SZ. E. M. 2018.11.18 09:07 Frissítve: 2018.11.18 09:34

FIFA: Infantino riasztó terveivel foglalkozik a német sajtó

A német Süddeutsche Zeitung és a WDR csatorna szerint nagyszabású és tulajdonképpen riasztó  terveket szövöget Gianni Infantino FIFA-elnök, aki minden értékes jogot befektetők kezébe adna.

Sokakat nyugtalanít Gianni Infantino FIFA-elnök titokzatos terve (Fotó: Rueters)

 

Korábban beszámoltunk a futballvezető terveiről, amely szerint globális Nemzetek  Ligáját, illetve huszonnégy csapatosra bővített klubvilágbajnokságot  indítanának. Ezeknek a jogai nemzetközi konzorcium kezébe kerülnének, amely 2021-től kezdve tizenkét éven át összesen 25 milliárd dollárt fizetne cserébe.

Az elnök tavasszal a fő döntéshozó szerv, a FIFA Tanács tagjainak jóváhagyását sürgette, hogy megkezdhesse a tárgyalásokat, ám a befektetők kilétét még nekik sem volt hajlandó elárulni. Valljuk be, furcsa elvárás részéről, hogy társai teljes körű tájékoztatás nélkül döntsenek.

A most megjelent cikkek szerint azonban ennél sokkal többről van szó. Német források szerint a FIFA gyakorlatilag minden (jövőbeni és  archív) média-, valamint áruértékesítési és arculatátviteli jogot átruházna, így a világbajnokság közvetítési jogainak értékesítését is, amely  a szervezet fő bevételi forrása. 

A FIFA állítólag úgy reagált, rengeteg tervvel foglalkozik, és a most napvilágra kerülő elképzelés egy  a sok közül. A szervezet két jogásza egyébként tizenhat oldalas feljegyzésben figyelmeztetett az üzlet  kockázataira – jelzésértékű, hogy azóta mindkét szakember távozott posztjáról. A Süddeutsche Zeitung találgatásai szerint a titkos befektetői csoport részben Szaúd-Arábiához köthető, és elképzelhető, hogy nemcsak üzleti, hanem politikai  céljai is lennének az egész ügylettel.

Korábban arról volt szó, hogy a FIFA és a befektetők közös céget hoznának létre, amelyben a  labdarúgó-szövetségé maradna a döntő szó – vélhetően úgy, hogy Gianni Infantinónak bérelt helye  lenne a felügyelő bizottságban. Kritikusai szerint viszont ő nem feltétlenül saját szervezetének érdekeit tartja a legfontosabbnak. 

A világfutball vezetője megválasztásakor több pénzt ígért a tagországoknak, lehet, hogy a közelgő  elnökválasztás előtt a FIFA jogainak  kiárusításával próbálja megteremteni az ehhez szükséges forrásokat, csak éppen ezzel privát befektetők javára csökkentené a szövetség befolyását. 

„Az a baj, hogy nyolc hónap elteltével még mindig az ajánlat részleteiről spekulálunk, ezért azt szorgalmazom, hogy a FIFA-elnök minden tényt és információt tárjon a nyilvánosság elé” – mondta Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke.

 

2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.

2019.12.05 22:13:36

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sok egyéb hasonló útvesztő teszi a közember számára átláthatatlanná a világ leg­egyszerűbb, ezért legszeretettebb játéka, a labdarúgás világát. Amely éppen ezen jellege révén válik vonzóvá.