Fogadási botrány: huszonnégy európai ország érintett

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.02.09. 14:46
Huszonnégy európai ország érintett a kontinenst behálózó futball fogadási botrányban.

Ezt szerdán, a bochumi ügyészségen zajló per során mondta a tanúként meghallgatott Carsten Koerl, a Sportradar nevű, fogadásokat ellenőrző cég ügyvezetője. A Sportradar a Német (DFB), az Európai (UEFA), valamint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) is dolgozik.

Koerl vallomásában elmondta: az elmúlt öt hónapban cége körülbelül 15 ezer mérkőzést vett górcső alá, több millió adatot kiértékelve arra jutottak, hogy ezek közül nagyjából 70-100 találkozót manipulálhattak. Koerl hozzátette: a vizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben nem a nagy pénzek nyerése, illetve a meglepetés okozása "motiválja" a csalókat, hanem az, hogy a papírforma eredményeket még biztosabbá tegyék. Németországban az elmúlt évben nagyjából négymilliárd eurót mozgatott meg a sportfogadás.  

A bochumi ügyészségen tavaly október 6-án kezdődött négy vádlott pere, akik a vádirat szerint 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegettek meg futballistákat és játékvezetőket Németországban, Magyarországon, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban. A felvett nyereményt 1.6 millió euróra becsülik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik