FFT: tényleg komoly kockázatot jelent a fejelés?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.01. 17:13
Egy új kutatás szerint a fejelés hosszú távú egészségügyi kockázatot jelent a játékosoknak. A FourFourTwo kideríti, hogy foglalkoznak-e hivatalosan az agyrázkódás veszélyével, és hogy mindez hogyan érinti a jelenlegi és az egykori sztárok életét.

Jeff Astle tragikus esete riasztó figyelmeztetés a múltból. A West Bromwich Albion egykori csatára, aki 174 gólt szerzett 361 mérkőzés alatt, és aki elsőként szerzett gólt az FA-kupa és a Ligakupa döntőjében is a Wembleyben, tudatát vesztve halt meg. A játékos ágyát hiába vették körül az ikonikus pillanatokról készült fényképek, nem volt tudatában annak, hogy valaha is futballista volt, sőt a családtagjait sem ismerte fel.

„Mindent, amit a futball adott neki, el is vette tőle” – mondja Astle lánya, Dawn az FFT-nek. A 2002 januárjában, 59 évesen elhunyt játékos négy évig harcolt az Alzheimer-kórral. Dawn biztos benne, hogy a betegség kialakulása és az édesapja fejét ért sérülések, amelyek egy része a fejelésből fakad, kapcsolatban állnak egymással.

A halottkém is hasonló megállapításra jutott, amikor kijelentette, hogy Astle agysérülését a gyakori és intenzív érintkezés okozta az 1960-as években használt kemény bőrlabdával. Szerinte a trauma nagyon hasonló ahhoz, amit a bokszolók szoktak elszenvedni, ha sok erős ütés éri a fejüket.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik