Eurofutball: egyesülhet a holland és a belga élvonal

2020.02.07. 11:21
null
Hamarosan az új BeNe League-ben láthatjuk az Ajaxot? (Fotó: AFP)
Közös labdarúgó-bajnokság tervét szövögeti Hollandia és Belgium. Arról ír a Kicker, hogy gyakorlatilag az Eredivisie és a Jupiler Pro League egyesülhet, és a jövőben egy 18 csapatos bajnokságot indítanának.

 

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az új valóságot” – mondta a német magazinnak Bart Verhaeghe, az FC Bruges vezérigazgatója. „Előbb vagy utóbb létrejön az Európai Szuperliga, s a Bayern München a Real Madriddal fog játszani vasárnap.”

A Deloitte tanácsadó cég úgy kalkulál, hogy egy úgynevezett BeNe League nagyjából 400 millió eurós televíziós jogdíjat zsebelhetne be évente. Összehasonlításképpen, jelenleg a belga és a holland élvonal is egyaránt 80 millió eurót kaszál egy-egy évben, ami a tévés jogdíjakat illeti.

Az egyesülés azt jelentené, hogy létrejönne Európa hatodik legnagyobb bajnoksága (a televíziós bevételeket tekintve) az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia élvonal mögött.

A Deloitte tanulmánya belga részről a Gent, az FC Bruges, a Genk, az Anderlecht és a Standard Liege, holland részről az Ajax, az AZ, az Utrecht, a Feyenoord, a PSV és a Vitesse megbízásából készült.

A 11 klub egy 18 csapatos ligát képzel el, 10 csapat Hollandiából, 8 Belgiumból csatlakozna. A bajnoki idény végén a két ország legrosszabbja kiesne, Hollandia és Belgium nemzeti bajnoka pedig feljutna a BeNe League-be.

A Twente, a Sparta Rotterdam, a Heracles és a Heerenveen képviselői nem vettek részt az egyeztetéseken, sőt, ezek a klubok kifejezetten ellenzik a lehetséges összefonódást.

A tervek körül egyelőre sok a kérdőjel, például, hogy mi lenne az UEFA égisze alatt futó európai kupasorozatokkal, hogyan határoznának az indulási jogokról.

„Nem tartom kizártnak a BeNe League létrejöttét. A két ország nagy csapatai már egyeztettek, a kisebbek azonban nem szívesen változtatnának. Ami jelenleg biztos, hogy 2024-ig minden marad úgy, ahogy van. Az új bajnokság ötlete két-három évente újra és újra felvetődik, azonban eddig nem voltak ennyire konkrét elképzelések” – fogalmazott az NSO megkeresésére Guillaume Maebe, a belga Sportwereld újságírója.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek