nemzetisport.hu 2020.08.11 11:32 Frissítve: 2020.08.11 11:32

FFT: Így lettem Fergie alatt a világ egyik legjobb védője – Stam

„Félreálltam egy benzinkúton, Ferguson beült az autómba, és közölte, hogy megyek a Lazióba.” Így hagyta el a Manchester Unitedet Jaap Stam, aki egyike volt a világ akkori legjobb védőinek. Ferguson meg is bánta, hogy elengedte.

 


Jaap Stam sohasem lépett pályára a holland ifiválogatottban, ennek ellenére is a világ legjobb hátvédjeként tartották számon a húszas évei közepére.

A hatalmas méretű hátvéd jó egy évtizeden át hatástalanította a legdurvább támadásokat Olaszországban és Angliában. Izgalmasan alakult a pályafutása: a Manchester Unitednál például egy holland lakásban indult, majd egy chesire-i benzinkúton ért véget. Amíg a Milan játékosa volt, a hivatalban lévő olasz miniszterelnök, egyben a klub tulajdonosa gyakran látogatott el a csapat edzéseire helikopterrel.

Stam korábban a másodosztályban szereplő Zwolle ajánlatát utasította vissza, hogy villanyszerelő lehessen. Egy évvel később már elfogadta. „Úgy gondolkodtam, ha esetleg nem működik a dolog, akkor is bármikor visszamehetek” – mondja, és ma már csak mosolyog ezen. Hét évvel később ugyanis meghódította Európát.

Azt sem tervezte, hogy edző váljék belőle, de később mégis rájátszás döntőjébe vezette a Readinget, majd a múlt hónapban az FC Cincinatti MLS-csapat főnökeként mutatkozott be. Még ez előtt válaszolt olvasóink kérdéseire.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon! 

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.

2020.09.12 17:26:12

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

A dunaszerdahelyiek már a 34. percben megfogyatkoztak, de így is legyőzték a mumus Rózsahegyet.

2020.09.12 14:43:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheislerék megverték odahaza a Rijekát, három szép gólt szereztek új mesterük nagy örömére.