FIFA: Gianni Infantino az új elnök – hivatalos

Vágólapra másolva!
2016.02.26. 18:10
null
Infantino az UEFA főtitkári székét a FIFA elnöki pozíciójára cserélte (Fotó: AFP)
A svájci Gianni Infantino nyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénteki, zürichi elnökválasztásának második fordulóját is, az ezúttal kapott 115 szavazat pedig elég volt neki ahhoz, hogy megszerezze az elnöki mandátumot.

Az európai szövetség (UEFA) főtitkárára az első fordulóban 88-an szavaztak, az akkor nem volt elég a végső sikerhez, mert ahhoz kétharmados támogatottságra lett volna szükség. A második körben már elég volt a szavazatok több mint fele, a kapott 115 vokssal így már megnyerte az elnökválasztást. Ezúttal is mind a 207 szavazat érvényes volt.

A FIFA EDDIGI ELNÖKEI
1904–1906: Robert Guérin (francia)
1906–1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921–1954: Jules Rimet (francia)
1954–1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1955–1961: Arthur Drewry (angol)
1961–1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974–1998: Joao Havelange (brazil)
1998–2015: Joseph Blatter (svájci)
Joseph Blattert tavaly december 21-én nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, ezt a fellebbviteli bizottság szerdán hat évre csökkentette

A bahreini Szalman bin Ibrahim al-Kalifa sejkre, az ázsiai szövetség (AFC) elnökére 88-an, Ali bin al-Husszein jordán hercegre, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagjára 4-en voksoltak, a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese viszont nem kapott szavazatot. A magyar szövetség szavazatát Vági Márton főtitkár adta le.

„Kivételes utazáson mentem keresztül, amely alatt rengeteg fantasztikus emberrel találkoztam – mondta megválasztása után Gianni Infantino. – Olyan emberekkel, akik imádják a labdarúgást, minden nap együtt lélegeznek vele. Olyanok, akik megérdemlik, hogy a FIFA nagy becsben tartsa őket.

„Mindannyiukkal együtt akarok dolgozni annak érdekében, hogy egy új érát nyissunk, amelyben a labdarúgás áll a színpad közepén. A FIFA sok szomorú pillanaton, kritikus helyzeten van túl, de ezeknek az időknek vége. Reformokat, megfelelő irányítást és átlátható viszonyokat kell teremtenünk.”

„Ha elkötelezettséggel és kemény munkával visszanyerjük a tiszteletet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy végre erre a gyönyörű játékra koncentrálhatunk. Visszaállítjuk a FIFA jó hírnevét és a tiszteletet a szövetség irányába.”

Infantino olasz bevándorlók gyermeke, aki intelligenciájának és ambíciójának köszönhetően bedolgozta magát a nemzetközi sportmenedzsmentbe. Az időközben eltiltott elnök, Michel Platini árnyékában 2009-től főtitkárként vezette az európai szövetséget. Ügyvéd, négy gyermek édesapja. Több éves tapasztalattal rendelkezik a klublicencek területén, és nagyon megbízhatónak tartják.

Infantino: Nem Európa, hanem a futball jelöltje voltam.

A pillanat, amikor Infantino megtudta, hogy ő lett az elnök

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik