nemzetisport.hu 2019.09.24 16:47 Frissítve: 2019.09.24 17:13

FFT: mi kellett ahhoz, hogy Novák Dezsőből „Nemere” legyen?

A bomba 2004-ben robbant, amikor Varga Zoltán nyilvánosan beszélni kezdett egy bizonyos „Nemere” fedőnevű ügynökről a Fradi köreiből. Varga nem titkolta, hogy sejteni véli, kit takar a fedőnév, és amikor Novák Dezső elismerte, hogy őt, korábbi játékostársai és barátai elfordultak tőle. E kényes ügy összefüggéseit könnyebb ma már megvilágítani, hiszen a Novák Dezső nevét viselő vizsgálati dosszié kutathatóvá vált.

Van egy futballtörténet, ami a korabeli sajtóból, az évkönyvekből megismerhető. Van egy másik, amit a szurkolói emlékezet őriz, és közös, generációs élmények táplálják, meg aztán van egy harmadik, párhuzamos történelem, amelyet most kezdünk csak megismerni, és amely megsárgult, egykor csak kiváltságosok által olvasható levéltári papírokat böngészve rajzolódik ki előttünk. Az utóbbi években kutathatóvá vált kommunista titkosszolgálati iratok közül a történészek elsőként a nagypolitika, a fősodratú történelem titkait őrző anyagokat keresték, persze, sokszor éppen a legérdekesebb dokumentumok semmisültek meg vagy tűntek el örökre az archívumokból. Mostanában pedig egyre többen kutatják a sport, azon belül a futball titkosszolgálati iratait, hiszen a mindennapok egyik legfontosabb, legnépszerűbb ügye volt a foci a szocializmusban, így aztán a közismert labdarúgók viselkedése, utazásai, csempészése, magánélete, politikai álláspontja fontos célpontja lett a titkosszolgálati munkának is.

A FourFourTwo-nak sikerült szerződtetnie az egyik legelhivatottabb és már eddig is sok érdekes anyagot publikáló fiatal kutató-újságírót, Vörös Csabát, aki az elképesztő eseményeket feldolgozó sorozatunk legújabb részében arról ír: a magyar sportvilág kétségtelenül beleremegett, amikor Novák Dezsőről, a kétszeres olimpiai bajnok, világ válogatott FTC-játékosról kiderült az ügynökmúltja. A „Nemere” fedőnéven jelentő futball-legenda beszervezésének okairól eddig nem sokat lehetett tudni, pedig az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhetőek az erről szóló dokumentumok. Szakértőnk elsőként kutatta a hátteret, hogy kiderüljön, hogyan került ebbe a helyzetbe az FTC örökös bajnoka.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

 

2020.04.07 23:17:53

Minden más foci VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Persze hogy tudtam – csak nem sejtettem!

2020.04.05 11:00:09

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Hosszú építkezés csúcsa lett volna a BL-győzelem, de a hazai uralom is örökké emlékezetes marad.

2020.03.14 18:24:03

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

MAJDNEM-TRANSZFEREK. A szó szerint nyugdíjas állás és ottalvó edző is aláírást ért. A Barca Haaland helyett Boatenget választotta.

2020.04.04 20:34:35

Minden más foci K. D.

Most Magyarország legtehetségesebb FIFA-játékosai pótolják a rangadókat!