HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.08.10 15:30 Frissítve: 2018.08.10 16:09

FFT: Fazekas Árpád 10 dollárért lett kapuslegenda Münchenben

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Fazekas Árpád, a Bayern München korábbi legendás kapusa, a háború utáni első nagy Bayern-diadal, az 1957-es Német Kupa-győzelem magyar hőse.

HIRDETÉS

 

A Bayern történetének ötödik legjobb kapusának választották (Fotó: FFT)

„Gyerekkorom egyik legnagyobb hőse” – ezt a játékosként és edzőként is világbajnok Franz Beckenbauer mondta róla. „Az édesanyám ön és a vetődései miatt ment ki minden vasárnap a meccsre. Engem pedig vitt magával” – ezt egy másik világbajnok, Paul Breitner jegyezte meg neki a liftben, amikor a Bayern München első kupagyőzelmének 50. évfordulóját ünnepelték.

Elegánsan szárnyaló – ez a cikk címe, amelyikben összefoglalták Fazekas Árpád pályafutását. Azért született, mert őt választották a Bayern-történet ötödik legjobb kapusának. Érdemes ideírni, milyen mezőnyben lett az ötödik: 1. Sepp Maier, 2. Oliver Kahn, 3. Raimond Aumann, 4. Jean-Marie Pfaff.

„Egy ilyen listát kellő szerénységgel illik fogadni és értékelni. Összevetni egyébként sem lehet, hiszen az idők során más és más felfogás volt. Engem azért csodálhattak, mert nem húzódtam vissza, kivettem a részem, ha kellett a mezőnymunkából is. A tizenhatoson állva vártam, hogy jöjjön a labda. Tudatosan vállaltam, hogy én vagyok az utolsó mezőnyjátékos. Akkoriban ez nem volt megszokott, szinte szentségtörésnek számított. Mindez képzettség nélkül persze nem ment volna, de abban az időben a kapusok is elég ügyesen tették-vették a labdát lábbal. Néhányan ügyesebbek voltak lábbal, mint kézzel.”

A 14 éves Maier tőle tanult, leste minden mozdulatát, számára ő volt az utolérhetetlen, amikor látta légi bemutatóit. A ’74-es vb-aranyérmes csapatnak ő lett a kapusa…

A Fazekas Árpád hihetetlen pályafutását bemutató cikk, Ághassi Attila írása teljes terjedelmében ide kattintva elolvasható a FourFourTwo.hu-n!

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.15 20:38:23

Minden más foci nemzetisport.hu

A Real Madrid a hajráig vezetett városi riválisa ellen, ám a hosszabbítás Simeone csapatáé volt.

2018.08.13 14:17:45

Minden más foci nemzetisport.hu

Az angol, az olasz, a portugál és spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban is rendeznek meccseket.

2018.08.10 23:45:53

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Szövetségesre találtak benne a pszichológiai hadviselést mindig is szívesen alkalmazó futballisták, olyan tumultuózus jelenetek szemtanúi lehettünk, amelyek cseppet sem váltak a sportág dicsőségére.

2018.08.09 17:49:50

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

IDÉNYBEHARANGOZÓ. Csak Buffon jött, de hármas címvédésre készülnek a párizsiak. Egyik rivális kerete sem ér fel Neymar árához.

HIRDETÉS
HIRDETÉS