N. ZS. 2020.09.17 09:36

Európai Szuperkupa: a Bayern Münchené a harmadik esély

Több mint 22 esztendő telt el azóta, hogy német és spanyol együttes európai Szuperkupa-mérkőzésen legutóbb találkozott egymással: 1998 elején a KEK-győztes Barcelona és a Bajnokok Ligája-címvédő Dortmund mérte össze erejét. Ez volt az utolsó alkalom, amikor a trófea sorsa két mérkőzésen dőlt el, és a Barcelona élt is a hazai pálya előnyével. Az első találkozón Luis Enrique és Rivaldo góljával 2–0-s győzelmet aratott, s mivel a visszavágó 1–1-re végződött, a katalánok térhettek haza győztesként.

Az európai Szuperkupa történetében német csapat még sohasem győzött le spanyolt (Fotó: Getty Images)

 

Öt évvel korábban sem sok babér termett a Szuperkupa-részvételt kivívó német klubnak spanyol ellenfelével szemben. Akkor a KEK-ben diadalmaskodó Werder Bremen próbált felülkerekedni a BEK-győztes Barcelonán, ám a katalánok a brémai 1–1-et követően hazai pályán 2–1-re nyertek, így 3–2-es összesítéssel diadalmaskodtak. A katalánok győztes gólját a hírhedt Andoni Goikoetxea szerezte – a baszk játékos törte el Diego Maradona lábát 1983-ban, emiatt aggatták rá a „Bilbao hentese” becenevet.

Hasonló brutális szabálytalanságra remélhetőleg szeptember 24-én a Puskás Arénában nem kerül sor, az viszont biztosan kiderül, a német–spanyol párharc harmadik felvonása miként zárul. Ami mindenképpen a Sevilla ellen készülő Bayern München mellett szól: ebben a naptári évben tétmérkőzésen még nem szenvedett vereséget, 26 találkozóból 25-öt megnyert, csak a Leipzig elleni bajnokin végzett döntetlenre (0–0).

A bajoroknál csupán az okozhat fejfájást, hogy továbbra sem dőlt el David Alaba jövője. A klub szeretné meghosszabbítani a 28 éves osztrák védő szerződését, aki még nem határozott a folytatásról. Sajtóhírek szerint ennek oka egyrészt a Manchester City érdeklődése, másrészt a futballista menedzsere, Pini Zahavi azon munkálkodik, hogy ügyfele minél jobb feltételekkel írjon alá, ha marad.

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.

2020.09.12 17:26:12

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

A dunaszerdahelyiek már a 34. percben megfogyatkoztak, de így is legyőzték a mumus Rózsahegyet.

2020.09.12 14:43:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheislerék megverték odahaza a Rijekát, három szép gólt szereztek új mesterük nagy örömére.