FFT: Fazekas Árpád 10 dollárért lett kapuslegenda Münchenben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 15:30
null
A Bayern történetének ötödik legjobb kapusának választották (Fotó: FFT)
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Fazekas Árpád, a Bayern München korábbi legendás kapusa, a háború utáni első nagy Bayern-diadal, az 1957-es Német Kupa-győzelem magyar hőse.

„Gyerekkorom egyik legnagyobb hőse” – ezt a játékosként és edzőként is világbajnok Franz Beckenbauer mondta róla. „Az édesanyám ön és a vetődései miatt ment ki minden vasárnap a meccsre. Engem pedig vitt magával” – ezt egy másik világbajnok, Paul Breitner jegyezte meg neki a liftben, amikor a Bayern München első kupagyőzelmének 50. évfordulóját ünnepelték.

Elegánsan szárnyaló – ez a cikk címe, amelyikben összefoglalták Fazekas Árpád pályafutását. Azért született, mert őt választották a Bayern-történet ötödik legjobb kapusának. Érdemes ideírni, milyen mezőnyben lett az ötödik: 1. Sepp Maier, 2. Oliver Kahn, 3. Raimond Aumann, 4. Jean-Marie Pfaff.

„Egy ilyen listát kellő szerénységgel illik fogadni és értékelni. Összevetni egyébként sem lehet, hiszen az idők során más és más felfogás volt. Engem azért csodálhattak, mert nem húzódtam vissza, kivettem a részem, ha kellett a mezőnymunkából is. A tizenhatoson állva vártam, hogy jöjjön a labda. Tudatosan vállaltam, hogy én vagyok az utolsó mezőnyjátékos. Akkoriban ez nem volt megszokott, szinte szentségtörésnek számított. Mindez képzettség nélkül persze nem ment volna, de abban az időben a kapusok is elég ügyesen tették-vették a labdát lábbal. Néhányan ügyesebbek voltak lábbal, mint kézzel.”

A 14 éves Maier tőle tanult, leste minden mozdulatát, számára ő volt az utolérhetetlen, amikor látta légi bemutatóit. A ’74-es vb-aranyérmes csapatnak ő lett a kapusa…

A Fazekas Árpád hihetetlen pályafutását bemutató cikk, Ághassi Attila írása teljes terjedelmében ide kattintva elolvasható a FourFourTwo.hu-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik