nemzetisport.hu 2020.02.13 18:26 Frissítve: 2020.02.13 18:26

FFT: a játékosmegfigyelők titkos élete

Éjjel-nappal dolgozik, állandóan a telefonon lóg, beutazza az egész világot, és a futball törvényeinek határán egyensúlyozik. Csendes ember egy laptoppal, akinek sok csapat köszönetet mondhat. Ő a játékosmegfigyelő.

 

Megszokott látvány ez a Mersey-parton. A hatalmas játéktéren seregnyi gyerkőc vív ádáz csatát, a szemlélődő szülők szemében pedig büszkeség és aggodalom furcsa keveréke tükröződik. A ragyogó napsütés miatt Martin Waldron dizájnos napszemüvegének óvó rejtekébe burkolózik, de evertonos melegítőfelsője elárulja őt. „Maga az Everton megfigyelője?” – kérdezi egyszerre két nyolcévesforma fiú. „Igen” – válaszolja Waldron kurtán, mire az egyik gyerek majdnem megfullad a fagylaltjától.

De nincs idő hasztalan csevegésre. „A nyár őrült időszak a számomra – mondja Waldron. – Észak-Nyugaton ilyenkor több mint kétszáz tornát rendeznek. Van olyan hétvége, hogy nyolcvan megfigyelőt is mozgósítanom kell, mert minden pályán ott kell lennünk. Ez egy héten hét napot jelent, és mindig elérhetőnek kell lennem telefonon. Szerencsére a feleségem már megszokta...”

A megfigyelőknek alapvetően két csoportja létezik: a játékos- és a taktikai megfigyelő. Mindegy azonban, hogy az ember bimbódzó tehetségeket keres, vagy a leendő ellenfelekről készít megfigyelést, ez kőkemény munka. Egyszerre több meccset kell követni, osztályozni kell a játékosokat, le kell venni a lábukról a szülőket és az ügynököket, szerződéseket és jelentéseket készíteni.

A játékosmegfigyelők különleges életét bemutató cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.

2020.02.13 19:41:22

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sokan azzal is riogatnak, hogy rövidesen kipukkan a hagyományos tv-közvetítések lufija, bár a kását azért sem eszik annyira forrón, mert ez nem pusztán elhatározás kérdése. A váltás jelentős infrastrukturális beruházásokat igényelne.