc
Oscar jó fél percet várt az első brazil szöglet elvégzésével, majd Benzema szabadított fel fejjel a beívelt labda után.
13. perc
Madridi találkozó: Miranda és Filipe Luis passzolta ki a szintén Atléticót erősítő, labdaszerzési szándékkal érkező Griezmannt a kispadok előtt.
11. perc
Ezúttal eljutottak a brazilok az ellenfél tizenhatosáig, Firmino lövését azonban Sakho blokkolta. A francia védő fél perccel később ismét jó ütemben szerelt.
10. perc
Békésen hagyják adogatni a labdát a franciák, de amint a brazilok át akarnának lépni a középpályájukon, azonnal és határozottan megszűrik a dél-amerikai akciókat.
7. perc
Valbuena szöglete után a labda a kapu elé pörgött, de Benzema két méterről nem tudta gólra váltani a ziccert: fejesét Jefferson bravúros vetődéssel mentette. A kapus rövid ápolásra szorult a védés után.
7. perc
Danilo mentett szögletre egy francia szabadrúgást a berobbanó Evra elől.
5. perc
A brazilok megelégedtek a labdatartással, aztán ritmust váltottak. A jobb szélen Willian iramodott meg, de a keresztező Schneiderlin jó ütemű becsúszással megállította.
3. perc
Matuidi ütközött a félpályánál Williannal, a brazil középpályás a földön maradt, de tudta folytatni a játékot.

1. perc Elkezdődött a mérkőzés, a brazilok hozták játékba a labdát.

A brazilok a balul sikerült tavalyi vb-jük után, immár Dunga irányításával igencsak belehúztak az elmúlt időszakban. A vb-4. helyük után mind a hat felkészülési mérkőzésüket megnyerték, ráadásul azokon összesen egy gólt kaptak. Kolumbiát és Ecuadort 1–0-ra, Argentínát 2–0-ra, Japánt és Törökországot pedig 4–0-ra győzték le. Ausztriától ugyan gólt kaptak, de a dél-amerikaiak győzelme ott sem maradt el (2–1).

Tétmeccseken a franciák sem szerepelhettek a vb óta, lévén házigazdaként automatikusan járt nekik az Eb-kvalifikáció. Ők a vb óta legyőzték szűken a spanyolokat (1–0), ami mindig elismerésre méltó tett, ám utána egyáltalán nem remekeltek, de a kiegyensúlyozatlanság vádjával sem illethetjük őket. Szerbiával idegenben, Albániával otthon játszottak 1–1-es döntetlent. Házigazdaként azért két értékesebbnek számító skalpot begyűjtöttek, de a portugálokat (2–1), majd a svédeket (1–0) is minimális különbséggel múlták fölül. Örményországban viszont hárommal (3–0) nyertek a házigazdák ellen.

Egymás ellen legutóbb 2013. júniusában játszottak, a brazilok 3–0-ra győztek Franciaország ellen, amely viszont azt megelőzően zsinórban hat meccsen nem kapott ki, sőt, ötször legyőzte Brazíliát. Viszont a franciáknak mostanság dél-amerikai fóbiájuk van: legutóbbi hat meccsükből egyet sem tudtak megnyerni.

A kezdés előtt a házigazdák köszöntötték azt a hat klasszisukat – Thierry Henry (123), Patrick Vieira (107), Marcel Desailly (116), Zinedine Zidane (108), Didier Deschamps (103), Lilian Thuram (142) –, aki elérte a százas álomhatárt, már ami a válogatottbeli fellépéseket illeti. Közülük csak Thuram nem volt jelen. A kezdőrúgás előtt még egyperces gyászszünettel adóztak a repülőgép-szerencsétlenség 150 áldozata előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik