B. L. 2020.05.17 10:27 Frissítve: 2020.05.17 10:27

FFT: a 25 leggyűlöltebb csapat a futballtörténelemben

Az 1974-es Leeds? A 2005-ös Chelsea? A 2004-es görög válogatott? Csontzene, kimerít­hetetlen bankszámla és unalom a cél érdekében. A FourFourTwo utánajárt, kiket szerettünk utálni...

A Juve verőlegénye „megölte volna a saját nagyanyját egy gól nélküli döntetlenért”

 

A brit FourFourTwo munkatársai összegyűjtötték minden idők 25 legutálatosabb csapatát, és olyan plecsnikkel címkézték fel őket, mint: „Verőlegények”, „Dilis vezetők”, „Durva szurkolók”, „Ásítás”, „Beképzeltek”, „Győztesek”, „Pénzeszsákok”. A legtöbb csapatnak persze több címke is jutott...
Ízelítő az összeállításból:

Estudiantes, 1968–1969
Miután nem sikerült feltörni a Milan taktikáját (az olaszok 3:0-ra nyerték az Interkontinentális Kupa első meccsét), az Estudiantes különös fogadtatásban részesítette őket Buenos Airesben. A kezdőrúgás előtt labdával rugdosták meg a rossoneriket, forró kávéval locsolták le őket, miközben a pályára mentek, de meccs közben sem fogták vissza magukat. Pierino Prati, a Milan csatára akkora ütést kapott, hogy elvesztette az eszméletét, Gianni Riverát szintén megütötték, az argentin születésű csatárt, Nestor Combint pedig arcon rúgták; eltört az orra és az arccsontja is. Miközben a hordágyon vitték, Combint letartóztatták, majd mint disszidenst, el is zárták. Az argentin diktátor, Juan Carlos Onganía annyira felháborodott, hogy három játékost bebörtönöztetett. Ez a kegyetlenség azonban nem pillanatnyi elmezavar volt, hanem csak egy újabb bizonyíték, hogy a szakértők szerint miért volt Osvaldo Zubeldíának, az Estudiantes edzőjének a taktikája maga az antifutball.
Főkolompos: Osvaldo Zubeldia. A menedzser minden lehetséges trükköt bevetett, még egykori játékvezetőket is alkalmazott, hogy minden kiskaput megtaláljanak.

Görögország, 2004
A görög válogatott 2004-es Eb-győzelme teljesen váratlan és példátlan volt – mellesleg nézni is alig lehetett. Taktikailag az övék volt a legokosabb csapat, de a statisztika sok mindent elárul. A görögök lőttek a legkevesebbet kapura – leszámítva Lettországot –, mindenkinél többet szabálytalankodtak – kivéve Portugáliát –, és a legtöbb sárga lapot gyűjtötték be. Mindössze hét gólt szereztek hat meccsen.
Főkolompos: Otto Rehhagel. Igazi hős lett Görögországban, de más nemzetből nem sok rajongót szerzett. Három 1–0-s győzelem kellett a trófeáig, amit a Chelsea is megirigyelt.

Juventus, 1997–98
A Zebrák megnyerték a scudettót, miután a bajnoki címről döntő, Internazionale elleni meccsen Ronaldo szándékos fellökése után a játékvezető nem ítélt büntetőt. A döntés nem volt véletlen: a Juve követte el a legtöbb szabálytalanságot az idényben (814), de ők kapták a legkevesebb sárgát (65) és pirosat (3). Még a La Stampa is – amely a legnagyobb Juve-támogató, Gianni Agnelli tulajdonában volt – írt „bizonyos egybeesésekről, amelyek egyedülállók voltak”. A riválisok szerint ilyen kivételezések miatt lehet ennyire sikeres a Juventus.
Főkolompos: Paolo Montero. A Juve verőlegénye kilenc torinói éve alatt csak egy gólt szerzett, de „megölte volna a saját nagyanyját egy gól nélküli döntetlenért” – írták róla.

A teljes összeállítás elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

2020.05.27 18:05:02

Minden más foci MAROSI GERGELY

A játékosértékesítés-központú dél-amerikai futball nagyon szűk esztendő(k) elé nézhet a világjárvány következményeként.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.

2020.05.24 20:51:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt, hogy van remény, eddig is tudtuk, ám ami engem illet, meggyőződésem, hogy most kell igazán észnél lennie mindenkinek. A sportban különösen, a futballban főként.

2020.05.04 10:39:28

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Zidane hiába egyezett meg a Barca edzőjével, a Juve-célpont milliárdos lett • Bemutatjuk a leghíresebb majdnem-transzfert.