FIFA: Infantino riasztó terveivel foglalkozik a német sajtó

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2018.11.18. 09:07
null
Sokakat nyugtalanít Gianni Infantino FIFA-elnök titokzatos terve (Fotó: Rueters)
A német Süddeutsche Zeitung és a WDR csatorna szerint nagyszabású és tulajdonképpen riasztó  terveket szövöget Gianni Infantino FIFA-elnök, aki minden értékes jogot befektetők kezébe adna.

 

Korábban beszámoltunk a futballvezető terveiről, amely szerint globális Nemzetek Ligáját, illetve huszonnégy csapatosra bővített klubvilágbajnokságot indítanának. Ezeknek a jogai nemzetközi konzorcium kezébe kerülnének, amely 2021-től kezdve tizenkét éven át összesen 25 milliárd dollárt fizetne cserébe.

Az elnök tavasszal a fő döntéshozó szerv, a FIFA Tanács tagjainak jóváhagyását sürgette, hogy megkezdhesse a tárgyalásokat, ám a befektetők kilétét még nekik sem volt hajlandó elárulni. Valljuk be, furcsa elvárás részéről, hogy társai teljes körű tájékoztatás nélkül döntsenek.

A most megjelent cikkek szerint azonban ennél sokkal többről van szó. Német források szerint a FIFA gyakorlatilag minden (jövőbeni és archív) média-, valamint áruértékesítési és arculatátviteli jogot átruházna, így a világbajnokság közvetítési jogainak értékesítését is, amely a szervezet fő bevételi forrása.

A FIFA állítólag úgy reagált, rengeteg tervvel foglalkozik, és a most napvilágra kerülő elképzelés egy a sok közül. A szervezet két jogásza egyébként tizenhat oldalas feljegyzésben figyelmeztetett az üzlet kockázataira – jelzésértékű, hogy azóta mindkét szakember távozott posztjáról. A Süddeutsche Zeitung találgatásai szerint a titkos befektetői csoport részben Szaúd-Arábiához köthető, és elképzelhető, hogy nemcsak üzleti, hanem politikai céljai is lennének az egész ügylettel.

Korábban arról volt szó, hogy a FIFA és a befektetők közös céget hoznának létre, amelyben a labdarúgó-szövetségé maradna a döntő szó – vélhetően úgy, hogy Gianni Infantinónak bérelt helye lenne a felügyelő bizottságban. Kritikusai szerint viszont ő nem feltétlenül saját szervezetének érdekeit tartja a legfontosabbnak.

A világfutball vezetője megválasztásakor több pénzt ígért a tagországoknak, lehet, hogy a közelgő elnökválasztás előtt a FIFA jogainak kiárusításával próbálja megteremteni az ehhez szükséges forrásokat, csak éppen ezzel privát befektetők javára csökkentené a szövetség befolyását.

„Az a baj, hogy nyolc hónap elteltével még mindig az ajánlat részleteiről spekulálunk, ezért azt szorgalmazom, hogy a FIFA-elnök minden tényt és információt tárjon a nyilvánosság elé” – mondta Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik