FIFA: támogatást kapott Infantino 48 csapatos vb-terve

Vágólapra másolva!
2016.12.08. 13:44
Gianni Infantino FIFA-elnök világbajnoki bővítésre vonatkozó javaslatát egyöntetű támogatás fogadta az ázsiai, az európai és az óceániai szövetségek képviselőinek részéről.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség olasz-svájci elnökének javaslata szerint legkorábban 2026-tól az eddigi 32 csapatos, nyolccsoportos szisztémát felváltaná egy 48 résztvevőt számláló (16 hármas csoport) rendszer. Emellett kidolgoztak egy 40 csapatos tervet is.

„Nagyon támogatóak voltak a bővítéssel kapcsolatban. Kivétel nélkül mindenki, aki itt volt ma – mondta Infantino az ülést követően. – A legtöbben a 48 csapatos, 16 csoportos ötletet támogatják.”

Az új elképzelés szerint a triók első két helyezettje automatikusan az egyenes kieséses küzdelembe jutna, elkerülve ezzel a jelenlegi szerkezet legnagyobb problémáját, az egyik vagy akár mindkét fél számára érdektelen utolsó fordulós csoportmeccseket.

Felvetődik a kérdés, hogy a létszám emelése a minőség rovására menne, ám Infantino úgy látja, ezek a kételyek eltörpülnek a bővüléssel járó számos előny mellett.

„Ez egy nagy lehetőség a futballnak, így akár tizenhattal több ország és régió vehetne részt a világbajnokságokon.

A FIFA-elnök hozzátette, minden bővítési modell úgy növelné a résztvevő csapatok számát, hogy a torna hosszát ez nem befolyásolná. Ugyanúgy harminckét napig tartana a vb, mint eddig, míg a döntősök is változatlanul hét mérkőzést játszanának.

Az új koncepciónak nincs hátulütője sem a játékosok, sem a klubok számára, ugyanis a versenynaptárra nincs kihatással” – zárta mondandóját az elnök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik