nemzetisport.hu 2019.05.19 18:26 Frissítve: 2019.05.19 21:27

Eurofutball: újabb bajnokok jelentkeztek be a BL-főtáblára

Vasárnapi bajnokavatások Európa-szerte: Ukrajnában a Sahtar, Törökországban a Galatasaray, Lengyelországban a Piast Gliwice, Csehországban a Slavia, Montenegróban a Szutjeszka, Koszovóban a Feronikeli, Andorrában pedig az FC Santa Coloma nyerte meg az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot, így mindegyikükkel találkozunk a Bajnokok Ligája következő kiírásában – a Sahtarral és a Galatasarayjal a főtáblán.   

Sorozatban harmadszor lett ukrán bajnok a Sahtar (Fotó: Sahtar Twitter)

 

UKRAJNA. A Sahtar 1–0-ra győzött a Zorja vendégeként vasárnap, így a hátralévő három fordulótól függetlenül biztossá vált, hogy sorozatban harmadszor is bajnokká koronázzák. A 12. ukrán bajnoki címét ünneplő donecki csapat a főtáblán kezdi a Bajnokok Ligája következő idényét, a Kádár Tamást a soraiban tudó, biztosan a második helyen végző Dinamo Kijev a selejtező harmadik körében száll be.

 
EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK ITT!

TÖRÖKORSZÁG. A szünetben még vesztésre álló Galatasaray az algériai Szofian Feguli és a nigériai Henry Onyekuru góljával fordított és 2–1-re nyert a Basaksehir elleni, bajnoki döntőnek is beillő rangadón a 33. fordulóban, és fennállása 22. bajnoki címét ünnepli. A tavalyi elsőségét megismétlő, török rangelső Galatasaray ott lesz a Bajnokok Ligája őszi főtábláján, a Basaksehir a selejtező második fordulójában kezd.

LENGYELORSZÁG. Nagy Dominik csapata, a Legia is versenyben volt a bajnoki címért, de az utolsó négy fordulóban egyszer sem tudott nyerni, és mint utóbb kiderült, a vasárnapi siker már nem lett volna elég az előzéshez: a Lech Poznant 1–0-ra megverő Piast Gliwice megőrizte az első helyet, és története során először bajnok lett az élvonalban. A 2019-ben lejátszott 19 bajnoki mérkőzéséből mindössze kettőt elveszítő gliwicei csapat a selejtező első fordulójában vág neki a Bajnokok Ligájának, és a Ferencvároshoz hasonlóan nem lesz kiemelt. A legutóbbi három kiírást megnyerő, most másodikként záró Legia – amely a Zaglebie elleni vasárnapi záráson (2–2) az 58. perctől szerepeltette Nagy Dominiket – az Európa-ligába kap majd besorolást, és a selejtező első fordulójában kezd.

CSEHORSZÁG. Egy forduló még hátravan, de a Baník Ostrava otthonában vasárnap kiharcolt 0–0-val a prágai Slavia elhódította a bajnoki címet a tavalyi aranyérmes Viktoria Plzen előtt. A Slavia két év után lett újra bajnok, ez az ötödik cseh bajnoki aranyérme (korábban 13-at nyert a csehszlovák bajnokságban). A Slavia a selejtező playoffkörében kapcsolódik be a BL-selejtezőbe (vagyis a legrosszabb esetben az Európa-liga főtábláján ott lesz), a Plzen a BL-selejtező második fordulójában kezd.

MONTENEGRÓ. A Grbalj elleni 2–0-s vasárnapi sikerével a Szutjeszka biztossá tette, hogy az utolsó fordulóban már nem előzhetik meg, azaz megvédi bajnoki címét. A Niksics városában működő csapat negyedszer nyerte meg a 2006-ban útjára indított montenegrói bajnokságot, ezzel megelőzte a Buducsnosztot, és immár egyedül áll az örökranglista élén. A Szutjeszka ugyanúgy nem lesz kiemelt a BL-selejtező első fordulójában, mint a Ferencváros.

KOSZOVÓ. A rekordbajnok (10) Prishtina az éllovas Feronikelinél vendégeskedett az utolsó fordulóban, vasárnap nyernie kellett volna ahhoz, hogy hat év után újra bajnok legyen – ehelyett kikapott 1–0-ra. A Feronikeli 2016 után lett újra első az 1990 óta számon tartott önálló koszovói bajnokságban, harmadik bajnoki címe BL-előselejtezőbeli részvételt ér.

ANDORRA. Döntőnek beillő mérkőzéssel ért véget a bajnokság felsőházi rájátszása: az utolsó fordulót kétpontos hátrányban a második helyen váró FC Santa Coloma az éllovas Sant Juliát fogadta, és mivel 0–1-ről fordítva 3–1-re legyőzte, megelőzte, és elhappolta előle a bajnoki címet. Az FC Santa Coloma sorozatban hatodszor, összességében 13. alkalommal lett bajnok, és a legelsők között, az előselejtezőben kezdi a BL-t.

BOSZNIA-HERCEGOVINA. Még szombaton, egy fordulóval a vége előtt biztossá vált, hogy az FK Sarajevo nyeri meg a bajnokságot. A Premijer Liga 2000-es megalapítása óta harmadszor lett bajnok az FK, de nyert egy boszniai bajnoki címet korábban is, sőt a jugoszláv időkből is őriz két aranyérmet. A szarajevói csapat nem lesz kiemelt a BL-selejtező első fordulójában.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.