nemzetisport.hu 2020.01.26 17:07

FFT: a tehetség kultusza a futballban

A legjobb labdarúgók születnek vagy azzá válnak? Matthew Syed, ismert újságíró, aki háromszoros brit nemzetközösségi asztalitenisz-bajnok, indult olimpián is, egy, a tehetségről írt, népszerű könyv (Ruganyosság, avagy hogyan születnek a bajnokok) szerzője rámutat a kettő közti különbségre.

 

 

Elég csak összehasonlítani egy amatőr Sunday League-meccset egy Premier League-mérkőzéssel az Old Traffordon vagy az Emirates-stadionban, hogy felismerjük, a született képességek jelentőségét a futballban. A helyi pályák hősei keményen próbálkoznak, üldözik egymást a zöld gyepen, igyekeznek megfogni a hosszú passzokat, de nincs semmi, amitől megborzonganánk.

A Premier League-ben, és különösen a nagy kluboknál, egészen mást tapasztalunk: van érzés a játékban, továbbá agyafúrtság, elképzelés, és a játékosok képesek a pályán keresztül az éppen futásban lévő társuk elé tenni a labdát egy óramű pontosságával.

Ezektől a tényezőktől emelkedik számunkra, egyszerű futballrajongók számára szinte már művészetté ez a sportág. A „tehetség” szót használjuk arra, hogy elválasszuk a búzát az ocsútól: úgy gondolkodunk, hogy a nagy sportolókba már genetikailag is kódolva volt a siker. Mi mással magyarázhatnánk Lionel Messi kreativitását? És mivel indokolhatnánk Paul Scholes fennkölt állhatatosságát? És hogyan is érthetnénk meg David Beckham szabadrúgásainak hamisítatlan pontosságát?

Ez viszont elvezet oda, hogy a sportban mutatott kiválóság egy kiválasztott egyénekből álló csoport kiváltsága, ők a genetikai lottó nyertesei, minket pedig elkerült a szerencse.

De mi van, ha ez a gondolat mégis hibás? Mi van, ha feltételezéseink a labdarúgásban – mi több, az életben magában – elérhető sikerekről félrevezetők? Mi van akkor, ha a tehet­ség nemcsak egyszerűen egy jelentés nélküli fogalom, de még meg is foszt minket és gyerekeinket attól, hogy kemény munkára serkentsük magunkat?

A témát alaposan körbejárja a szerző a cikkben, amely elolvasható a FourFourTwo-n, IDE KATTINTVA!

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.

2020.02.13 19:41:22

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sokan azzal is riogatnak, hogy rövidesen kipukkan a hagyományos tv-közvetítések lufija, bár a kását azért sem eszik annyira forrón, mert ez nem pusztán elhatározás kérdése. A váltás jelentős infrastrukturális beruházásokat igényelne.

2020.02.12 20:28:22

Minden más foci THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Megette a fene, ha egy-egy labdarúgó vagy edző szeme előtt a pénz, nem pedig a dicsőség lebeg.

2020.02.10 21:37:07

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Jobban örülnék, ha lenne több bátorság kiállni a nemzeti futball ügye mellett, s ha a változások, gyarapodások mértékét nemcsak eurómilliókban, hanem a pályákon felbukkanó aranylábakban határoznák meg.

2020.02.09 21:41:13

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Maradjanak a kispadon, amennyiben erre lehetőségük van.