nemzetisport.hu 2020.04.03 15:53 Frissítve: 2020.04.03 16:05

FFT: miért nehezebb idegenben játszani?

A szabályok ugyanazok, a játékosok száma ugyanaz, a kapuk mérete is ugyanaz. Akkor miért nehezebb idegenben játszani? A FourFourTwo most utánajárt a futballvilág egyik legnagyobb rejtélyének.

 

A Barcelonának csak egyszer sikerült a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában idegenben nyernie Pep Guardiola alatt. Az MU-nak volt olyan idénye, amikor bajnokként ugyanannyiszor sikerült vendégként győznie, mint a végül kiesett Blackpoolnak. A Leeds United pedig, miután ’92-ben aranyérmes lett, a következő idényben egyetlen idegenbeli bajnokiját sem tudta megnyerni. Az ehhez hasonló tények miatt a foci legnagyobb rejtélyeinek egyike: miért olyan nehéz idegenben nyerni?

Vegyük például a Manchester United Barcelona elleni, 2011-es Bajnokok Ligája-döntőjét, amit semleges pályán, a Wembleyben játszottak. Sir Bobby Charlton megpróbálta elmagyarázni, miért is érezték jobban magukat a United futballistái az ismerős környezetben. „Sokszor kérdezik tőlem, hogy miért jelent ilyen sokat, ha valaki otthon játszik. Természetesen ebben a szurkolóknak nagy a szerepük. De nem csak erről van szó. Olyan ez, mintha a saját házadban lennél. Tudod, mi hol van, és csukott szemmel sem mész neki egyetlen bútornak sem.” Ez megmagyarázhatja, a csapatok miért teljesítenek jobban a saját közönségük előtt, de tényleg ilyen egyszerűen lezárhatjuk ezt a kérdést?

Nem! A FourFourTwo megkeresi a valódi válaszokat a felvetésre!

A teljes cikk elolvasható magyarul a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!