FFT: a futballcsapat, amelyet Csernobil pusztított el

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.19. 18:14
A Pripjaty FK egy kupaelődöntőre és az új stadion birtokbavételére készült 1986 áprilisában, amikor Csernobil mindent felforgatott. Korábbi csapatkapitánya felidézi az FFT-nek a fejlődő város és együttes tragikus megsemmisülését.

Helikopter landolt 1986. április 26-ának reggelén egy észak-ukrajnai labdarúgócsapat pályáján. A Pripjaty FK játékosai éppen a fontos délutáni meccsre, a Borodjanka elleni kupaelődöntőre készültek. A szemük láttára ugráltak ki a helikopterből a védőöltözetet viselő emberek, kezükben sugárzásmérőkkel. A műszerek sípolása azonnal jelezte a veszélyt. A délutáni összecsapást lefújták, mert a közeli Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőműben, azaz Csernobilban baleset történt.

Pripjaty az erőműtől néhány, Csernobil településtől tizenöt kilométerre fekvő alvóváros volt. Az 1970-ben alapított települést modern „atomvárosnak” tartották, amely az akkor még létező Szovjetunió fejlettségét volt hivatott jelképezni. Mozi, uszoda és vidámpark szolgálta az 50 ezer lakos kényelmét, akik vadonatúj panelházakban kaptak otthont. A városnak volt labdarúgócsapata is, a Sztroityel Pripjaty FK.

A Sztroityel szó építőt jelent. A klubot a csernobili atomerőmű és Pripjaty felépítésén dolgozó munkások alapították Vaszilij Kizima, az építkezés főigazgatója támogatásával. A szovjet társadalomban fontos szerepe volt a sportnak, a legtöbb ember rendszeresen mozgott valamelyest. „Négy műszakban dolgoznak a munkásaim, de nincs hol kikapcsolódniuk – magyarázta Kizima. – Azt szeretném, ha kijárhatnának meccset nézni és sörözni.”

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik