FIFA-botrány: már a 2018-as és a 2022-es vb-t is vizsgálják

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 11:17
Brit médiaértesülések szerint a Svájci Főügyészség vizsgálatot folytat, hogy kiderítse, befolyásolta-e korrupció a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság odaítélését.

Mint beszámoltunk róla, szerda reggel több magas rangú futballvezetőt vettek őrizetbe Zürichben, de esetükben a gyanú főként televíziós pénzek körüli visszaélésekben való részvétel (csalás, zsarolás, pénzmosás) – ehhez képest a vb-pályázatok vizsgálata új elem.

A svájci ügyészség állítólag a FIFA végrehajtó bizottságának tíz tagját hallgatja ki szerdán a következő két világbajnokság ügyében. Mint kiderült, a nyomozás ismeretlen tettes ellen már márciusban megkezdődött, de ezt nem hozták nyilvánosságra.

A következő két vb rendezési jogát 2010 decemberében kapta meg Oroszország (2018) és Katar (2022), és főképp utóbbi pályázatának sikerességével kapcsolatban azóta sem csitulnak a korrupciót gyanító hivatalos és kevésbé hivatalos megnyilvánulások.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerdán a TASZSZ orosz hírügynökségnek sietve kijelentette: a szerdai letartóztatások „semmilyen kapcsolatban sincsenek a sikeres orosz vb-pályázattal”.

Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs vezetője szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a világbajnokságok helyszíne nem változik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik