nemzetisport.hu 2019.08.23 16:56 Frissítve: 2019.08.23 18:02

FFT: megfigyelés alatt a legnevesebb, leghűségesebb játékosok

A labdarúgókat Nyugaton állandó megfigyelés alatt tartották a csempészések, a devizaügyletek és a disszidálások miatt. Ennek ellenére, ha valaki nagyon akart üzletelni, tudott üzletelni, ha nagyon le akart lépni, le tudott lépni, hiszen az ügynöki hálózat nem mindenható, mindent látó gépezet volt.

Van egy futballtörténet, ami a korabeli sajtóból, az évkönyvekből megismerhető. Van egy másik, amit a szurkolói emlékezet őriz, és közös, generációs élmények táplálják, meg aztán van egy harmadik, párhuzamos történelem, amelyet most kezdünk csak megismerni, és amely megsárgult, egykor csak kiváltságosok által olvasható levéltári papírokat böngészve rajzolódik ki előttünk. Az utóbbi években kutathatóvá vált kommunista titkosszolgálati iratok közül a történészek elsőként a nagypolitika, a fősodratú történelem titkait őrző anyagokat keresték, persze, sokszor éppen a legérdekesebb dokumentumok semmisültek meg vagy tűntek el örökre az archívumokból. Mostanában pedig egyre többen kutatják a sport, azon belül a futball titkosszolgálati iratait, hiszen a mindennapok egyik legfontosabb, legnépszerűbb ügye volt a foci a szocializmusban, így aztán a közismert labdarúgók viselkedése, utazásai, csempészése, magánélete, politikai álláspontja fontos célpontja lett a titkosszolgálati munkának is.

A FourFourTwo-nak sikerült szerződtetnie az egyik legelhivatottabb és már eddig is sok érdekes anyagot publikáló fiatal kutató-újságírót, Vörös Csabát, aki az elképesztő eseményeket feldolgozó sorozatunk legújabb részében arról ír: nehéz ma már elképzelni, miért jelentett akkora veszélyt, ha valaki egykor külföldre utazott. Aki bizonyos időközönként vállalkozott egy-egy nyugati kalandra, annak számolnia kellett azzal, hogy megfigyelik. A futballcsapatokba beépített ügynökök dolga volt, hogy szigorúan titkos jelentéseket írjanak az külföldi utakról, amelyekből kiderült, ki mit csinált Nyugaton. Ezek a dokumentumok ma az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában találhatóak.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.05.27 18:05:02

Minden más foci MAROSI GERGELY

A játékosértékesítés-központú dél-amerikai futball nagyon szűk esztendő(k) elé nézhet a világjárvány következményeként.

2020.05.26 11:26:24

Minden más foci D. Á.

A Bundesligában Schalke–Werder presztízscsata, és Bayern–Fortuna Düsseldorf összecsapás is lesz.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.