FFT: BL-t nyerni mentem Dortmundba! – Paulo Sousa

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2020.09.11. 15:53
null
(Fotó: FourFourTwo)
A FourFourTwo magazin 2012-ben készített interjút az akkor a Videotont edző Paulo Sousával, akinek az olvasók kérdéseit tették fel. Lett volna magyar szövetségi kapitány? Van-e bármi, amit megbánt fehérvári edzősége alatt? A Juvéval vagy a Dortmunddal volt-e nagyobb tett BL-t nyerni? Ezekre a kérdésekre is válaszolt a játékosként kétszeres BL-győztes portugál szakember.

Ízelítő a nagyinterjúból:

Mielőtt Székesfehérvárra szerződött, hallott már valamit a Videotonról? Egyáltalán mit tudott a magyar labdarúgásról?
deep purple, FourFourTwo.hu
Tudtam, hogy a Videoton egy magyar klub, ugyanakkor túl sok információm akkor még nem volt az egyesületről. (FFT: Hogy talált rád a fehérvári lehetőség?) Filipovics Vladan tájékoztatott arról, hogy a Videoton edzőt keres, és a tulajdonos, Garancsi István érdeklődik felőlem. Azon nyomban elkezdtem informálódni a klubról, és úgy általában a magyar labdarúgásról. Természetesen találkoztam a Videoton dicső múltjával, az 1984–85-ös, fantasztikus UEFA-kupa-meneteléssel, amikor döntőt játszott az együttes. De elsősorban a jelenről kellett tájékozódnom, hiszen ahhoz, hogy valaki átvegye egy csapat szakmai irányítását, tökéletesen ismernie kell a körülményeket, tisztában kell lennie az erőviszonyokkal. Tizenhét meccs felvételét láttam, és kétszer Magyarországra utaztam, hogy személyesen nézzem meg a Vidit. Azóta különös figyelemmel követem a magyar labdarúgást, szemmel tartom a magyar játékosokat – futballozzanak az élvonalban, az NB II-ben, az utánpótlás-bajnokságokban vagy éppen külföldön.

Melyik volt a nagyobb teljesítmény? A Dortmund vagy a Juventus játékosaként BL-t nyerni? Milyen érzés volt, amikor játékosként BL-címet védett – az előző csapata ellen?
deep purple, FourFourTwo.hu
A sport, így a labdarúgás is, a győzelemről szól, ami lehetőséget ad arra, hogy történelmet írjunk. Számomra nem a két BL-győzelem, a klubvilágbajnoki cím, a Szuperkupa, a bajnoki cím, vagy a kupagyőzelem a legemlékezetesebb, hanem az U20-as világbajnoki cím, ami Portugália első utánpótlás vb-címe volt, és megnyitotta az európai klubfutball kapuit a számomra. (FFT: Ha a BL-siker kerül szóba, a Juvéval vagy a Dortmunddal nyert cím ugrik be?) Mindkettő fontos állomása a pályafutásomnak. A Juventusszal a fantasztikus Real Madridot vertük a negyeddöntőben, ráadásul úgy, hogy az első mérkőzés után hátrányba kerültünk. Az elődöntőben pedig az én gólom is kellett a döntőbe kerüléshez, ahol a korszak álomcsapatát, az Ajaxot győztük le. A Dortmund-siker is emlékezetes, mert egy remek Manchesteren jutottunk túl, és a fináléban Európa legjobbját, a Del Pieróval, Zidane-nal, Vierivel, Boksiccsal felálló Juvét fektettük két vállra. A diadal után hatszázezer ember ünnepelt bennünket, holott a rajtnál senki sem gondolta volna, hogy miénk lesz a trófea, én ugyanakkor az átigazolásom napjától fogva bíztam a sikerben. (FFT: Viccelsz? Tényleg hittél a BL-győzelemben?) Igen. Tudatosan döntöttem úgy, hogy az Arsenal és több másik érdeklődő klub helyett a Dortmundot választom, mert az átigazolásom előtt a BL-ben és az UEFA-kupában is játszottam ellene, tapasztaltam, milyen komoly egyesület, és úgy véltem, eredményes leszek a német bajnoknál. Amikor a klub bemutatott a sajtónak, az újságírók megkérdezték tőlem: miért jöttem Dortmundba? Azt válaszoltam, hogy BL-t nyerni. Emlékszem, a kamerás fickó mozdulatára. Felnézett a masina mögül, olyan arckifejezéssel, mintha nem lennék normális.

Miért ment el Torinóból?
Kamcsatka, Facebook
Mert a Juventus eladott. Nem bíztak abban, hogy a térdsérülésem időben rendbe jön, és nyilván nem akartak egy olyan futballistát a klubhoz kötni, aki hónapokra kieshet. Amúgy az előélete ennek a történetnek úgy nézett ki: rábeszéltek, játsszak a szezon elején, mert fontos volt a klubnak, hogy mindenki a fedélzeten legyen – a vezetőség buzdította a szurkolókat, hogy váltsanak bérletet. Amúgy ez a szezon volt a legtöbb nézőt a lelátóra csalogató éve az egyesületnek. És ha már belementem, hogy pályára lépjek az idény elején, nem maradhattam le a BL-ről. (FFT: A szurkolók viszont észre sem vették, hogy fájdalmaid voltak. Remek éved volt!) A probléma nem volt hatással az aktuális teljesítményemre – csak az egészségemre, mert rendszeresen érzéstelenítővel kellett futballoznom, ami komolyabb sérülést eredményezett. Miután megnyertük az olasz bajnokságot, a Juventus történetének legnézettebb évét produkáltuk, amelynek a végén az edzők, a játékosok és a szakértők is engem választottak az évad legjobbjának.

A teljes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik