nemzetisport.hu 2018.09.24 19:08 Frissítve: 2018.09.24 22:42

Luka Modric az év játékosa, Mohamed Szalah kapta meg a Puskás-díjat a FIFA gáláján

Hétfőn Londonban megrendezték a 2018-as FIFA-gálát, amelyen Luka Modricot hirdették ki az év férfi labdarúgójának. A nőknél a brazil Marta nyert, az edzőknél Didier Deschamps és Reynald Pedros vitte el a pálmát, míg a legjobb kapus Thibaut Courtois lett. Ezenkívül kihirdették az év csapatát is, amelybe három világbajnok került be.

Luka Modric lett az év férfi labdarúgója, Marta az év női játékosa, Didier Deschamps pedig a legjobb edző (Fotó: AFP)

 

NÉPES MAGYAR KÜLDÖTTSÉG
Népes magyar küldöttség vett részt a FIFA londoni gáláján. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, illetve a FIFA-alelnöke hivatalból volt jelen, de a szövetség képviseletében megjelent Marco Rossi szövetségi kapitány és Róth Antal utánpótlás-szakágvezető is, akik a FIFA vasárnapi konferenciáján is részt vettek, amelyen főképp a világbajnokság tanulságairól volt szó.

A Royal Festival Hallban megjelent főszerkesztőnk, a Puskás-díj létrehozásában nagy szerepet vállaló Szöllősi György is. Mivel idén tizedik alkalommal adták át az év góljának járó díjat, az eseményen a Puskás Akadémia képviselői is részt vettek, így Mészáros Lőrinc klubelnök, Jakab János, a felügyelő bizottság elnöke, illetve Spandler Csaba, a csapat saját nevelésű játékosa, aki többször viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Orbán Viktor miniszterelnök, az akadémia alapítója hagyományosan ismét meghívást kapott, de nem tudott elmenni Londonba.

Luka Modric, a Real Madrid középpályása szenzációs idényen van túl, csapatával sorozatban a harmadik alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, emellett pedig a világbajnokság is remekül sikerült a számára, hiszen a fináléig menetelt a horvát válogatott. Modricot nemrégiben az UEFA-nál is megválasztották az idény legjobbjának.

A nőknél a BL-győztes Lyon két kiválósággal is „nevezett”, de sem a budapesti születésű, német válogatott Marozsán Dzsenifer, sem Ada Hegerberg nem tudta legyőzni a brazil Martát.

Az edzők versenyében a két vb-döntős és a BL-győztes tréner volt a legjobb háromban, a „címvédő” Zinédine Zidane ebben a kategóriában nem tudott ismételni, a franciákat aranyig vezető Didier Deschamps lett a kiválasztott. A női csapatok edzőinél viszont már lyoni siker született, Marozsánék edzője, Reynald Pedros kapta meg az elismerést. Volt még rajtuk kívül francia díjazott: a PSG vb-győztes támadója, Kylian Mbappé lett az év felfedezettje.

A legjobb kapusnak a Chelsea-től a Real Madridhoz igazoló Thibaut Courtois-t választották meg, aki az év álomcsapatába viszont nem fért be – itt öt BL-győztes és három világbajnok kapott helyet.

Az év legszebb góljának járó Puskás-díjat hatalmas meglepetésre Mohamed Szalah, a Liverpool támadója kapta meg, mégpedig az Everton elleni találatának köszönhetően.

A PUSKÁS-DÍJAS TALÁLAT


A modul betöltése néhány másodpercet igénybe vehet.

Még több