FIFA: Ez történt! Bármennyire is hihetetlenül hangzik… – Platini

Vágólapra másolva!
2015.10.20. 16:20
Kilencvennapos felfüggesztése miatt nem bírálják el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki tisztségére benyújtandó pályázatát Michel Platininek, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének.

Platini a 90 napos felfüggesztése ellenére kitart amellett, hogy harcba száll a FIFA elnöki tisztségéért. A 60 éves sportvezető a Le Monde francia napilapnak a FIFA keddi végrehajtó bizottsági ülése előtt adott interjúban leszögezte, nem követett el törvénytelenséget, az ügyvédei figyelemmel kísérik a FIFA eljárását, és ha szükség lesz rá, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak a nevében.

„Természetesen továbbra is szándékomban áll részt venni a februári elnökválasztáson – mondta Platini. – Szégyenletes, hogy így besároztak, de a három hónapos felfüggesztésnél jobban zavar, hogy ugyanolyan büntetést kaptam, mint a többiek. Nem hiszem, hogy sok szavazatot vesztettem a botrányok miatt. Akik ismernek, tudják, továbbra is tükörbe tudok nézni. Nem szeretek veszíteni, főleg egy igaztalan botrány miatt nem.”

Korlátoznák az elnöki mandátum időtartamát

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) reformbizottsága többek között azt javasolja, hogy 12 évben maximálják az elnöki mandátum időtartamát.

A testület keddi ülésén arról is tárgyaltak, hogy az elnökre és a vezetőtestület tagjaira 74 éves korhatár vonatkozna, az éves fizetésük összegét pedig nyilvánosságra kellene hozni.
A végrehajtó bizottság – botrányok miatt besározódott – nevét FIFA Tanácsra változtatnák, ennek feladatköre a stratégiai ügyek megvitatására korlátozódna, végrehajtó hatáskörrel nem rendelkezne. A főtitkár helyébe ügyvezető lépne.

„A FIFA vezetőinek fel kell ismerniük és el kell fogadniuk, hogy a múltban jelentős hibákat követtek el és elfogadhatatlan döntéseket hoztak” – áll a reformbizottság által közzétett jelentésben.
A végrehajtó bizottság üdvözölte a tervezett változtatásokat, amelyeket – miután mind a 209 FIFA-tagszövetség megismerte – a kongresszusnak kell jóváhagynia, erre február 26-án kerülhet sor.

Az UEFA elnökét október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott Joseph Blattertől 2011 februárjában.

A keddi interjúban elmesélte, hogy az 1998-as franciaországi világbajnokság előtt Blatter felajánlotta neki, legyen a FIFA elnöke, de akkoriban őt csak a hazai rendezésű torna szervezése foglalkoztatta. Két hónappal később újra találkoztak, Blatter ekkor kérte fel, hogy dolgozzon a tanácsadójaként, és érdeklődött, mennyi pénzt kér?

Egymilliót mondtam, erre ő visszakérdezett, hogy rubelben, fontban, dollárban, vagy milyen valutában kérem? Én rábíztam ennek eldöntését, és végül évi egymillió svájci frankban állapodtunk meg. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, ez történt” – mesélte Platini.

Platini 1998 és 2002 között tevékenykedett a FIFA elnöke mellett. Tanácsokat adott a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálásával és a legszegényebb országok szövetségeit érintő támogatási rendszerrel kapcsolatban, ugyanakkor honoráriuma teljes összegéről hivatalos szerződést soha nem írtak.

„Sokáig nem volt ügyvédem vagy ügynököm, aki helyettem tárgyalt volna. Ez egy szóbeli megállapodás volt. Blatter azt akarta, hogy a FIFA elnöke legyek, én pedig bíztam benne. Azóta megtudtam, hogy a svájci jogban a szóbeli megállapodás ugyanúgy érvényes, mint az írásos szerződés. Számomra ez sohasem a pénzről szólt, a világbajnokság szervezőbizottságát is fizetés nélkül vezettem. Pedig előtte visszautasítottam egy lehetőséget: a Real Madridtól hívtak, a kezembe nyomtak egy csekket, és azt mondták, annyi nullát írok rá, amennyit csak akarok” – mondta.

Platini úgy folytatta: Blatter mellett is hónapokig ingyen dolgozott, és nem tehet róla, hogy a járandóságát csak évekkel később kapta meg.

„Amikor egyeztettünk egy szerződésről, Blatter azt mondta, nem kaphatok háromszor többet a főtitkár fizetésénél, márpedig ő háromszázezer svájci frankot keresett, ezért végül mi is ekkora összegről tárgyaltunk. A FIFA-nál közölték, hogy ezt később fizetnék ki, de később sem jött meg. Amikor Blatter – a FIFA pénzügyi osztályának kérdésére – elismerte, hogy tartozik nekem, én elküldtem a számlát, de hibáztam. Elfelejtettem, hogy évente háromszázezret fizettek volna, én ötszázezerre emlékeztem, tehát úgy gondoltam, hogy négyszer ötszázezerrel tartoznak, ezért küldtem kétmillióról szóló számlát. Tíz nappal később minden gond nélkül átutalták az összeget, pedig ha bármilyen kétségük lett volna, nyilván nem fizetnek” – mondta Michel Platini.

A FIFA elnökválasztására február 26-án kerül sor. A jelentkezési határidő jövő hétfőn lejár, ezt követően az ad hoc választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét. Ez azonban – amint Domenico Scala, a testület vezetője megerősítette – nem végezhető el olyan személyek esetében, akik az eltiltásukat töltik.

A francia sportdiplomata januárban lejáró felfüggesztéséig – amely 45 nappal meghosszabbítható – ezért a FIFA illetékesei nem foglalkoznak a pályázatával. Amennyiben viszont a február 26-án esedékes tisztújításig az eltiltás érvényét veszti, az ad hoc választási bizottság dönt a jelentkezés elbírálásáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik