DAC-siker a hosszabbításban szerzett góllal

Vágólapra másolva!
2020.08.12. 18:46
null
Schäfer András végig a pályán volt a DAC győztes meccsén (Fotó: Lelkes Ernő)
A szlovák Fortuna Liga 2. fordulójában az első meccsét biztosan megnyerő DAC Garamszentkereszten lépett pályára a Pohronie ellen. A vendéggárda a várakozásnak megfelelően vezetéshez is jutott, de az esélytelenebbnek vélt hazaiak egyenlítettek. A dunaszerdahelyiek azonban nem nyugodtak bele az ikszbe, a hosszabbításban megszerezték a győztes gólt.

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
2. FORDULÓ
Pohronie–DAC 1–2(Mazan 67., ill. Balic 48., Friede 93.)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Nem azért küldtük ma is a vasárnapi kezdőcsapatot apályára, mert az amottó vezényelt, hogy ne változtass agyőztes csapaton, hanem úgy gondoljuk, hogy ma is ez atizenegy fogja hozni ameccset” – mondta atalálkozó előtt Németh Antal, adunaszerdahelyiek pályaedzője.

Aktív volt aDAC, de látni lehetett, hogy aPohronie mestere, Radványi Miklós nagyon jól felkészítette ahazai gárdát. Az első sípszótól kezdve többet birtokolta alabdát az idegenbeli, szürke mezében játszó vendégcsapat, de a garamszentkeresztiek keményen, erőszakosan játszottak, kevés helyet és időt hagytak a dunaszerdahelyieknek. Úgy futballoztak, ahogyan lapunkban Radványi mester előre jelezte.

A 13. percben a hazai tizenhatoson belül egy tizenegyesgyanús eset után továbbot intett a játékvezető, majd az ellentámadás után a hazaiaktól Fadera óriási ziccert hagyott ki. Mentek, mentek előre a vendégek, igyekeztek megjátszani a labdát, ám hiányzott a pontos utolsó átadás vagy egy kis szerencse a befejezésnél.

A fordulás után Kalmár Zsolt helyett egy újabb csatárt, Sharanit küldött a pályára Bernd Storck. A 48. percben megmutatta a klasszisát Andrija Balic, aki kedden ünnepelte a 23. születésnapját: remekül tekert húsz méterről a kapu bal alsó sarkába. 0–1

A vendégek igyekeztek aktívabbak maradni, azonban egy bal oldali labdavesztés után Mazan közelről kiegyenlített. Ez volt az első gól, melyet a DAC ebben az idényben kapott. 1–1

Nem sokkal az egalizálás után ismét vezethetett volna a DAC, de Sharani közelről mellé durrantott. A találkozó kimenetele kedvezett a hazaiaknak, akik keménységgel igyekeztek tekintélyt teremteni. Erre Sharani és Davis fizetett rá, mindkettőt a 77. percben kellett lecserélni.

A hosszabbításban jött a frappáns vendégválasz: egy kapu előtti kavarodás után Friede talált a kapuba, ezzel a DAC két győzelemmel áll a Fortuna Ligában. 1–2

 


PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

98. perc: Vége a mérkőzésnek, nagy küzdelemben nyert a DAC. 1–2
93. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A DAC! Ezt már nem úszták meg a hazaiak. Bal oldali beadás után Ramírez fejelte át a labdát jobbról a jobb kapufa közelében álló Friede elé, aki közelről a léc alá vágta a dunaszerdahelyiek vezető gólját. 1–2
91. perc: Nagy helyzet a Pohronie kapuja előtt!
Előbb Ramírez lőtt, majd a kipattanót Balic lőtte rá, de megúszták.
90. perc: Pelegrini ívelhetett szabadrúgást a DAC tizenhatosán belülre, de a védők felszabadítottak.
78. perc: Sharanit kellett hordágyon levinni a pályáról, és cserére is lett szükség. Méndez jött be a helyére.
71. perc: Balic ívelt a Pohronie tizenhatosára, Sharani fejelt egészen messziről, de kis híján így is bement a labda a bal alsóba. Nem sok hiányzott.
70. perc: Szabadrúgáshoz jutott a DAC 19 méterre a garamszentkeresztiek kapujától, de ezúttal a sorfalban halt el a próbálkozás.
67. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A POHRONIE! Jobb oldalon szerzett labdát a hazai csapat Blahút révén Divkovic hibája után, az alapvonal közeléből középre gurított, középen két védő is elvétette, érkezett Mazan, és néhány lépésről az üres kapuba lőtt. 1–1
66. perc:
Bal oldali szabadrúgás után a Pohronie tizenhatosának jobb oldalára szállt a labda, Müller kapásból a bal alsót vette célba, de nem járt sikerrel.
65. perc: Davis maradt a földön egy kemény összecsapás után, majd sántikált egy darabig.
61. perc: Visszaesett a hazaiak játéka, egyértelműen a DAC akarata érvényesül eddig a második félidőben.
58. perc: Ramírez tört kapura az ötös jobb sarkánál, de a lövés pillanatában Bangala nagyot mentett előle, majd ápolni kellett a hazaiak védőjét.
54. perc: Zupa kapott sárga lapot, mert felvágta Divkovicot.
48. perc:GÓÓÓÓÓL! VEZET A DAC! Szabadrúgáshoz jutott a DAC 19 méterre a hazaiak kapujától. Balic állt a labda mögé, és jobbal a bal alsóba tekert.
46. perc: A félidőben cserélt a DAC, Kalmár helyett Sharani a pályán.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, a küzdelem nyílt, gólt egyelőre még nem láttunk. 0–0
45+3. perc: Kalmár
vette mellre a labdát, majd elesett, a továbbpattanót Ramírez lőtte rá, de mellé.
44. perc: Az újabb szögletből nem lett semmi.
44. perc: Jobb oldali DAC-szöglet után Kalmár fejelhetett 11 méterről, de a labda egy védőről szögletre pattant.
38. perc: Letámadott a garamszentkereszti csapat, és akár a vezetést is megszerezhette volna, ha Mazan15 méteres, megpattanó lövését nem védi lábbal Jedlicka némi üggyel-bajjal.

30. perc: Chríbik kapott sárga lapot, mert hátulról felvágta Blackmant. A panamai elégtételt vett, ő is kapott egy sárgát.
29. perc: Schäfer kapott sárga lapot, mert ellökte a meglóduló Blahutot.
28. perc: Divkovic húzott befelé az alapvonal mellett, éles szögből lőtt, szögletre mentettek a hazaiak.
25. perc: Ivószünet.
24. perc: DAC-helyzet! Bal oldalról jött laposan a dunaszerdahelyi beadás, amely Pavlík lábáról veszélyesen a saját kapuja felé tartott, de Repisky védett.
23. perc: 1150 néző figyeli a helyszínen az eseményeket.
22. perc: Ramírez tört be a hazai tizenhatoson belülre az alapvonal közelében, de egészen ügyetlenül próbált kapura csavarni, nem lett belőle semmi.
20. perc: Bal oldali Pohronie-szöglet után kicsit túlkombinálták a hazaiak, felszabadult a DAC kapuja.
14. perc: Balic vette észre a lehetőséget, és 16 méterről, a bal sarokba csavart volna, de kicsivel elméretezte, Repinsky védett.
13. perc: Mi maradt ki?! Fadera ugrott ki teljesen egyedül, elhúzta a labdát a kimozduló Jedlicka mellett, majd szemben a kapuval, 16 méterről fölé emelt.
7. perc: Bal oldali hazai szöglet után Mazan fejelt éles szögből, de meglehetősen fölé.

A vendégtábor szurkolói (Fotó: Duducz Tibor)

1. perc:Elkezdődött a találkozó. A hazaiak sárga-kék mezben, a dunaszerdahelyiek fekete-szürke csíkos mezben és fekete nadrágban játszanak.

 

A KÉT KEZDŐCSAPAT:

Pohronie:Repisky – Bangala, Pavlík, Spiriak, Zupa – Badolo, Chríbik, Weir, Blahút – Mazan, Fadera. Cserék: Dovec – Abrahám, Jacko, Pellegrini, Vondryska, Petrák, Matic.
DAC:Jedlicka – Blackman, Müller, Kruzliak, Davis – Friede, Schäfer, Kalmár, Balic – Divkovic, Ramírez. Cserék: Száraz – Sharani, Méndez, Maly, Fábry, Bednár, Nebyla

A meccs előtti bemelegítés (fotó: Duducz Tibor)

ELŐZMÉNYEK

Dunaszerdahelyen vasárnap óta sokszor néztek rá a Fortuna Liga táblázatára, hiszen a Slovan többéves uralkodása után az első helyen kedd estig a DAC neve virított.

Persze mindenki tudta, hogy csak egy forduló zajlott le, de – ahogy a klubnál mondják – nagyon kellemes az érzés.

„A Szered elleni meccs már a múlté, lényeges viszont, hogy jól kezdtük az idényt, jó formában vagyunk – mondta Kalmár Zsolt, a DAC csapatkapitánya. – Bízom benne, hogy a vasárnapi fölényes győzelem lendületet ad. A Pohronie ellen jó lenne folytatni a szériát, fontos, hogy ismét győzzünk, és újra betaláljak a kapuba.”

Az új emberek közül ketten – Jannik Müller és Sidney Friede – helyet kaptak a kezdő tizenegyben.

„Nagyon jó, hogy az új játékosok már hosszabb ideje velünk készültek, mert volt időnk megszokni egymást, összecsiszolódott a csapat – mondta még Kalmár Zsolt. – Rutinos futballisták érkeztek a DAC-ba, velük még erősebbek vagyunk.”

Bernd Storck vezetőedző a bajnoki rajt előtt kijelentette, a siker alapja, ha a DAC az összes hazai találkozóját megnyeri.

„A Pohronie ellen idegenben lépünk pályára, de megvan a kellő önbizalmunk – tette hozzá a szakmai elvárásokhoz Kalmár Zsolt. – Nehéz mérkőzésre van kilátás, mert ismét védekező csapat ellen szereplünk. Ha olyan kreatívan és gyorsan játszunk, mint vasárnap, megszerezzük a három pontot. Tudjuk, hogy idegenben is ott lesznek velünk a szurkolóink, akik szinte a hazai pályánkra jellemző hangulatot teremtenek.”

A dunaszerdahelyiek az előírások miatt a Pohronie ellen száz jegyet kaptak, amit szétkapkodtak a drukkerek.

Schäfer András először lép pályára a garamszentkereszti gárda ellen, ő a következőket mondta: „Szerdán ott kell folytatnunk, ahol vasárnap abbahagytuk. Nehéz meccsre számítok,valószínűleg nem lesz olyan jó a pálya, mint a Mol Arénában.”

A középpályás még nem tudja, mi lesz vele szeptembertől, ez ügyben csupán annyit mondott, „egyezkednek a klubok”; az idő kissé sürget, hiszen a kölcsönszerződése augusztus 31-én lejár.

„Nekem különös bajnoki lesz a szerdai – mondta lapunknak Radványi Miklós, a Pohronie vezetőedzője, aki korábban Mezőkövesden is dolgozott. A korábbi labdarúgó hét élvonalbeli évad alatt 135 alkalommal viselte a DAC mezét, s hat idényen át vezetőedzőként irányította a gárdát. Ő az egyetlen a Dunaszerdahely történelmében, aki játékosként és edzőként is feljutott vele az élvonalba. – A DAC a találkozó esélyese, a bajnokság egyik legjobb csapata. A klubjuknál egész mások a feltételek, minőségi játékosok alkotják a keretet, akik erőnlétileg is a topon vannak. Nem szabad nekik teret, időd adni. Nagyon oda kell figyelnünk, nehogy úgy járjunk, mint a Szered, hiszen a DAC ellenfele vasárnap tízet is kaphatott volna.”

A ligában Dunaszerdahelyen kívül Garamszentkereszten a legsportszerűbb a közönség. A helyiek bizonyították ezt tavaly a DAC ellen is – a találkozó alatt nem szidták a magyarokat, és sokszor megtapsolták a dunaszerdahelyi játékosokat, szurkolókat egyaránt.

„Ezért is érzem magam nagyon jól a klubnál – mondta Radványi Miklós. – Soha semmilyen problémám nem volt amiatt, mert magyar vagyok.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik